Καμία εξέλιξη σχετικά με τη σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σχετικά με τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου στη Σύρο

“Στον πάγο” η συνεργασία

Αναφορικά με το κατά πόσον “κινείται” προς ουσιαστικό όφελος των πολιτών, το περιεχόμενο της σύμβασης που εστιάζει στην πραγματοποίηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, θα αποφασίσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, η διοίκηση του “Βαρδάκειου και Πρώιου”.

Τα ανωτέρω, κατέστησαν γνωστά, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας της εφημερίδας με τη νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου, Μαργαρίτα Μπουραντά, μετά από τον σχολιασμό του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε κι εγκρίθηκε – εκ νέου – ομόφωνα η διάθεση του ποσού των 4.852,56 ευρώ για την υλοποίηση των σχετικών εξετάσεων.

Το γεγονός πως δεν “τρέχει” η εν λόγω σύμβαση, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου, έθιξε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλαος Φωτεινιάς, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή σχετική ενημέρωση αναφορικά με τη συγκεκριμένη συνεργασία, που ως φαίνεται, παραμένει εδώ και μήνες “στον πάγο”.

Ν. Φωτεινιάς: Παρατηρείται κωλυσιεργία. Γιατί;

Με δεδομένη την πρόθεση συνεργασίας κατά τα προηγούμενα έτη και τις σχετικές συζητήσεις σε δημόσιες συνεδριάσεις του αιρετού συλλογικού οργάνου, για την ανάπτυξη προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου στον άξονα της στήριξης ευπαθών ομάδων και συμπολιτών μας, με σκοπό την πρόληψη μέσω της πρόγνωσης εκδήλωσης πιθανών νοσημάτων, ο κ. Φωτεινιάς θέλησε να ενημερωθεί για τη μη εξέλιξη του θέματος. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, για τη σύμβαση με το Νοσοκομείο, “Αυτό το θέμα γιατί έχει κολλήσει; Το έχουμε συζητήσει εδώ και ένα έτος περίπου. Για ποιό λόγο έχει κολλήσει και δεν προχωρά; Υπεύθυνοι είμαστε εμείς; Η υπαιτιότητα είναι του Δήμου ή η υπαιτιότητα είναι του Νοσοκομείου;”. Ο ίδιος δε, σχολίασε πως, η Δημοτική Αρχή έχει στείλει τα σχετικά έγγραφα από τον περασμένο Ιανουάριο προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου και παρ΄ όλα αυτά, δεν έχει ληφθεί εκ μέρους του σχετική απόφαση.

Παρά το γεγονός δε, του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο υπήρξε η αλλαγή στη θέση του διοικητή και του κενού που μεσολάβησε έως και την ανάληψη των καθηκόντων από την κ. Μπουραντά, ο κ. Φωτεινιάς, επέμεινε σε δεύτερο χρόνο πως, “Είχαμε ζέση να προχωρήσει το “έργο” και βλέπω μία μεγάλη κωλυσιεργία. Έναν χρόνο. Γιατί”.

Γ. Παπαμανώλης: Δεν έχει έρθει η έγκριση από το Νοσοκομείο

Σε απάντησή του για το θέμα, ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Παπαμανώλης υπήρξε σαφής αναφορικά με τις ενέργειες και τις κινήσεις της δημοτικής πλευράς, παραθέτοντας μάλιστα μερικά στοιχεία για τον χρόνο λήψης των αποφάσεων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. “Ο Δήμος πέρασε την προγραμματική σύμβαση τον Δεκέμβριο του 2015 από το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα. Εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2016 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η προγραμματική σύμβαση και τα δύο έγγραφα, αυτά, του δημοτικού συμβουλίου και η έγκριση της ΑΔΑ, διαβιβάστηκαν με πρωτόκολλο, τον Ιανουάριο του 2016 στο διοικητικό συμβούλιο για να λάβει τη δική του απόφαση” ανέφερε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα πως, “μέχρι σήμερα, απ΄ όσο γνωρίζω δεν έχει λάβει (σσ. απόφαση)”.

Μάλιστα, αν κι επεσήμανε πως, δεν έχει συμμετοχή στο ΔΣ του Νοσοκομείου και πως λόγω της αλλαγή της διοίκησης προκλήθηκε ένα “νεκρό” χρονικό διάστημα, ωστόσο, γνωστοποίησε ότι είχαν γίνει προφορικές ερωτήσεις για το πότε θα αποφασίσει σχετικά η πλευρά του “Βαρδάκειου και Πρώιου”. “Προφορικά κάναμε συζητήσεις και ρωτήσαμε για το πότε θα περάσει. Αυτό είναι αυτονόητο. Κι επίσης, αυτονόητο είναι κατά τη διάρκεια της αλλαγής διοίκησης του Νοσοκομείου ότι υπήρχε ένα κενό” ανέφερε, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Συζητήθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο ΔΣ του Νοσοκομείου απ΄ όσο γνωρίζω γιατί ξαναλέω δεν συμμετέχω, τέθηκαν κάποιες προϋποθέσεις στο ΔΣ εκείνο, τις οποίες δεν γνωρίζω και είναι θέμα διοικητικό του Νοσοκομείου”. Ο ίδιος, πρόσθεσε επιπλέον, πως σχετικά με αυτές τις προϋποθέσεις, “με ενημέρωσαν ότι τακτοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2016, νομίζω τον Οκτώβριο ενημερώθηκα, οπότε περάσαμε στην Οικονομική Επιτροπή την αλλαγή του χρόνου (σσ. πολυετής σύμβαση), για να επικαιροποιήσουμε τον χρόνο της σύμβασης”. Ο κ. Παπαμανώλης εκτός των προαναφερθέντων, δήλωσε παρακάτω, πως, “η εισήγηση είναι έτοιμη για να “πάει” δημοτικό συμβούλιο” με φόντο τις διορθώσεις στο θέμα ημερομηνιών και του χρόνου, λέγοντας πως, “με αντίστοιχο έγγραφο ενημερώθηκε το Νοσοκομείο, ότι εφόσον έρθει η έγκρισή του εντός του Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουμε Ιανουάριο. Δεν ήρθε η έγκριση, θα ξεκινήσουμε όποτε αυτό καταστεί δυνατό” σχολίασε, κλείνοντας το θέμα κι επισημαίνοντας πως, ο ίδιος δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο.

Μ. Μπουραντά: Η σύμβαση θα κριθεί κατά πόσον είναι προς όφελος των πολιτών

Από την πλευρά της, η νέα διοικήτρια υπήρξε λακωνική σε επίπεδο δηλώσεων, εξηγώντας μόνον πως, η εν λόγω σύμβαση, θα αξιολογηθεί από το ΔΣ του Νοσοκομείου σχετικά με το κατά πόσον είναι συμφέρουσα για τους πολίτες. Μάλιστα, χωρίς να αναφέρει και να γνωστοποιεί τον χρόνο συζήτησης του θέματος στο ΔΣ, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, η διοίκηση, ως υπηρεσιακός και θεσμικός παράγοντας, οφείλει να εξετάζει και να λαμβάνει αποφάσεις ακριβώς προς όφελος των πολιτών. “Επειδή όλα πρέπει να γίνονται προς όφελος όχι των δημοτών, των πολιτών γενικότερα, η σύμβαση αυτή θα ελεγχθεί και θα κριθεί κατά πόσον είναι συμφέρουσα απολύτως προς όφελος των πολιτών” σημείωσε η κ. Μπουραντά, προσθέτοντας παράλληλα και με αινιγματικό – σχεδόν - τρόπο τα παρακάτω: “Αλλά το όφελος των πολιτών είναι μία πολυδιάστατη έννοια και η διοίκηση του Νοσοκομείου ως θεσμικός παράγοντας και υπηρεσιακός, φροντίζει και προσπαθεί να φροντίζει για το όφελος των πολιτών σε πολλές διαστάσεις”. Πάντως, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, η ίδια θέλησε να υπενθυμίσει προς το αναγνωστικό κοινό και την τοπική κοινωνία γενικότερα, πως, πραγματοποιούνται συγκεκριμένες εξετάσεις και μάλιστα δωρεάν – εν προκειμένω - για τις γυναίκες. “Να ενημερωθούν οι πολίτες ότι το τεστ Παπανικολάου είναι δωρεάν. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν ραντεβού για τη συγκεκριμένη εξέταση” σημείωσε η κ. Μπουραντά, ολοκληρώνοντας το συγκεκριμένο θέμα.