Νέα υποβάθμιση του νοσοκομείου Σύρου, από το υπουργείο Υγείας

Καταργεί 11 ιατρικές θέσεις

-Έγγραφο "φωτιά" από τη 2η ΥΠΕ. Οι 11 θέσεις που χάνονται, συστήνονται στο Κ.Υ Νάξου - Αντίδραση από τους ιατρούς της Σύρου -Οργανώνουν συνέντευξη Τύπου

Την περασμένη εβδομάδα η “Κοινή Γνώμη” αποκάλυψε την προσπάθεια υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την καρατόμηση πολλών σχολικών μονάδων στη Σύρο, αλλά και στις Κυκλάδες.

Αυτή την εβδομάδα και πάλι η εφημερίδα, φέρνει στην δημοσιότητα το νέο πλήγμα που δέχεται ο δεύτερος βασικός “πυλώνας”, μετά την εκπαίδευση, της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας μειώνει κατά 11 ιατρικές θέσεις το νοσοκομείο της Σύρου, δίνοντας ταυτόχρονα αυτές τις θέσεις στο Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου.

Το έγγραφο “φωτιά” που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη” και το οποίο υπογράφει ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Ιωάννης Ευδοκιμίδης, απεστάλη στην υγειονομική μονάδα της Σύρου, δημιουργώντας νέα αναστάτωση.

Δυστυχώς η υποβάθμιση του νοσοκομείου που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, θα μετατρέψει, όπως άλλωστε έχουν ισχυριστεί πολλοί γιατροί και στο πρόσφατο παρελθόν, το νοσοκομείο σε ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας.

Το σχέδιο είναι πολύ καλά οργανωμένο και έχει βάθος χρόνου, διότι η σταδιακή υποβάθμιση του νοσοκομείου έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι φορείς του τόπου έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν ότι δεν ακούν.

Κανείς, μα κανείς πιστεύω δεν είναι ενάντια στο να στελεχωθεί η υγειονομική μονάδα της Νάξου, άλλωστε αυτό είναι το μοναδικό μας δεδομένο, αλλά όχι σε βάρος του νοσοκομείου της Σύρου.

Δυστυχώς, το υπουργείο Υγείας κάτω από τις συστάσεις της Τρόϊκάς έχει βαλθεί να ισοπεδώσει όλο το σύστημα, χωρίς διακρίσεις.

Καταργεί 11 θέσεις και συστήνει 2!

Το έγγραφο το οποίο παρέλαβε προχθές η διοίκηση του νοσοκομείου, μιλά καθαρά για κατάργηση ιατρικών θέσεων, όπως φαίνεται αναλυτικά και στον πίνακα που συμπεριλαμβάνεται με τις ειδικότητας. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι το έγγραφο η διοίκηση το έλαβε μόλις προχθές, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για να απαντήσει ήταν μέχρι χθες.

Το έγγραφο αναφέρει: “Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπηρετεί ιατρικό προσωπικό σε θέσεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσης θέσεων προσωπικού από προκηρύξεις, το υπουργείο Υγείας προτίθεται να καταργήσει και ταυτόχρονα να συστήσει θέσεις ιατρών ΕΣΥ”.

Στο νοσοκομείο της Σύρου καταργεί 11 από τις 61 θέσεις του νέου Οργανισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός πέφτει αυτόματα στις 50 θέσεις.

Συγκεκριμένα, καταργεί 2 θέσεις Καρδιολογίας και από μία στις ειδικότητες της Παιδιατρικής, της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, της Ψυχιατρικής, της Γαστρεντερολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Γενικής Ιατρικής, της Παθολογικής Ανατομικής και της Οδοντιατρικής. Αυτές τις ιατρικές θέσεις που καταργεί τις δίνει αυτόματα στο Κέντρο Υγείας της Νάξου.

Να σημειωθεί, ότι δίνοντας και σε εμάς ένα μικρό “ψιχουλάκι” προκειμένου να συνέλθουμε από την ψυχρολουσία, συστήνει 2 θέσεις στο νοσοκομείο της Σύρου. Δηλαδή 1 θέση για την ειδικότητα της Νευρολογίας και 1 θέση Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας ή Παθολογίας.

Σε αναντιστοιχία λοιπόν, ο νέος Οργανισμός του νοσοκομείου Σύρου, για τον οποία είχε γίνει μεγάλη συζήτηση και είχαν υπάρξει πολλές αντιδικίες, έχει συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένο αριθμό ιατρικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, 6 θέσεις Παθολογίας, 4 Καρδιολογίας, 1 Γενικής Ιατρικής, Παιδιατρικής 3 θέσεις, 1 Νευρολογίας, 1 Δερματολογίας, 2 Πνευμονολογίας, 2 Νεφρολογίας, 5 Γενικής Χειρουργικής, Ορθοπεδικής 3, Ουρολογίας 3, Οφθαλμολογίας 2, Ενδοκρινολογίας 1, 2 ΩΡΛ, 4 Μαιευτικής-Γυναικολογίας, 2 Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Αιματολογίας, 2 Παθολογικής Ανατομικής, Ακτινοδιαγνωστικής 4, 1 Οδοντιατρικής, Γαστρεντερολογίας 1, 3 Ιατρικής Βιοπαθολογίας, 1 Παιδοψυχιατρικής, 4 Αναισθησιολογίας και 1 Ψυχιατρικής.

Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει, εκτός από την περικοπή κατά το ήμισυ κάποιων ειδικοτήτων, εξαφανίζονται κάποιες άλλες όπως είναι της Ψυχιατρικής, της Ενδοκρινολογίας, της Γαστρεντερολογίας και της Οδοντιατρικής.

“Εμμένουμε στην απόφαση των 70 θέσεων”

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου, Μιχάλη Ζόρπα, ο οποίος επιβεβαίωσε και την ύπαρξη του εγγράφου, αλλά και το πρόβλημα που δημιουργείται. Μάλιστα ανέφερε και την απάντηση που δόθηκε στη 2η ΥΠΕ και η οποία εμμένει στην πρώτη απόφαση της διοίκησης, που είναι να παραμείνουν οι 70 ιατρικές θέσεις, ως έχουν. “Στον Οργανισμό ήταν 70 οι θέσεις και ήδη έχει καταργήσει τις 10 στον νέο Οργανισμό. Στην ουσία θέλει να πάρει και άλλες 11 και να μας αφήσει με 50. Εμείς στείλαμε απάντηση στην ΥΠΕ, με την οποία τονίζουμε ότι παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, δηλαδή ότι εμμένουμε στην απόφαση των 70 ιατρικών θέσεων και ότι δεν αποδεχόμαστε περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου μας. Είμαστε το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στις Κυκλάδες, το οποίο εξυπηρετεί όλο το φάσμα της ιατρικής περίθαλψης”, τόνισε ο κ. Ζόρπας.

Εμμένει στη συγχώνευση

Ανυποχώρητος στο θέμα της συνένωσης των δύο νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, δήλωσε χθες το πρωί από τα έδρανα της βουλής, ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος.

Συγκεκριμένα, με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ο υπουργός τόνισε ότι “θα προχωρήσουμε στην υγειονομική θωράκιση του Αιγαίου και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στο θέμα της διοικητικής συνένωσης των νοσοκομείων Νάξου-Σύρου”.

«Το υπουργείο Υγείας επιμένει στη συνένωση των νοσοκομείων Σύρου-Νάξου, αγνοώντας παντελώς την πραγματικότητα της ζωής στα νησιά», υπογραμμίζει από την πλευρά του, ο Νίκος Συρμαλένιος.