Για 20η συνεχόμενη χρονιά φοιτητές της Ιατρικής επισκέπτονται α’βάθμιες και β’βάθμιες μονάδες υγείας στην περιφέρεια, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕΦΙΕ ‘Ιατρική Απόβαση’

“Απόβαση” εμπειρίας και προσφοράς

Στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές της χώρας θα βρεθούν και πάλι φέτος το καλοκαίρι, οι φοιτητές της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, με το πρόγραμμα της Ιατρικής Απόβασης, το οποίο μετρά ήδη 20 χρόνια ιστορίας.

Το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση», ήδη από το 1997, πραγματοποιείται σε συνεργασία με Μονάδες Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερικά Αγροτικά Ιατρεία) και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας.

Με το πρόγραμμα αυτό, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε Μονάδες Υγείας τουριστικών προορισμών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι συμμετέχοντες είναι φοιτητές Ιατρικής-μέλη της ΕΕΦΙΕ από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, ενώ είναι απαραίτητο να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το τέταρτο έτος των σπουδών τους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη κλινική εμπειρία των συμμετεχόντων.

Βασικός στόχος είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στους Ιατρούς και το προσωπικό των Μονάδων Υγείας. Η ενίσχυση του έργου τους είναι σημαντική, λόγω όχι μόνο της αυξημένης τουριστικής προσέλευσης κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και της πραγματικότητας των προσφυγικών κυμάτων, η οποία πολλαπλασιάζει τις ανάγκες για ιατρική περίθαλψη.

Συμπληρωματικά, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υπό πραγματικές συνθήκες. Οι φοιτητές έχουν έτσι τη δυνατότητα να δουν και να αντιμετωπίσουν συνήθη επείγοντα περιστατικά των τουριστικών περιοχών και να γνωρίσουν τις συνθήκες παροχής υγείας σε δομές εκτός των Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπου ασκούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών. Για τη φετινή χρονιά, οι προορισμοί των φοιτητών θα είναι περισσότεροι από 36, ενώ καθένας από αυτούς θα προσφέρει εθελοντική ιατρική βοήθεια για 10 ημέρες.

Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην προετοιμασία των φοιτητών για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό ιατρείο), στην προώθηση του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής, στην ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών, στη δημιουργική συνάντηση νέων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και στην ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας.

Φιλοξενία φοιτητών και στο Γ.Ν. Σύρου

Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου συμμετείχε από πέρσι στο πρόγραμμα, φιλοξενώντας για διάστημα 10 ημερών δύο φοιτητές από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με την Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, κ. Μαργαρίτα Μπουραντά, οι φοιτητές εμπλέκονται και βοηθούν σε δευτερεύουσες εργασίες, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και δε διαθέτουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, ενώ παράλληλα αποκτούν εμπειρία εντός των κλινικών χώρων.

Όπως δήλωσε, “σαφώς αποκτούν μία πιο ουσιαστική εικόνα, όσον αφορά στους χώρους στους οποίους θα βρεθούν, για το ποιες είναι οι ανάγκες που υπάρχουν – μία γενική εικόνα – και δεδομένου, ότι οι φοιτητές αυτοί έρχονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, βλέπουν τη δραματική αύξηση του όγκου δουλειάς σε περιστατικά, τη διαφοροποίηση της ποιότητας και της ποσότητας εργασίας και αναγκών και καταλαβαίνουν, ότι αυτή είναι μία πραγματικότητα για τις νησιωτικές και εν γένει τουριστικές περιοχές της χώρας. Εκτός του ότι βοηθούν με τη συμμετοχή τους και εκείνοι αποκτούν σημαντική κλινική εμπειρία. Βέβαια, βρίσκονται πάντα υπό την εποπτεία των υπευθύνων γιατρών και της ιατρικής υπηρεσίας”.

Πολύτιμη κλινική εμπειρία

Η εφημερίδα ήρθε σε επικοινωνία και με τον κ. Στέφανο Καραμαρούδη, πρόεδρο του Συμβουλίου Παραρτήματος Αθηνών της Οργανωτικής Επιτροπής της Ιατρικής Απόβασης, ο οποίος μίλησε για τους στόχους του προγράμματος, τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, αλλά και τα οφέλη που αποκομίζουν, μέσα από την εμπειρία τους στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες μονάδες της επαρχίας.

Όπως εξήγησε, ήδη από την έναρξη του προγράμματος το 1997, στόχος ήταν οι φοιτητές να καλύψουν το κενό που υπάρχει στην υπηρεσία υπαίθρου, δηλαδή στο αγροτικό ιατρείο. “Οι απόφοιτοι της ιατρικής βρισκόντουσαν μέσα σε ιατρεία και δεν είχαν εμπειρία, καθώς η εκπαίδευσή τους ήταν μέσα σε πανεπιστημιακές κλινικές με πολύ εξειδικευμένα περιστατικά. Δεν είχαν εμπειρία γενικών περιστατικών. Έβλεπαν πιο συχνά σπάνια νοσήματα, παρά καθημερινά περιστατικά. Σε ό,τι αφορά στη βοήθεια και την προσφορά, το δεύτερο στόχο του προγράμματος, αξίζει να επισημάνουμε, ότι σε κάποιους προορισμούς μπορεί να μην χρειάζεται και τόσο πολύ η βοήθεια των φοιτητών, σε μονάδες υγείας επαρκώς στελεχωμένες, αλλά υπάρχουν και άλλοι που πραγματικά, έχουν ανάγκη έστω και την παραμικρή συμβολή, αφού οι μονάδες είναι οριακά στελεχωμένες και οι ανάγκες λόγω του μεγάλου τουρισμού τεράστιες, με αποτέλεσμα η βοήθεια των φοιτητών να είναι καταλυτική”, σημειώνει.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Καραμαρούδης, παλιότερα, το πρόγραμμα αφορούσε μόνο σε Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία, όπου συνήθως υπηρετούσε μόνο ένας μόνιμος Γενικός, ή αγροτικός ιατρός. “Από το καλοκαίρι του 2016 αποφασίσαμε αυτό να αλλάξει, διότι δυστυχώς, στα ΠΠΙ οι φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν μεγάλο όγκο περιστατικών”, είπε, επισημαίνοντας, πως η απόφαση αυτή ήρθε κατόπιν συνεννόησης με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, προκειμένου να συμπεριληφθούν Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Νοσοκομεία, όπου οι φοιτητές θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επί τω έργο τους υπηρετούντες ιατρούς, σε ποικίλα περιστατικά.

Να γνωρίσουν την Ελλάδα της περιφέρειας”

Σε ό,τι αφορά στο αν η εμπειρία αυτή βοηθά τους φοιτητές να κατανοήσουν τα πολυεπίπεδα προβλήματα του τομέα της υγείας στους προορισμούς της περιφέρειας και δη στα νησιά, ο κ. Καραμαρούδης τόνισε, πως “αυτός ήταν ένας έμμεσος στόχος, τα παιδιά να γνωρίσουν την Ελλάδα της περιφέρειας, να γνωρίσουν πώς είναι να ασκείς εκεί ιατρική, ποια είναι τα πρακτικά τους προβλήματα, να τα απομυθοποιήσουν ενδεχομένως, με την έννοια, να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις γνώσεις τις οποίες έχουν. Όντως, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, αλλά η δυσκολία τους πρέπει να απομυθοποιείται. Αυτές οι 10 ημέρες ή η μία εβδομάδα, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία ενός φοιτητή ιατρικής, ειδικά σε όσους έχουν τελειώσει μόλις το 5ο έτος και περιμένουν να ορκιστούν. Γνωρίζω προσωπικά φοιτητές, οι οποίοι τελειώνοντας τη σχολή δήλωσαν, προκειμένου να κάνουν το αγροτικό τους, προορισμό που είχαν επισκεφτεί, στο πλαίσιο της Ιατρικής Απόβασης”.

Αμετάβλητα τα πρακτικά προβλήματα

Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, σχετικά με την επίσκεψή τους, ειδικά στους νησιωτικούς και άκρως τουριστικούς προορισμούς των νησιών, είναι πανομοιότυπα με αυτά που αντιμετωπίζουν εν γένει όσοι υπαλληλοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και καλούνται να υπηρετήσουν.

Τα τρία μείζονα προβλήματα, ακόμη και για τους φοιτητές του προγράμματος, οι οποίοι επισκέπτονται για 10 περίπου ημέρες τους προορισμούς, αφορούν σε κάλυψη αναγκών στέγασης, μετακίνησης και σίτισης.

Δεδομένου, ότι το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι δωρεάν για τους φοιτητές οι περισσότεροι εκ των οποίων ήδη φοιτούν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, υπάρχουν χορηγοί, όπως ναυτιλιακές εταιρείες. Εντούτοις, όχι σε όλους ή για όλους τους προορισμούς, με αποτέλεσμα σε μερικούς εξ αυτών να χρειάζεται η οικονομική τους επιβάρυνση.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Καραμαρούδης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τοπικοί φορείς, η τοπική κοινωνία, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό, χορηγώντας στέγη, ή σίτιση, ωστόσο όχι πάντα.

Πέρσι, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι φοιτητές της Ιατρικής Απόβασης επισκέφτηκαν τη Σύρο, τη Μήλο, την Άνδρο, την Τήνο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη, ενώ για τη φετινή Ιατρική Απόβαση δεν έχουν ακόμη κλείσει οι αιτήσεις συμμετοχής, γεγονός, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα, από τα νησιά, των οποίων οι υγειονομικές μονάδες αναμένεται να υποδεχτούν φοιτητές, να έρθει σε επικοινωνία με την οργανωτική ομάδα της ΕΕΦΙΕ, προκειμένου να προσφέρει τη στήριξή του στους εθελοντές φοιτητές, με κάθε δυνατό τρόπο.