Συνέντευξη της νέας προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνας Καλογεράκη για τα βασικά ζητήματα της νοσηλευτικής μονάδας

“Διεκδικούμε στελέχωση, υπερασπιζόμαστε ποιοτικές υπηρεσίες ”

Εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και δηλώσεις της Άννας Καμπάνη, μέλους του ΔΣ

Τη σοβαρή υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου υπογραμμίζει ως το κύριο ζήτημα που απασχολεί σήμερα τη νησιώτικη νοσηλευτική μονάδα των Κυκλάδων η νέα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη στο πλαίσιο της σφαιρικής ενημέρωσης στην οποία προέβη για το “Βαρδάκειο και Πρώιο”, κατόπιν πρόσκλησης της εφημερίδας.

Με αφορμή την ανάδειξη του νέου 7μελούς διοικητικού συμβουλίου μετά τις εκλογές της 22ας Ιουλίου, η πρόεδρος, από κοινού με την ταμία, Άννα Καμπάνη κατόπιν και της προχθεσινής πρώτης συνεδρίασης των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, αναφέρθηκαν στα βασικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, σκιαγραφώντας τα κενά σε επίπεδο ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού, αλλά μιλώντας παράλληλα και για αρκετές ανάγκες που παραμένουν “ανοικτές” και συνδέονται άρρηκτα με την ομαλή λειτουργία της υγειονομικής δομής.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η κ. Καλογεράκη, καθώς και η κ. Καμπάνη, στόχος είναι η διεκδίκηση της κάλυψης μεγάλων κενών με φόντο το ήδη “στενό” μνημονιακό οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή ύψιστων υπηρεσιών στους νησιώτες και τους επισκέπτες.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος χωρίς να επιδιώκει την κινδυνολογία όπως έσπευσε να διευκρινίσει, απευθύνει μήνυμα προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ανάγκη διατήρησης αλλά κι ενίσχυσης του χαρακτήρα του Νοσοκομείου, προκειμένου αυτό να μην υποβαθμιστεί αλλά και να κρατήσει τη δημόσια λειτουργία του.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, τα μέλη που απαρτίζουν το νέο ΔΣ έχουν ως εξής: Πρόεδρος: Κατερίνα Καλογεράκη, Αντιπρόεδρος: Δεναξάς Πολύκαρπος, Γεν. Γραμματέας: Μαρώτης Αντώνης, Ειδ.Γραμματέας: Νικολαΐδου Δέσποινα, Ταμίας: Καμπάνη Άννα και Μέλη: Ζαμπλάκος Μιχάλης - Κουτσοφιός Γιάννης.

 

Μεγάλα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό σε νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία

“Βασικό πρόβλημα για εμάς στο Νοσοκομείο είναι η υποστελέχωση. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα”
σχολιάζει αρχικά η πρόεδρος, τονίζοντας πως, οι καταγεγραμμένες ελλείψεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και προβληματίζουν έντονα το προσωπικό επιστημονικό και μη, που υπηρετεί στο “Βαρδάκειο και Πρώιο”. Βάσει του νέου οργανογράμματος “που προβλέπει λιγότερες θέσεις στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών” όπως προσθέτει η κ. Καλογεράκη, “τα κενά παραμένουν μεγάλα”. Ξεκινώντας από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, η ίδια γνωστοποίησε πως, “προβλέπονται 142 θέσεις και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 96 άτομα” λέγοντας ταυτόχρονα πως, προς το παρόν “είμαστε σε αναμονή για κάλυψη τριών θέσεων (1 ΤΕ και 2 ΔΕ)”. Πρόκειται βέβαια για “σταγόνα στον ωκεανό” σύμφωνα με όσα επισημαίνει με φόντο τον μεγάλο αριθμό κενών, την ίδια στιγμή δε, που σημειώνει πως, “υπάρχουν συνάδελφοι σε στάδιο συνταξιοδότησης και υπάρχουν συνάδελφοι που φεύγουν χωρίς αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου” καθώς έχουν επέλθει αλλαγές στη σχετική νομοθεσία για την μετακίνηση του προσωπικού. “Με τον νέο νόμο μπορεί ένας συνάδελφος της νοσηλευτικής ή της διοικητικής υπηρεσίας να κάνει τα χαρτιά του στη 2η ΥΠΕ και να ληφθεί από εκεί απόφαση κι όχι από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου για τη μετακίνησή του, το οποίο και γνωρίζει καλύτερα πού υπάρχουν ελλείψεις. Δεν είναι κανένας “φυλακισμένος”” προσθέτει η Κατερίνα Καλογεράκη, εξηγώντας ωστόσο, πως, “με φόντο τις δυσκολίες της νησιωτικότητας, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε ακόμη κι όταν φεύγουν συνάδελφοι, τουλάχιστον να ακολουθεί η άμεση αντικατάστασή τους”. Η ίδια δε, προτού παρουσιάσει και τα αριθμητικά στοιχεία των κενών θέσεων της διοικητικής υπηρεσίας, δήλωσε κατηγορηματικά πως, παρά τα προβλήματα “το Νοσοκομείο θεωρούμε ότι λειτουργεί σωστά, από το φιλότιμο των εργαζομένων και του προσωπικού και των ιατρών τόσο στη διοικητική, στη νοσηλευτική και στην ιατρική υπηρεσία”. Συνεχίζοντας την αναφορά της στο ζήτημα της υποστελέχωσης, υπογράμμισε πως, “στη διοικητική υπηρεσία προβλέπονται 57 θέσεις για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ σήμερα υπηρετούν μόνο 37 άτομα. (θυρωρείο, πλυντήρια, τεχνική υπηρεσία)”.

 

Βουνό” από ανεκτέλεστα ρεπό

Στο εύλογο ερώτημα πώς διεκπεραιώνονται οι υποχρεώσεις και πώς καλύπτονται οι ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου, η κ. Καλογεράκη υπήρξε λακωνική, δίνοντας ένα μόνον παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, προκειμένου το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου να εξυπηρετήσει το σύνολο των πολιτών που απευθύνονται σε αυτό. “Στο θυρωρείο την παρούσα φάση έχει ασθενήσει ένας εργαζόμενος και εντός Αυγούστου θα φύγει άλλος ένας και μένουν ελάχιστοι. Αρκεί να πούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που υπηρετούν και τους χρωστούν 250 ρεπό” σημειώνει, διευκρινίζοντας πως, σε πρακτικό επίπεδο, “Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια δουλεύουν έξι βάρδιες, κάτι που δεν επιτρέπεται από τον νόμο”. Βάσει των προαναφερθέντων, η πρόεδρος υπογράμμισε πως σταθερό αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων “είναι η στελέχωση των υπηρεσιών και μάλιστα άμεσα αν αυτό είναι εφικτό”. “Αποκαλύπτοντας” περισσότερα κομμάτια του παζλ της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου, έκανε αναφορά και στις θέσεις των ΥΕ βοηθών υγειονομικών (βοηθοί θαλάμων, τραυματιοφορείς) εξηγώντας πως, κι εκεί παρατηρούνται πολλά κενά. “Οι τραυματιοφορείς κυριολεκτικά “βογκούν” για να βγάλουν τις βάρδιές τους” σχολίασε, γνωστοποιώντας πως, συνολικά οι θέσεις ΥΕ βοηθών υγειονομικών προβλέπεται να είναι 26 ενώ καλύπτονται σήμερα μόλις οι 13 εξ αυτών”. Στο περιθώριο της συζήτησης, η κ. Καλογεράκη θέλησε να υπενθυμίζει προκειμένου να ευχαριστήσει δημόσια, πως πέρυσι η Μητρόπολη Σύρου και δη, ο κκ. Δωρόθεος Β΄ είχαν ενισχύσει σε αυτό το κομμάτι, στέλνοντας δύο τραυματιοφορείς. “Πέρυσι μας είχε βοηθήσει ο Μητροπολίτης φέρνοντας εντός καλοκαιριού δύο άτομα. Μπορεί να μην ήταν η λύση, αλλά υπήρξε σημαντική βοήθεια για εμάς”.

 

Σημαντικές ελλείψεις και σε ιατρικό προσωπικό

Από τη συνολική αναφορά στον “πονοκέφαλο” της υποστελέχωσης δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί η ενημέρωση για το επιστημονικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Θεωρώντας ως την πιο σημαντική ενότητα του Νοσοκομείου το ιατρικό προσωπικό, η κ. Καλογεράκη εστίασε την αναφορά της στις σοβαρές ελλείψεις που απασχολούν τη δομή και τον Σύλλογο Εργαζομένων. Σύμφωνα με όσα τόνισε, “προβλέπονται 5 θέσεις χειρουργών και καλύπτονται μόνο οι 3” ενώ οι θέσεις των ορθοπεδικών βάσει του οργανογράμματος πρέπει να είναι 3 και καλύπτεται μόνο 1. Αναφορικά με τις συγκεκριμένες ειδικότητες και δη των ορθοπεδικών, εξήγησε πως, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων με φόντο τη σύνδεσή τους και με τα έκτακτα περιστατικά που καταγράφονται στο Νοσοκομείο.

Πέραν των ανωτέρω, σημείωσε ακόμη ότι οι θέσεις των ουρολόγων είναι 3 και καλύπτεται η 1, οι θέσεις των οφθαλμιάτρων είναι 2 και υπάρχει 1 ιατρός, ενώ υπογράμμισε το πρόβλημα σε επίπεδο αριθμού παιδιάτρων, αφού αν και το Βαρδάκειο θα έπρεπε να έχει 3 ιατρούς, έχει μόνο έναν. Σχετικά δε, με θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί και άρα δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες στο Νοσοκομείο, αυτές αφορούν σε θέσεις ενδοκρινολόγου, οδοντιάτρου, ΩΡΛ και γαστρεντερολόγου. “Υπάρχει μεγάλη οικονομική στενότητα στον κόσμο και θα έπρεπε να μπορούν συνολικά οι πολίτες που απευθύνονται σε εμάς να εξυπηρετούνται” σχολίασε η πρόεδρος, λέγοντας επιπλέον πως, “το βασικό αίτημά μας είναι η κάλυψη κενών, καθώς θέλουμε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο επαρκώς στελεχωμένο με ιατρούς και προσωπικό”. Στον επίλογο των στοιχείων για τα κενά τόνισε ακόμη, πως σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και σε αναισθησιολόγους που υπάρχουν μόνον τρεις αλλά και σε παθολόγους που εργάζονται τέσσερις από τους έξι.

 

Πονοκέφαλος” και για το μαιευτικό τμήμα

Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού η κ. Καλογεράκη έμφαση έδωσε και στη λειτουργία του μαιευτικού τμήματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως, “υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις”. Όπως πρόσθεσε, “Είναι τμήμα για το οποίο αν δεν υπάρξει μέριμνα για πρόσληψη προσωπικού, κάποια στιγμή θα κινδυνεύσει να κλείσει. Το συγκεκριμένο τμήμα έχει μεγάλο πρόβλημα” επανέλαβε, λέγοντας πως από τις οκτώ προβλεπόμενες θέσεις του οργανογράμματος έχουν καλυφθεί οι οκτώ, με αποτέλεσμα “οι εργαζόμενες να έχουν μεγάλο θέμα καθώς δεν βγαίνουν οι βάρδιες”. Το ζήτημα της συνταξιοδότησης δε, απασχολεί έντονα και σε αυτό το τμήμα του Νοσοκομείου, με την πρόεδρο να καθιστά σαφές πως, μαίες είναι ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότησή τους”.

 

Γερασμένο” προσωπικό, ανάγκη προσλήψεων, μισθοδοσία

Η “απειλή” της συνταξιοδότησης προσωπικού είναι ορατή σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με όσα ανέφερε παρακάτω η κ. Καλογεράκη. “Το ζήτημα του γερασμένου προσωπικού καταγράφεται σε όλα τα τμήματα καθώς δεν γίνονται νέες προσλήψεις. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε κατά ή υπέρ της συγκεκριμένης κυβέρνησης, καθώς χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις. Υπόσχονται γενικά ότι θα πάρουν προσωπικό, αλλά δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην προχωρούν σε προσλήψεις επειδή δεν υπάρχουν χρήματα” σημείωσε, εξηγώντας πως, ακόμη και “οι τρεις νοσηλευτές που είναι να προσληφθούν στο Νοσοκομείο Σύρου, παρατηρούμε ότι καθυστερούν”. Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η ίδια κλήθηκε να απαντήσει σχετικά και με τις μισθοδοσίες των εργαζομένων του Νοσοκομείου, λέγοντας πως, σε αυτό το πεδίο δεν παρατηρείται καμία καθυστέρηση. “Δεν μας χρωστούν χρήματα. Όσες οφειλές υπήρχαν από τις περικοπές του 2014, τις πλήρωσαν. Καθυστέρηση δεν υπάρχει στην τακτική μισθοδοσία. Αν προκύπτει κάποιο προσωρινό πρόβλημα, αυτό είναι στις πρόσθετες αμοιβές όπως στα νυχτερινά κλπ. Προς το παρόν όμως, καταβάλλονται οι πληρωμές κανονικά”.

 

Ανενεργός ο μαγνητικός τομογράφος

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται πλεονέκτημα για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου η απόκτηση ενός καινούργιου μαγνητικού τομογράφου, ωστόσο, η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού και ιατρών καθιστά το μηχάνημα προς το παρόν ανενεργό. Επί του σοβαρού θέματος θέλησε να τοποθετηθεί τόσο η κ. Καλογεράκη, όσο και η κ. Καμπάνη, που μεταξύ άλλων υπογράμμισαν τα εξής: “Πρόκειται για τον μοναδικό μαγνήτη σε δημόσια υγειονομική δομή στις Κυκλάδες. Έχει φθάσει το μηχάνημα εδώ και έξι μήνες περίπου και αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί. Οι προβλεπόμενες θέσεις των ιατρών του ακτινολογικού είναι τέσσερις και υπηρετούν δύο ενώ το μηχάνημα για να λειτουργήσει θα πρέπει να έχει ειδικό τεχνικό, κάτι που δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε παρακάτω η πρόεδρος, “Θα μπορούσε ο κάθε πολίτης να μην αναγκάζεται να επισκέπτεται ιδιωτικά ιατρεία. Αυτό που μας αφορά είναι να λειτουργήσει ο μαγνήτης”. Με αφορμή σχετική ερώτηση για το πώς θα καλυφθεί το κόστος, αν προσεχώς τεθεί σε λειτουργία και απαιτήσει συντήρηση, τα δύο νεοεκλεγέντα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων διευκρίνισαν πως, “το μηχάνημα, όπως και κάθε μηχάνημα έχει τουλάχιστον διετή εγγύηση, άρα άμεσα δεν θα χρειαστεί επιπλέον κόστος”. Σύμφωνα με όσα εξήγησαν όμως, “Οι συντηρήσεις γίνονται εκ των πραγμάτων. Μετά τα δύο χρόνια θα υπάρχει πρόβλημα με το κόστος της συντήρησής του. Το θέμα είναι να μη φθάσουμε εκεί”.

Καμία υπηρεσία φύλαξης

Η συνέντευξη των δύο προσώπων κινήθηκε και γύρω από το ζήτημα της απουσίας υπηρεσιών φύλαξης. “Δεν έχουμε φύλαξη στο Νοσοκομείο και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα, καθώς όταν μένει ένα Νοσοκομείο αφύλακτο, ας μου επιτραπεί η έκφραση “κινδυνεύει” το προσωπικό που εργάζεται και ιδίως οι νοσηλεύτριες που είναι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών” σχολίασε η κ. Καλογεράκη, προσθέτοντας ότι, “μπορούν να παρουσιασθούν πολλά και διάφορα περιστατικά όπως ένας άνθρωπος υπό την επήρεια αλκοόλ και μάλιστα σε έξαλλη κατάσταση, ή κάποιος χρήστης σε παρόμοια κατάσταση”. Η ίδια, συμπλήρωσε δε, πως, “ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του προσωπικού” ενώ πρέπει “από τους αρμοδίους να ληφθεί υπόψιν ότι γενικά μπορεί κάποιος να κινηθεί στο χώρο του Νοσοκομείου τελείως ελεύθερα και να μην τον ελέγξει κανείς”. Η απουσία των συγκεκριμένων υπηρεσιών, προκαλεί και άλλα θέματα όπως αυθαίρετη πρόσβαση γενικώς στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, αλλά και κατάληψη θέσεων ασθενοφόρων από οχήματα, την στιγμή μάλιστα που κρίνεται αναγκαία κι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή ασθενούς, σύμφωνα με όσα πρόσθεσαν. “Εάν υπήρχε φύλαξη θα ήταν αλλιώς. Παλαιότερα είχαμε δύο φύλακες το πρωί κι έναν το απόγευμα και καλυπτόταν το Νοσοκομείο. Είμαστε ήδη έναν χρόνο χωρίς φύλακα” ανέφερε ενημερωτικά η πρόεδρος.

 

Ανησυχία για προμήθειες εξαιτίας αύξησης του ΦΠΑ

Εκτός των προαναφερθέντων θεμάτων, την ανησυχία τους εξέφρασαν και για τη μεταβολή – αύξηση του ΦΠΑ στο νησιώτικο χώρο στον βαθμό που αυτή η αρνητική εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει το θέμα των προμηθειών. “Για τις προμήθειες του Νοσοκομείου έχει αναφερθεί πως έστειλαν παραπάνω χρήματα, όμως, δεν ισχύει αυτό, καθώς όποιο ποσόν κι αν κινήθηκε ελάχιστα προς τα πάνω, δεν είναι ικανό να καλύψει τις 8 μονάδες διαφορά του ΦΠΑ. Τα αναλώσιμα για παράδειγμα τα αγοράζουμε με 24% πλέον. Επί της ουσίας δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός τώρα που αυξήθηκε ο ΦΠΑ” σημείωσαν και οι δύο, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα για το θέμα των προμηθειών, “ποιός άραγε θα επωμιστεί το επιπλέον κόστος των αγορών;”.

 

Στόχος ένα στελεχωμένο και δημόσιο Νοσοκομείο

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή της η πρόεδρος κατέστησε με σαφήνεια τη θέση του Συλλόγου Εργαζομένων σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου. “Δε θέλουμε να κινδυνολογούμε με φόντο τα υπαρκτά προβλήματα και την υποστελέχωση, αλλά από την πλευρά μας θέλουμε να επαγρυπνούμε ώστε το Νοσοκομείο να συνεχίσει να έχει τον Δημόσιο χαρακτήρα του και να μην υποβαθμιστεί. Δε θέλουμε να μπει ούτε ιδιώτης μέσα, ούτε να γίνει Κέντρο Υγείας. Το Νοσοκομείο έχει ιστορία, οι νησιώτικες κοινωνίες έχουν ανάγκες και θα είναι ντροπή για το ίδιο το κράτος αν ποτέ υποβαθμιστεί. Θα είναι ντροπή και για τους Συριανούς κυρίως να το αφήσουν στην τύχη του” δήλωσε κατηγορηματικά, τονίζοντας πως, σε αυτήν την κατεύθυνση, “είναι επιβεβλημένη η προσπάθεια και η συνεργασία όλων”. Υπενθυμίζοντας την πενιχρή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις περυσινές κινητοποιήσεις στη Σύρο, η ίδια κατέληξε, λέγοντας πως, “Πρέπει να κατανοήσει η τοπική κοινωνία ότι το Νοσοκομείο είναι υπόθεση όλων. Λειτουργεί από το φιλότιμο των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να υπηρετούν τους πολίτες”.