Σημαντική αναβάθμιση σε επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών όπως και σε πολλά ακόμη επίπεδα, μέσω της πολυσήμαντης συμβολής των πολιτών και επιχειρηματιών του νησιού στην ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

«Το νοσοκομείο πάει μπροστά όταν είμαστε ομάδα»

Στην ανακαίνιση του Καρδιολογικού Τμήματος στοχεύει μετά το αντίστοιχο έργο στο Παθολογικό, ο Σύλλογος Φίλων του Γ.Ν. Σύρου

Σημαντική ενίσχυση προς το Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου, προσφέρει, μέσω και του Συλλόγου Φίλων Γ.Ν. Σύρου «Πρόσβαση», η τοπική κοινωνία, με το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να επικροτεί και να ευχαριστεί για την ενεργό δράση της κοινωνίας, υπενθυμίζοντας, πως η όποια βελτίωση, ωφελεί, τελικά, τον ίδιο τον πολίτη.

Η δωρεά ενός σύγχρονου φορητού υπερηχογράφου, με σκοπό την άμεση εξέταση, τόσο κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, όσο και των επειγόντων περιστατικών, ήταν η τελευταία ενέργεια του Συλλόγου Φίλων Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Πρόσβαση», την οποία χαιρέτισαν, σε μία μικρή «τελετή» παράδοσης-παραλαβής, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, η κοινή Διοικήτρια Γ.Ν. Σύρου – Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, κ. Μαργαρίτα Μπουραντά, ο Επιστημονικός Διευθυντής, κ. Νίκος Τρίτζαλης, η Διευθύντρια του Παθολογικού Τμήματος του «Βαρδάκειου & Πρώιου», κ. Ανδρούλα Γεωργαλή, η Επιμελήτρια ιατρός, κ. Μαρία Τζώρτζη, ο Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος, κ. Μιχάλης Ζόρπας, καθώς επίσης η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού.

Χρήση από εξειδικευμένο προσωπικό του νοσοκομείου

Αναφερόμενη στη νέα αυτή προσθήκη, στον ήδη υπάρχοντα εξελιγμένο ιατρικό εξοπλισμό του νοσοκομείου της Σύρου, η Διευθύντρια του Παθολογικού Τμήματος, κ. Γεωργαλή, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως το συγκεκριμένο μηχάνημα «μας βοηθά διαγνωστικά, καθώς πάρα πολλές φορές, ο ασθενής, είτε δεν μπορεί να μετακινηθεί, είτε δεν μπορούμε να τον μετακινήσουμε έως ότου να θέσουμε μία διάγνωση».

Όπως εξήγησε, «ο υπέρηχος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, για όλους τους γιατρούς. Φυσικά, όσοι τον χρησιμοποιούν, είναι μόνο εξειδικευμένοι γιατροί, ή ακτινολόγοι που έχουν σχετική εκπαίδευση, ή ιατροί παθολόγοι και χειρουργοί, οι οποίοι έχουν πάρει μαθήματα, έχουν πιστοποιηθεί, μετά από εξετάσεις, διότι πρόκειται για ένα εργαλείο αξίας», σημειώνοντας, ότι στο Παθολογικό Τμήμα, πιστοποιημένοι ιατροί είναι η κ. Τζώρτζη, ο κ. Σπάρτακος Ιορδανίδης, Διευθυντής Γενικής Ιατρικής, ο οποίος παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, πιστοποιήθηκε και πέρασε σχετικές εξετάσεις, ενώ ανάμεσα στους ιατρούς και δη τους πρώτους, που έχουν εκπαιδευτεί είναι και ο κ. Ζόρπας, Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος.

Κλείνοντας, η κ. Γεωργαλή επανέλαβε, πως πρόκειται για ένα εργαλείο εξαιρετικής ιατρικής σημασίας, διαβεβαιώνοντας, πως το μηχάνημα φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, ενώ ευχαρίστησε από καρδιάς την πρόεδρο και τους εκπροσώπους του Συλλόγου «Πρόσβαση», που βρέθηκαν στο γραφείο της Διοικήτριας, τονίζοντας, ότι «θεωρώ, πως πρέπει και ο κόσμος να μάθει πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά του τόσο καιρό, ακόμη κι αυτό το ελάχιστο που δύναται να προσφέρει ο καθένας, διότι λίγο-λίγο, όλοι μας, έχουμε καταφέρει μεγάλα επιτεύγματα, τόσο στην ανακαίνιση του κτιρίου, όσο και στη βελτίωση του εξοπλισμού. Φυσικά, συνεχώς το νοσοκομείο και όλα τα τμήματά του έχουν ανάγκες, ωστόσο ας μην ξεχνάμε, ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, είναι η υγεία και όλοι μας πρέπει να δείχνουμε φροντίδα για αυτό το νοσοκομείο, που είναι και το μοναδικό νοσοκομείο Κυκλάδων».

Συγκινητική στήριξη των πολιτών στο νοσοκομείο

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο η Διοικήτρια του νοσοκομείου, κ. Μαργαρίτα Μπουραντά, αφού ευχαρίστησε θερμά και από την πλευρά της Διοίκησης τον Σύλλογο «Πρόσβαση», επεσήμανε, πως το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή αναβάθμιση «και οι πρώτοι, που συμμετέχουν σε αυτή, είναι το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό, φυσικά με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ, κ. Ιορδανίδου».

Όπως ανέφερε η κ. Μπουραντά, «θεωρώ, ότι είναι σημαντικότατο, το ότι οι πολίτες συμμετέχουν σε αυτό. Και εσείς είστε πολίτες», απευθυνόμενη στα μέλη του Συλλόγου, «και είμαι πραγματικά συγκινημένη, διότι τότε μόνον έρχονται τα αποτελέσματα, όταν υπηρεσιακοί παράγοντες και πολίτες είναι ομάδα. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ζητούν βοήθεια και είναι πολύ σπουδαίο, όταν υπάρχει πρόθεση. Εμείς, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καθώς ζητήσαμε αυτή τη βοήθεια και μας την παρέχετε. Είναι σπουδαία βοήθεια για το έργο των ιατρών και φυσικά αυτό θα επιστρέψει στους πολίτες».

«Τα νοσοκομεία και όλες οι δομές πάνε μπροστά, όταν είμαστε ομάδα. Όταν δεν είμαστε ομάδα και είμαστε μικρά-μικρά κομμάτια, δεν πάει τίποτε μπροστά. Είμαστε εδώ, είμαστε ενθουσιασμένοι, που οι πολίτες έχουν αναλάβει αυτό το κομμάτι και συμμετέχουν και τους ευχαριστούμε θερμά», σημείωσε κλείνοντας.

«Ενεργή συμβολή των Συριανών πολιτών»

Από την πλευρά του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου, η πρόεδρος, κ. Ουρανία Κουϊμτζή – Νικολοπούλου, εξέφρασε τη συγκίνηση του Διοικητικού Συμβουλίου, για την προσφορά του νέου υπερηχογράφου, επισημαίνοντας, πως «πρόκειται για ένα απόκτημα, που θα διευκολύνει κατά πολύ τις ιατρικές υπηρεσίες διάγνωσης, που προσφέρει η Παθολογική Κλινική και υλοποιώντας την ανακαίνισή της, τον Οκτώβριο του 2016, ήταν το επόμενο βήμα, ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη υποστήριξη, προς το Παθολογικό Τμήμα».

«Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες ανάγκες στο νοσοκομείο», υπογράμμισε η κ. Νικολοπούλου, «αλλά πάντα σε συνεργασία με τη Διοίκηση προσπαθούμε να αξιολογήσουμε, ποιο είναι το τμήμα, που κάθε φορά εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανάγκη και ποιο τμήμα χρειάζεται εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουμε να το καλύψουμε κατά το δυνατόν», προχωρώντας σε ευχαριστίες προς τους συνεργάτες της, τους επικεφαλής της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας στο νησί, όπως και στον κόσμο της Σύρου, δεδομένου, ότι «όλο αυτό το έργο, ο υπερηχογράφος, η ανακαίνιση του Παθολογικού Τμήματος, αλλά και ό,τι κάνουμε ως Σύλλογος, έχει υλοποιηθεί μόνο μέσω της ενεργής συμβολής των Συριανών πολιτών, που μας βοηθούν, είτε μέσω της συνδρομής τους στο Σύλλογο, είτε με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Συλλόγου, είτε μέσω δωρεών, από φίλους, τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες».

Εκτός του υπερηχογράφου, ανακοινώθηκε επίσης και η δωρεά της εταιρείας Coco-Mat, η οποία μέσω του Συλλόγου, για δεύτερη φορά, προσφέρει στο Γ.Ν. Σύρου εξοπλισμό λευκών ειδών, όπως μαξιλαροθήκες και σεντόνια.

Ταυτόχρονα, από έτερο μέλος του Συλλόγου υποστηρίχτηκε, ότι έως σήμερα δεν έχει υπάρξει άλλος φορέας, που να ενισχύει το Γ.Ν. Σύρου, ενώ σημειώθηκε, πως αποτελεί ευχής έργον, η συνέχιση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμβολής απέναντι στο νομαρχιακό νοσοκομείο.

Πολυεπίπεδη αναβάθμιση

Στη συνέχεια, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Γ.Ν. Σύρου, κ. Νίκος Τρίτζαλης, τόνισε, πως «όταν οι πράξεις έχουν απτά αποτελέσματα, τα λόγια είναι περιττά. Τόσο η Διευθύντρια του Παθολογικού Τομέα, όσο και η Διοικήτρια, ανέλυσαν αυτά τα οποία γίνονται στο νοσοκομείο, τόσο από ιατρικής άποψης, όσο και από πλευράς Διοίκησης».

Επιπλέον, σημείωσε, ότι «βλέπουμε ότι οι κόποι των ανθρώπων που δουλεύουν στο νοσοκομείο αρχίζουν και ευοδώνουν», ενώ ενημέρωσε, πως «αναμένουμε κι άλλο εξοπλισμό, μέσω του ΕΣΠΑ. Η Διοίκηση, με στοχευμένες κινήσεις, προσπαθεί να αναβαθμίσει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου». Παράλληλα, επανέφερε το θέμα των θετικών εξελίξεων, σε ό,τι αφορά στον οργανισμό της μονάδας, με τη στελέχωση αρκετών θέσεων, συμπληρώνοντας, πως αναμένεται ενίσχυση σε νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, εντός των επόμενων ημερών. Επιπλέον, υποστήριξε, ότι «από οικονομικής πλευράς, το νοσοκομείο ανταποκρίνεται άψογα, τόσο σε προμηθευτές, όσο και στους εργαζόμενους», κάνοντας λόγο για αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας και προς τους πολίτες.

Πολύτιμο, συμπληρωματικό εργαλείο στα χέρια των ιατρών

Λαμβάνοντας το λόγο, η διαπιστευμένη χειριστής του υπερηχογράφου και Επιμελήτρια του Παθολογικού Τμήματος, κ. Μαρία Τζώρτζη, υπογράμμισε, πως «το μηχάνημα αυτό υπήρξε “όνειρο” των ιατρών, από τότε που ήρθα εγώ από τη Γερμανία και δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να το αποκτήσουμε έως τώρα.

Ωστόσο, το νοσοκομείο διαθέτει ήδη ένα πάρα πολύ καλό υπερηχογραφικό μηχάνημα, που κάθε τόσο ανανεώνεται και πρέπει να επισημάνουμε, ότι το καινούριο μηχάνημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μεγάλο μηχάνημα. Ο νέος υπερηχογράφος, βοηθά στην καθημερινή δουλειά, πάνω στην κλινική, προκειμένου να μην υπάρχει ταλαιπωρία με τη μετακίνηση του ασθενούς κάτω, προκειμένου να γίνονται ευκολότερα κάποιες παρακεντήσεις και να ελαχιστοποιηθεί ο κόπος, κυρίως για τους ασθενείς και δευτερευόντως για το προσωπικό. Είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα, έχει πολύ καλή ανάλυση και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά των μηχανημάτων που ήδη υπάρχουν στο νοσοκομείο και που συνεχώς ανανεώνονται».

Συμπληρωματικά, ο Δ/ντής του Χειρουργικού Τμήματος, κ. Μιχάλης Ζόρπας, επεσήμανε, πως η λειτουργία του θα συμβάλλει τα μέγιστα, στην αποσυμφόρηση της κίνησης στο μεγάλο υπερηχογραφικό μηχάνημα, καθώς, όταν υπάρχει έκτακτο περιστατικό, οι ασθενείς με ραντεβού καλούνται να περιμένουν, όπως επίσης μεγάλη αναμονή αντιμετωπίζουν και όσοι καλούνται από τον ιατρό τους να πάρουν διάγνωση έκτακτα, χωρίς ραντεβού. Συναινώντας στα παραπάνω, η Διοικήτρια ανέφερε, πως το νέο μηχάνημα αναμένεται να συντελέσει στις άμεσες διαγνώσεις.

Η συνάντηση των μελών του Συλλόγου και του προσωπικού του νοσοκομείου έκλεισε με την παραδοχή εκ μέρους όλων, πως το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου αποτελεί έναν χώρο εμπιστοσύνης για τους Κυκλαδίτες, αλλά και πως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και αυτή που παρέχεται σε νοσηλευτικές μονάδες των Αθηνών.

Κάλυψη αναγκών που δεν καλύπτει το κράτος

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος του Συλλόγου «Πρόσβαση», κ. Κουϊμτζή – Νικολοπούλου, υπενθύμισε, πως πρόκειται για έναν ουσιαστικά νεοσύστατο Σύλλογο, ο οποίος απέκτησε αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο μόλις τον Δεκέμβριο του 2015.

«Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε πριν ενάμιση χρόνο περίπου και η σύστασή του υπήρξε ιδέα και επιδίωξη του πρώην Διοικητή του Γ.Ν. Σύρου, κ. Γιάννη Πετράκη, αν και πολλές φορές στο παρελθόν είχε υπάρξει η ιδέα της ίδρυσης ενός αντίστοιχου φορέα», σημείωσε, προσθέτοντας, ότι «το Δεκέμβριο του 2015 επελέγη το Διοικητικό Συμβούλιο μέσω εκλογών. Έως τότε, ο Σύλλογος λειτουργούσε με προσωρινή διοίκηση, η οποία ήδη είχε ξεκινήσει κάποιες δράσεις υπέρ του νοσοκομείου».

Αυτή τη στιγμή, «ο Σύλλογος αριθμεί περί τα 450 μέλη, στον πρώτο ενάμιση χρόνο δραστηριοποίησής του, τα οποία “τροφοδοτούν” τις ενέργειές του, μέσω της συνδρομής τους, ύψους 10 ευρώ ανά έτος».

Η πρώτη δράση του Συλλόγου, πριν ακόμη υπάρξει αιρετό Δ.Σ., σύμφωνα με την πρόεδρο, υπήρξε η παραχώρηση, τόσο μέσω της Coco-Mat, όσο και μέσω ευγενικών χορηγιών των τοπικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Σύρου, λευκών ειδών, τα οποία μεταποίησαν, με βάση τις ανάγκες του νοσοκομείου, με προσωπική εθελοντική εργασία, μέλη του Συλλόγου.

 Προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό των κυριότερων δράσεων του Συλλόγου «Πρόσβαση», η κ. Νικολοπούλου αναφέρθηκε στη συγκέντρωση και πάλι μέσω χορηγιών από επιχειρήσεις του νησιού, ανεμιστήρων και κλιματιστικών, το καλοκαίρι του 2016, λόγω βλάβης του κεντρικού συστήματος ψύξης, που αντιμετώπισε το νοσοκομείο.

Όπως επισημαίνει, ο Σύλλογος έχει προβεί στη διοργάνωση μουσικών, θεατρικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, έτσι ώστε, αφενός οι πολίτες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν, αναφορικά με το έργο του και αφετέρου να συγκεντρωθούν επιπλέον χρήματα, προς ενίσχυση των δράσεων του φορέα, υπέρ του νοσοκομείου του νησιού.

Επίσης, προχωρά και σε άλλες, παράλληλες πρωτοβουλίες, με τη συνεργασία μελών και φίλων, όπως ενδεικτικά η πώληση του βιβλίου του ιατρού αναισθησιολόγου, κ. Νίκου Λειβαδάρα, της οποίας τα έσοδα, θα διατεθούν για τη στήριξη των σκοπών του Συλλόγου.

«Όλα αυτά είναι κομμάτια και δραστηριότητες του Συλλόγου που τα μέλη υποστηρίζουν, ενώ υπάρχουν και αρκετοί φίλοι του Συλλόγου, που με σοβαρές χορηγίες βοηθούν τα μέγιστα», τονίζει η πρόεδρος, αναφερόμενη και στη βοήθεια που έλαβε ο φορέας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ολοκληρωμένη ανακαίνιση του Παθολογικού Τμήματος, με βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας και καλύπτοντας όλες τις ανάγκες, από τις μικρότερες έως και τις μεγαλύτερες.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου, είναι η ανακαίνιση του Καρδιολογικού Τμήματος και η συνέχιση των δράσεων και εκδηλώσεων του Συλλόγου, έως ότου ανακαινιστεί το σύνολο του κτιρίου.

«Το 2016 αφιερώθηκε στην πλήρη ανακαίνιση του Παθολογικού Τμήματος, πάντα σε συνεργασία με τη Διοίκηση. Τώρα, η επόμενη πρωτοβουλία, αφορά στην ανακαίνιση του Καρδιολογικού Τμήματος, αντίστοιχα και σιγά – σιγά, τμήμα – τμήμα, να μπορέσουμε να ανακαινίσουμε όλο το νοσοκομείο. Φυσικά, όταν και αν υπάρξουν άλλες, εμβόλιμες ανάγκες, ο Σύλλογος βρίσκεται πάντα πρόθυμος και αναζητά τρόπους να τις καλύψει. Ο κύριος στόχος, πάντως, είναι να βοηθάμε το νοσοκομείο, όχι τόσο σε ιατροτεχνικό εξοπλισμό, αλλά κυρίως σε ανάγκες, που το κράτος δεν είναι σε θέση να καλύψει, όπως σε εξοπλισμό λευκών ειδών, ή το βάψιμο και η συντήρηση του κτιρίου, που αφορούν σε κονδύλια, τα οποία δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προτεραιότητες αυτή τη στιγμή, λόγω της οικονομικής κρίσης», υπογραμμίζει η πρόεδρος.

Κλείνοντας, η κ. Νικολοπούλου σημείωσε, ότι «ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους τους πολίτες για την προσφορά τους, καθώς είναι εκείνοι που κάνουν το περισσότερο έργο και όχι ο Σύλλογος. Ο Σύλλογος αναλαμβάνει την οργάνωση και τη διαχείριση του έργου. Ο κόσμος συμμετέχει οικονομικά, ο κόσμος βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο. Θέλουμε να έχουμε περισσότερα μέλη, ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε ευκολότερα τις ανάγκες του νοσοκομείου κάθε χρόνο».