ΠΑΜΕ Σύρου

Σύμμαχος στις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του Νοσοκομείου Σύρου

  • Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2015 - 11:43

Η κατάσταση στην Υγεία, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, έχει γίνει εκρηκτική με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Όπως η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έτσι και η πολιτική και οι θέσεις της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για την Υγεία διαμορφώνονται με κριτήριο την πλήρη συμφωνία της με τη στρατηγική της ΕΕ που οδηγεί στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της λειτουργίας των δομών της με επιχειρηματικά κριτήρια. Οι ασθενείς πλέον θεωρούνται πελάτες, ενώ η ίδια η λειτουργία των νοσοκομείων βασίζεται στη λογική του κέρδους. Η μείωση των λειτουργικών εξόδων υπό αυτή τη λογική έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, κενά στο νοσηλευτικό, το ιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό και παράλληλα την είσοδο των εργολάβων στα νοσοκομεία και κακοπληρωμένο προσωπικό με ωράρια λάστιχο, για την κάλυψη κάποιων βασικών αναγκών.

Αυτό που τελικά υπονομεύεται, είναι η δυνατότητα να αξιοποιηθούν από το λαό οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν και απορρέουν από τις κατακτήσεις της επιστήμης, τα επιτεύγματα της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς και από τις στρατιές ανέργων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Η γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων τους για άμεσες προσλήψεις μονίμου ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, για άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων και επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Είναι επιτακτική ανάγκη το ζήτημα της Υγείας να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και πάλης σε κάθε σωματείο και φορέα του νησιού, να αγκαλιαστεί από κάθε εργαζόμενο, γιατί η Υγεία δεν είναι ατομική ευθύνη του καθενός. Είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, στις οποίες να έχει πρόσβαση ο κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, τα παιδιά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η εξασφάλιση της ύπαρξης του Νοσοκομείου και η λειτουργία και οργάνωση του με τρόπο που να μπορεί να καλύπτει τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες αλλά και τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου είναι ζήτημα που πρέπει άμεσα να λυθεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νησιού να διεκδικήσουμε:

  • Άμεσα, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, σταθερής, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασθενών, οι εισφορές για το κλάδο υγείας. Κανείς ανασφάλιστος, άνεργος και τα μέλη της οικογένειας του χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση.

  • Δημιουργία και ανάπτυξη ενός σύγχρονου, κρατικού φορέα διακομιδών επειγόντων περιστατικών από αέρα και θάλασσα για τη μεταφορά τους από τα νησιά σε κεντρικά νοσοκομεία.

  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με πλήρη χρηματοδότηση.

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγεία- πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση.