Απόφαση για παρέμβαση του Δήμου Μήλου, σχετικά με το μείζον και επιτακτικό ζήτημα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας στο νησί

Ανησυχία για την υποτυπώδη λειτουργία

Το μείζον ζήτημα των χρονιζόντων προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Μήλου, συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, απόντος ωστόσο του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, ο οποίος αν και κλήθηκε δεν παρέστη.

Την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση του Δήμου Μήλου, προκειμένου να υποστηριχτούν τα αιτήματα της διοίκησης του Κέντρου Υγείας Μήλου, το οποίο κινείται στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας με καλυμμένες μόνο 3 οργανικές θέσεις από τις 11 του οργανογράμματός του, παραδέχτηκαν άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι, με το Σώμα να καταλήγει, κατά πλειοψηφία, στην απόφαση να προγραμματιστούν άμεσα ενέργειες άσκησης πίεσης, προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, η οποία είναι και υπεύθυνη για τη στελέχωση των μονάδων υγείας.

Ασυνεννοησία μεταξύ Δήμου και Κ.Υ.

Την εισήγηση ανέλαβε η Αντιδήμαρχος, κ. Σοφία Βαμβακάρη, η οποία σημείωσε, πως της συνεδρίασης είχε προηγηθεί συνάντηση στο Κέντρο Υγείας Μήλου, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Δ.Ε., με μέλη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, καθώς και εκπροσώπους επαγγελματικών σωματείων, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα υποστελέχωσης της μονάδας ενόψει της θερινής περιόδου και ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους η στήριξη στα αιτήματα στελέχωσης του Κ.Υ.. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, ζητήθηκε από τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής η αποστολή επίσημου εγγράφου προς το Δήμο, προκειμένου το θέμα να έλθει προς συζήτηση, ένα έγγραφο, που σύμφωνα με τον πρόεδρο δεν ήλθε ποτέ, ενώ προς επίγνωση του Σώματος, δημοτικός σύμβουλος ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δ.Ε., προσκόμισε χειρόγραφο σημείωμα του προέδρου, στο οποίο αναγράφονταν πρόχειρα οι ανάγκες.

Διαβάζοντας, κατόπιν αιτήματος από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος τα αναγραφόμενα στο σημείωμα, ανέφερε:

“Στο Κέντρο Υγείας Μήλου σήμερα υπηρετούν 2 ιατροί γενικής ιατρικής, μία παιδίατρος, μία οδοντίατρος, και δύο στην υπηρεσία υπερήχων. Η υγειονομική μονάδα μας για να μπορέσει να λειτουργήσει την καλοκαιρινή περίοδο, θα χρειαστεί κάλυψη των δύο μόνιμων θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, μία καρδιολογίας και μία γενικής ιατρικής, να καλυφθούν δύο θέσεις αγροτικών ιατρών γενικής ιατρικής που έχουμε ζητήσει και να καλυφθεί και μία θέση στο Περιφερειακό Ιατρείο Αδάμαντα”.

Ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου

Από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ειδική μνεία έγινε στο γεγονός, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σωστή συνεννόηση μεταξύ των στελεχών του Δήμου και του Κέντρου Υγείας, εξ αφορμής και της απουσίας του προέδρου της Δ.Ε., με την κ. Βαμβακάρη να τονίζει, πως αφενός ενώ ο πρόεδρος του Κ.Υ. κλήθηκε επισήμως, εκείνος προτίμησε να απαντήσει μέσω Facebook λέγοντας πως δεν επρόκειτο να παραστεί στη συνεδρίαση, περιλαμβάνοντας ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και αφετέρου, πως ο Δήμος έχει προχωρήσει πολλάκις σε συζητήσεις, παρεμβάσεις και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, όποτε κι αν αυτό του έχει ζητηθεί, παρ’ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά του.

Παράλληλα, τονίστηκε από διάφορους δημοτικούς συμβούλους, η ανάγκη που υφίσταται, όχι μόνο για το Κέντρο Υγείας Μήλου, αλλά και για τις υπόλοιπες, κυρίως νησιωτικές, περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν το ζήτημα της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά των ιατρών, για την πλήρωση προκηρυγμένων θέσεων, συμφωνώντας, πως παρά το γεγονός, ότι τόσο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και από την πλευρά του Δήμου και των επιχειρηματιών, δίνονται κίνητρα για τη στέγαση και την αποζημίωση των γιατρών, αυτά δεν φαίνεται να λειτουργούν, ενώ ζητήθηκε η άμεση παρέμβαση του Δήμου προς 2η ΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε το Κέντρο Υγείας να λειτουργεί με ασφάλεια κατά τη θερινή περίοδο.

Εκ μέρους δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, τονίστηκε, πως αποτελεί τεράστια ανάγκη η πολιτεία να θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου οι γιατροί να εκτίουν υποχρεωτικά θητείες στα νησιά, δεδομένου ότι τα κίνητρα δε βοηθούν, ώστε οι μονάδες της νησιωτικής Ελλάδας να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Η πολιτεία να τεθεί προ των ευθυνών της

Από την πλευρά του Δημάρχου Μήλου, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, σημειώθηκε πως η 2η ΥΠΕ αντιμετωπίζει με προχειρότητα τη μονάδα της Μήλου, αφού όπως υποστήριξε, στον απολογισμό της Υγειονομικής Περιφέρειας για το 2016 υπήρχε ακόμη καταβολή ενοικίου για οδοντιατρείο, το οποίο δεν μισθωνόταν για περίπου 2-3 χρόνια, ενώ και στις προκηρύξεις, το Κέντρο Υγείας Μήλου είτε δεν αναφερόταν καθόλου, είτε η προκήρυξη αφορούσε βοηθητικό προσωπικό.

Στα θετικά, κατέταξε το γεγονός, ότι προβλέπεται η σύσταση πνευμονολογικού ιατρείου στη Μήλο.

Όπως τόνισε ο κ. Δαμουλάκης, έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις και σχετική αλληλογραφία του Δήμου Μήλου, όσον αφορά στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας, αλλά και στη μη λειτουργία λόγω μη ύπαρξης ιατρού του Περιφερειακού Ιατρείου του Αδάμαντα, ενώ τόσο από Περιφέρεια, όσο και από Δήμο και επιχειρηματίες, έχουν δοθεί τα απαραίτητα κίνητρα, προκειμένου να υπάρχει ενίσχυση των χαμηλόμισθων ιατρών.

Ο Δήμαρχος στηλίτευσε τη στάση του προέδρου της Δ.Ε. του Κέντρου Υγείας, επισημαίνοντας, ότι οι πόρτες του Δήμου είναι ανοιχτές για όλους, προκειμένου να συμβάλλει στα αιτήματα με όποιο τρόπο μπορεί. Υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά, πως η στελέχωση των μονάδων υγείας δεν αποτελεί αρμοδιότητα των δημοτικών οργάνων και ότι η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνά για τη δωρεάν και δημόσια υγεία, ζήτησε από το Σώμα, να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να σταλεί έγγραφο προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, αλλά και να επιχειρηθεί άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να εκτεθούν τα μείζονα προβλήματα του Κ.Υ. Μήλου. Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσπάθειας θέσπισης περαιτέρω κινήτρων, εκτός αυτών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει ενδιαφέρον για τις θέσεις στο νησί.

Τέλος, υποστήριξε, πως ο Δήμος Μήλου έχει προσφέρει πολλά περισσότερα των δυνατοτήτων του για το ζήτημα, ενώ έκανε λόγο και για πολιτικά παιχνίδια, που παίζονται σε βάρος της υγείας στο νησί, δεσμευόμενος να μην επιτρέψει σε κανέναν να παίξει με το πολύτιμο αυτό αγαθό.

Από την πλευρά της μειοψηφίας δύο δημοτικοί σύμβουλοι επέλεξαν να καταψηφίσουν την πρόταση του Δημάρχου, καθώς, όπως υποστήριξαν δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν την έγκρισή τους για την αποστολή ενός εγγράφου, του οποίου δεν έχει καθοριστεί το περιεχόμενο, με το Δήμαρχο να απαντά σε υψηλούς τόνους, πως δεν πρόκειται για κάτι μυστικό, αλλά για την απομαγνητοφωνημένη απόφαση της συγκεκριμένης συνεδρίασης, η οποία θα αποσταλεί συνημμένη με τα αιτήματα του Δήμου για στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μήλου και άμεση συνάντηση με τα στελέχη του Υπουργείου.