Αναφορά του επικεφαλής του “Κοινού Τηνίων” στα προβλήματα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Τήνου και σχετική απάντηση από την πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής

Προβλήματα υπαρκτά, αλλά διαχειρίσιμα

  • Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2017 - 06:17

Τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Τήνου, με αφορμή, όπως υποστήριξε, περιστατικό βρέφους το οποίο κινδύνευσε, έθιξε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, με την πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. να δίνει τη δική της απάντηση.

Τα γνωστά και συνεχιζόμενα προβλήματα υποστελέχωσης, τα οποία αντιμετωπίζει η μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Τήνου, έθιξε σε ερώτησή του προ ημερησίας διατάξεως, ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, “Κοινό Τηνίων”, κ. Πέτρος Κουσουνάδης, με αφορμή ένα περιστατικό, στο οποίο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, κινδύνευσε η ζωή ενός βρέφους, ζητώντας την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της, η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Τήνου, κ. Βαλεντίνα Γαβριελάτου, σε ανακοίνωσή της, υποστήριξε πως κανένα βρέφος δεν κινδύνευσε, ενώ προχώρησε και σε διευκρινήσεις, βάσει των λεγομένων του κ. Κουσουνάδη, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου τα ζητήματα που έθιξε να τεθούν σε πραγματικές βάσεις.

Ήδη ενήμερος ο Υπουργός

Όπως σημείωσε ο κ. Κουσουνάδης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, “με αφορμή ένα σοβαρό έκτακτο περιστατικό, στο όποιο κινδύνευσε βρέφος ενός συμπολίτη μας και εξ αιτίας της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Τήνου, ζητάμε να αποσταλεί αναφορά προς τον υπουργό υγείας, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κ.Υ”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του “Κοινού Τηνίων”, “αυτή την στιγμή υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Τήνου, δυο ιατροί ειδικότητας, ένας παθολόγος και μια καρδιολόγος οι οποίοι υπερβάλουν τους εαυτούς τους κάνοντας συνεχείς εφημερίες και μια παιδίατρος, η οποία έχει υποβάλει παραίτηση”, ενώ παράλληλα, “υπηρετούν 4 αγροτικοί ιατροί, από τους οποίους ο ένας σε περίπου μια εβδομάδα θα φύγει και ένας αγροτικός με μετακίνηση, με την συγκατάθεση και της διοικούσας, στο νοσοκομείο της Σύρου. Από αυτούς, μόνο μια ιατρός υπηρετεί σε αγροτικό ιατρείο, αυτό της Κώμης και κάνει και υπηρεσίες και στο Κέντρο Υγείας”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουσουνάδης επεσήμανε, πως “το μικροβιολογικό υπηρετεί μια παρασκευάστρια με σύμβαση που κάνει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και μόνο κάθε Τρίτη γίνονται περίπου 15 περιστατικά που στέλνονται στην Σύρο. Ο ορθοπεδικός είναι και αυτός με μετακίνηση εκτός Τήνου”.

Παράλληλα, υποστήριξε, “υπάρχουν φορές που ο αγροτικός ξεκίνησε να πάει για τακτική συνταγογράφηση στον Πύργο και γύρισε από τον δρόμο, από την αγία Μαρίνα ή ακόμα πιο πέρα, γιατί ήταν πιο απαραίτητος στο Κέντρο Υγείας”.

Τέλος, ανέφερε, πως “υπάρχει ενδιαφέρον να καλυφθεί η μια θέση παθολόγου που χηρεύει - υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι ιατροί - αλλά δεν συνέρχεται το συμβούλιο που θα κάνει τις κρίσεις, γιατί δεν υπάρχουν ιατροί να το στελεχώσουν”.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. Κουσουνάδης ζήτησε την άμεση και προ της καλοκαιρινής περιόδου στελέχωση του Κέντρου Υγείας, με ικανό αριθμό ιατρών.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπήρξε συμφωνία με τα λεγόμενα του κ. Κουσουνάδη, με τον Δήμαρχο Τήνου, κ. Σίμο Ορφανό, να ενημερώνει, πως έχει ήδη σταλεί σχετικό έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας, ενώ από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, προτάθηκε η αναλυτική συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να υπάρξει και σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Η Διοικούσα Επιτροπή δε ρωτήθηκε”

Απαντήσεις στα λεγόμενα του κ. Κουσουνάδη, έδωσε η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Τήνου, κ. Βαλεντίνη Γαβριελάτου, σημειώνοντας πως “οφείλουμε να απαντήσουμε για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια”.

Όπως τονίζει η κ. Γαβριελάτου, “κανένα βρέφος δεν κινδύνεψε! Στο νεογνό παρασχέθηκαν όλες οι απαιτούμενες πρώτες βοήθειες απ’τους εφημερεύοντες ιατρούς και με C130 μεταφέρθηκε για περαιτέρω νοσηλεία στο ΠΑΙΔΩΝ. Σε κανένα Κ.Υ. όσο στελεχωμένο κι αν είναι δεν γίνεται να νοσηλευτεί νεογνό!”.

Προχωρώντας στο ζήτημα της υποστελέχωσης, η πρόεδρος της Δ.Ε. σημειώνει, πως “πράγματι στο Κ.Υ. Τήνου αυτή τη στιγμή υπηρετούν τρεις γιατροί ειδικότητας και τέσσερεις αγροτικοί. Καθημερινά καλύπτονται οι εφημερίες, γίνεται συνταγογράφηση και εξυπηρέτηση των ασθενών”, ενώ υπογραμμίζει, ότι “μετά από την προκήρυξη του Νοεμβρίου όπου δήλωσαν τρεις γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, ήρθε μόνο ένας”.

Επιπλέον ενημερώνει πως έχει ήδη ξεκινήσει προκήρυξη από τις 14 Μαρτίου για εννέα γιατρούς, ενώ ταυτόχρονα, γίνονται ενέργειες για κάλυψη θέσεων με επικουρικούς αλλά και με εξωτερικούς ιατρούς. Επίσης, “το συμβούλιο κρίσεων ιατρών έχει συσταθεί. Τα ονόματα των γιατρών είναι στη διάθεση οποιουδήποτε! Γίνονται ενέργειες για να επισπευστεί η διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα ούτως ή άλλως”.

Όπως σημείωσε, στο Κ.Υ. Τήνου “υπηρετούν δύο παρασκευάστριες. Μία μόνιμη και μία με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ενός έτους. Τακτικές μικροβιολογικές εξετάσεις γίνονται εξήντα το μήνα. Μέχρι πριν λίγο καιρό δεν γίνονταν τακτικές εξετάσεις”.

Όσον αφορά στο ζήτημα των ιατρών, οι οποίοι αναβάλλουν τη συνταγογράφηση, προκειμένου να επιστρέψουν στο Κέντρο Υγείας, η κ. Γαβριελάτου τονίζει, πως “είναι αυτονόητο ότι ο γιατρός καλείται εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και πάντα η ανθρώπινη ζωή προηγείται της συνταγογράφησης”, ενώ σχετικά με την ιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Κώμης “είναι πάγια τακτική και απολύτως νόμιμο να πραγματοποιεί συγκεκριμένες εφημερίες μέσα στο Κέντρο Υγείας Τήνου”.

Τέλος, η κ. Γαβριελάτου επισημαίνει, ότι “για να λέει κανείς πολλά πρέπει να γνωρίζει και να διασταυρώνει”, υποστηρίζοντας, πως “η Διοικούσα Επιτροπή δεν ρωτήθηκε για όλα αυτά και δεν είχε την ευκαιρία να απαντήσει”, ενώ κλείνει, σημειώνοντας, ότι “η Πρόεδρος της Δ.Ε. είναι πάντα στη διάθεση πολιτών, αιρετών και μη για να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις, αλλά και να ακούσει εφικτές προτάσεις για τη βελτίωση του Κ.Υ. Τήνου”.