Τον Υπουργείο Υγείας, αλλά και το Δήμαρχο Θήρας, εγκαλεί με νέα ανοιχτή επιστολή, σχετικά με μη υλοποίηση των αρχικών τους δεσμεύσεων, για το Νοσοκομείο Θήρας, ο κ. Μ. Ρούσσος

Στις καλένδες οι δεσμεύσεις( ; )

  • Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 16 Δεκ. 2016 - 3:00

Για τα θέματα του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, επανέρχεται με επιστολή του προς τον αν. Υπουργό Υγείας, αλλά και τον Δήμαρχο Θήρας, ο κ. Μιχάλης Ρούσσος, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΜΥ ΑΕ, και πρώην έπαρχος Θήρας.

Την μη καταβολή του πλήρους ποσού των 5.000.000 ευρώ, από τον προϋπολογισμό της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ), προς το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, όπως ήταν η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης, στηλιτεύει στη νέα του επιστολή ο κ. Μιχάλης Ρούσσος. Παράλληλα, επισημαίνει τη μη καταβολή του ενός ευρώ από κάθε εισιτήριο του Τελεφερίκ από το Δήμο Θήρας προς το νοσοκομείο, όπως ήταν η αρχική δέσμευση του Δήμου, τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των εξαγγελιών και από τις δύο πλευρές, προς όφελος του νοσοκομείου.

Δεν αρκούν τα 5.000.000 ευρώ

Ο κ. Ρούσσος, απευθυνόμενος στον αν. Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, σημειώνει, πως θα πρέπει να δίδονται και να εγγράφονται στον προϋπολογισμό και την εσωτερική διανομή της ΑΕΜΥ, το σύνολο των 5.000.000 ευρώ, όπως είχε δεσμευτεί το υπουργείο και αυτό να διατίθεται εξ ολοκλήρου στο Γ.Ν. Θήρας.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Θήρας, κ. Νικόλαο Ζώρζο, υπενθυμίζει, πως «ηφαίστειο και τελεφερίκ έχει μόνον η Σαντορίνη. Δεν έχει ούτε η Νάξος, ούτε η Πάρος ούτε η υπόλοιπη Ελλάδα.  Όταν όλοι οιΔήμοι άλλων περιοχών δίνουν για την υγεία των δημοτών τους, ο Δήμος Θήρας που εισπράττει τεράστια ποσά από το ηφαίστειο και το τελεφερίκ,  του οποίου το καταστατικό επιβάλλει την ενίσχυση δαπανών για την υγεία, το ελάχιστο που πρέπει να δίνει είναι το ένα ευρώ που βάλατε στο εισιτήριο ακριβώς για το νοσοκομείο της Σαντορίνης».

Παρά τις δεσμεύσεις, ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζει, πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΜΥ ΑΕ στον προϋπολογισμό και την εσωτερική διανομή για τη λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας δεν εγγράφει 5.000.000 όπως έχετε δεσμευθεί, αλλά αντίθετα για το έτος 2016 ενέγραψε 4.150.000 ευρώ και για το έτος 2017 ενέγραψε 4.430.000». Όπως σημειώνει, «η εικόνα αυτή δίνει λάθος εντύπωση, ότι περισσεύουν χρήματα από το νοσοκομείο της Σαντορίνης και το δήθεν περίσσευμα το παίρνουν από τη Σαντορίνη και το εγγράφουν στις δομές των Αθηνών».

Αυτό όμως, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, «όχι μόνον είναι άδικο αλλά εκθέτει και εσάς κ. Υπουργέ. Επιπλέον, αδικεί το νοσοκομείο στο οποίο π.χ. δεν λειτουργεί ο μαστογράφος γιατί χρειαζόμαστε λεφτά, θέλουμε ιατρικά εργαλεία για τα χειρουργεία, θέλουμε και για το γυναικολογικό τμήμα (ο κ. πρωθυπουργός στα εγκαίνια είπε μεταξύ των άλλων ότι «εδώ θα γεννούν οι γυναίκες σας»), πρέπει να δώσουμε μισθούς στους γιατρούς ίσους με αυτούς του ΕΣΥ και άλλα πολλά (που θα απαριθμήσω σε επόμενη επιστολή μου) και δεν νομίζω ότι έχουν μπει στον προϋπολογισμό».

Παράλληλα, δημιουργείται μεγάλος προβληματισμός στους πολίτες, καθώς «όταν διεκδικούμε το ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο του τελεφερίκ μας λένε, αφού από την επιχορήγηση των 5.000.000 που σας δίνει το υπουργείο περισσεύουν χρήματα και το περίσσευμα αυτό  το παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο από τη Σαντορίνη και τα πάει στην Αθήνα, γιατί ζητάτε από εμάς το ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο του τελεφερίκ; Τι να το κάνετε το ένα ευρώ του τελεφερίκ αφού η επιχορήγηση σας φτάνει και σας περισσεύει; Και μάλιστα, αυτό το περίσσευμα το πάνε στην Αθήνα; Επίσης, αφού σας περισσεύουν χρήματα, γιατί με αυτό το περίσσευμα δεν στεγάζετε και τους εργαζόμενους; Δεν μπορούμε να δίνουμε λεφτά από τη Σαντορίνη και να πηγαίνουν στην Αθήνα».

«Η διοίκηση να δοθεί στους εθελοντές»

«Η εικόνα αυτή δεν αποδίδει την αλήθεια κ Υπουργέ. Η αλήθεια είναι ότι τα 5.000.000 δεν φτάνουν για τη λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας και οι Σαντορινιοί το γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι πολύ ικανοποιημένοι με την μέχρι σήμερα λειτουργία του νοσοκομείου παρόλες τις ελλείψεις του, δηλώνουν δε την πρόθεσή τους να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους όπως έκαναν και στο παρελθόν και θα διεκδικήσουν και το ένα ευρώ του εισιτηρίου του τελεφερίκ, αλλά υπό τον απαράβατο όρο ότι τα πέντε εκατομμύρια κάθε χρόνο θα εγγράφονται όλα στον προϋπολογισμό και την εσωτερική διανομή για τη λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης», τονίζει ο κ. Ρούσσος.

Από τους ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας, ζητά ταυτόχρονα στοιχεία, σχετικά με «το ακριβές ποσό που δαπανήθηκε το έτος 2016 για τη λειτουργία του νοσοκομείου με σχετική ανάλυση κάθε δαπάνης. Επίσης και κυρίως αν διατέθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου όπως επιμόνως ζητούσαν οι γιατροί», καθώς όπως υποστηρίζει, «μόνον έτσι θα φωτιστεί η αλήθεια και τη θέση της  σύγχυσης και της απογοήτευσης θα ξαναπάρει η ελπίδα, η θέληση και η προσπάθεια των Σαντορινιών για το νοσοκομείο μας, περιμένοντας βέβαια ότι κάποια στιγμή θα καταλάβουν και οι αρμόδιοι ότι η διοίκηση του νοσοκομείου πρέπει να δοθεί στους εθελοντές της Σαντορίνης που το γλύτωσαν από τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Στην επιστολή του ο κ. Ρούσσος, παραθέτει τμήμα του σχεδίου προϋπολογισμού της ΑΕΜΥ ΑΕ για το έτος 2017, όπου φαίνεται, πως στην εσωτερική διανομή δεν προβλέπεται το ποσό των 5.000.000 ευρώ, όπως θα έπρεπε, αλλά των 4.430.000 ευρώ, προτείνοντας τέλος, «να τροποποιηθεί ο ν.4368/2016 ώστε το ποσό της επιχορήγησης να δίδεται κατευθείαν από το Υπουργείο στο νοσοκομείο της Σαντορίνης και όχι βέβαια από το ΔΣ της ΑΕΜΥ».