Αρθρογραφία πολιτικής σκοπιμότητας προκαλεί την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Υγείας και της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Σύρου

Δημοσίευμα διασύρει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και το προσωπικό του

  • Πέμπτη, 31 Αυγούστου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 31 Αυγ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Με ένα ανυπόστατο και υπό σαφή αντιπολιτευτική διάθεση υπαγορευμένο δημοσιογραφικό κείμενο, επιχειρήθηκε η μείωση και υπονόμευση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου, που προσφεύγει σε ένδικα μέσα.

Σε άρθρο ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας των Αθηνών, ο συντάκτης του παραθέτει παραπλανητικά γεγονότα, θίγοντας τους εργαζομένους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, βάλλοντας κατά της αξιοπιστίας του νοσηλευτικού ιδρύματος και διασύροντας την αδιαμφισβήτητη φήμη του για το επίπεδο της προσφοράς του σε ολόκληρο το νομό Κυκλάδων.

Οι απαντήσεις που ακολούθησαν, τόσο του Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, όσο και της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, Μαργαρίτας Μπουραντά, πέραν της αιτιολογημένης οργής που εξέφραζαν, έθεσαν επί της πραγματικής τους βάσης τα τεκταινόμενα, με ακριβή αναφορά, λεπτομέρειας δευτερολέπτων, με παράλληλη παροχή απόλυτης και πλήρους αποκατάστασης του τρόπου λειτουργίας του ιδρύματος και παροχής υπηρεσιών εκ μέρους του προσωπικού του.

Παράθεση αμφισβητούμενων γεγονότων

Στο επίμαχο δημοσίευμα, είναι περισσότερο από εξόφθαλμη η πολιτική σκοπιμότητα του, καθώς στοχοποιείται ευθέως ο υπουργός Υγείας, στον οποίο άλλωστε γίνεται ονομαστική αναφορά, καθώς περιγράφεται απολύτως παραποιημένα ένα γεγονός, αποσκοπώντας στο να βληθεί πολιτικά η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας.

Προσωπική του μαρτυρία παραθέτει ο συντάκτης του άρθρου, σχετικά με επίσκεψη ασθενούς που ο ίδιος συνόδευε, το πρωί της 21ης Αυγούστου στις 5.45, στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, με συμπτώματα που ο ίδιος έκρινε ως καρδιολογικού περιστατικού.

Το κείμενο αναλώνεται στην περιγραφή ενός νοσοκομείου σε υπολειτουργία, με προσωπικό να κοιμάται σε κρεβάτια εξεταστηρίων, με απουσία γιατρών και πολύωρες διαδικασίες, που απέβαιναν εις βάρος του ασθενή και με οικιοθελή αποχώρηση του από το νοσηλευτικό ίδρυμα, σε οριακά χρονικά σημείο για να προλάβουν το πλοίο της γραμμής.

Καταλήγει δε το άρθρο θέτοντας το εξής ερώτημα «Να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αν υποστείς έμφραγμα στη Σύρο την «έβαψες» κοινώς ή όχι;».

Υποστήριξη των εργαζομένων

Το συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης, αφ ενός υπερασπίζεται τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ενώ παράλληλα αναγάγει το θέμα στη διάσταση της πολιτικής σκοπιμότητας που υπαγόρευσε το επίμαχο δημοσίευμα.

Με έναρξη της απάντησης του «Άκου πληρωμένη γραφίδα της διαπλοκής…», ο κ. Πολάκης αναφέρεται στην αναβάθμιση του τομέα υγείας, σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, όπως αναγνωρίζεται και από πολίτες που εκφράζουν δημόσια τα ευχαριστήρια τους, γεγονός με το οποίο, όπως αναφέρει «ακυρώνεται το αφήγημα της καταστροφής της δημόσιας υγείας».

Πέραν της πολιτικής διάστασης του θέματος, η υπουργική απάντηση δεν υπολείπεται σε έκφραση υπεράσπισης και των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σύρου, για τους οποίους, όπως γράφει, «ειρωνεύεσαι και υποτιμάς ανθρώπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που ΣΤΙΣ ΕΞΙ ΤΟ ΠΡΩΙ, μπορεί να έγειραν ‘κανα μισάωρο σε φορείο του ΤΕΠ από την κούραση».

Στην ίδια υπερασπιστική γραμμή συνεχίζει «…με πείραξε όμως που ειρωνεύτηκες κάτι που δεν μπορείς ούτε να νιώσεις ούτε να καταλάβεις: την κούραση ενός γιατρού η νοσηλευτή των ΤΕΠ ενός δημοσίου νοσοκομείου που έχει ξενυχτήσει όλο το βράδυ στο πόστο του αντιμετωπίζοντας αρρώστους, τραυματίες κλπ και στις έξι το πρωί που έχει κόψει η κίνηση έπεσε να ξεκουραστεί σε φορείο η εξεταστικό κρεβάτι μέσα στο χώρο της εφημερίας φορώντας τη στολή του για να είναι ΕΚΕΙ αν έρθει κάποιος άλλος ασθενής μέχρι τις 7.30 που αλλάζει η βάρδια και έρχονται οι πρωινοί!!!!!! Αυτό…το λένε αλτρουισμό και καθήκον, λειτούργημα και προσφορά».

Παράθεση των γεγονότων με ακρίβεια λεπτού

Την δική της απάντηση στο δημοσίευμα έδωσε η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά, η οποία αναφέρεται με ακριβείς παραθέσεις ωρών, την εξέλιξη του περιστατικού και την πραγματική διάσταση του συμβάντος.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει στη δημόσια απάντηση της, «Στις 21 Αυγούστου 2017 το 1ο δείγμα για τροπονίνη από ασθενή που στάλθηκε από το ΤΕΠ του Γ.Ν. Σύρου στο μικροβιολογικό εργαστήριο ήταν στις 07:15. Ο εργαστηριακός έλεγχος και του 2ου δείγματος που λήφθηκε από τον ασθενή ολοκληρώθηκε στις 08:45 και τα αποτελέσματα απεστάλησαν στον ιατρό εφημερίας του ΤΕΠ σύμφωνα με τα ψηφιακά αρχεία του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Ο χρόνος της οικιοθελούς αποχώρησης του ασθενούς από το Νοσοκομείο ήταν στις 08:30, μετά από ενημέρωση του ιατρού.

Θεωρούμε ότι ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων αλλά και η ανύπαρκτη καθυστέρηση δεν προσδίδει άσχημη αντιμετώπιση του πολίτη.

Αναρωτιέμαι αφού ο ασθενής είχε τόσο μεγάλη αγωνία, για πιθανό καρδιολογικό πρόβλημα γιατί προτίμησε να αποχωρήσει από το Νοσοκομείο στις 08:30 και να περιμένει στον επιβατικό σταθμό μέχρι 16:00 για να αναχωρήσει προς Πειραιά, καθόσον τα δρομολόγια των καραβιών Σύρου – Πειραιά είναι πάντα μεσημβρινά.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ασθενής είχε ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα από τα πρώτα αποτελέσματα και τον καρδιολογικό έλεγχο, για αυτό και αποχώρησε για να συνεχίσει την περιήγηση του στην όμορφη Σύρο».

Για την ακρίβεια των γεγονότων, η Διοικήτρια του νοσοκομείου μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», διευκρινίζοντας ότι «Η εξέταση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα είναι συγκεκριμένη και απαιτείται να γίνει άμεσα, άλλωστε ορίζεται και στο πρωτόκολλο, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ζητηθεί να γίνει. Η εξέταση έγινε πάρα πολύ γρήγορα. Το πρώτο δείγμα είχε κάποιες δυσκολίες, καθώς βγήκαν άλλα αποτελέσματα, ενώ εν τω μεταξύ έγινε και η καρδιολογική εκτίμηση. Στο δεύτερο δείγμα που ήταν μόνο για την συγκεκριμένη εξέταση, που αναφέρει ο δημοσιογράφος, στις 10.45 είναι καταγεγραμμένο στους υπολογιστές του νοσοκομείου. Βέβαια ο ασθενής είχε αποχωρήσει οικιοθελώς πριν βγει το δεύτερο αποτέλεσμα, διότι είχε ήδη ενημέρωση, ότι από τις πρώτες εκτιμήσεις δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για καρδιολογικό πρόβλημα».

Σε ότι αφορά στην αναφορά για το ότι δεν εξετάστηκε το περιστατικό από καρδιολόγο, η κ. Μπουραντά ενημέρωσε ότι «σύμφωνα με το πρωτόκολλο όλα τα περιστατικά πρώτα τα βλέπει ο γενικός γιατρός ή ο παθολόγος και εκείνος εάν θεωρήσει ότι πρέπει να τα δει εξειδικευμένος, τότε εκείνος είναι που θα καλέσει. Νομίζω ότι καλό είναι αυτοί που δεν είναι γιατροί και δεν έχουν καμία σχέση, να είναι πιο προσεκτικοί με τις διαγνώσεις που επικαλούνται και τις ειδικότητες στις οποίες αναφέρονται».

Οι εργαζόμενοι επέδειξαν απόλυτο επαγγελματισμό και ευγένεια

Από το απαντητικό σημείωμα δεν παραλείπετε και πλήρης και απόλυτη παροχή υποστήριξης και αναγνώρισης του έργου των εργαζομένων του νοσοκομείου με την κ. Μπουραντά να αναφέρει «…είναι λυπηρό!!!!!!! στο βωμό προσωπικών ή άλλων εμπαθειών, να συκοφαντείτε το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γ.Ν. Σύρου, οι οποίοι είναι σκληρά εργαζόμενοι και αντιμετώπισαν τον ασθενή που συνοδεύατε με απόλυτο επαγγελματισμό και ευγένεια, αλλά και να απαξιώνετε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με ψεύδη και ανακρίβειες».

Με ανάλογο ύφος και διάθεση, η Διοικήτρια του νοσοκομείου, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους και στις δηλώσεις της στην εφημερίδα, λέοντας «Είναι λυπηρό, γιατί οι εργαζόμενοι, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό εργάζονται σκληρά και προσπαθούν πάρα πολύ να βελτιώσουν τις παροχές υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Ήταν, όχι μόνο ψευδή όλα αυτά, καθώς έχω ελέγξει τα γεγονότα και το προσωπικό που άλλαξε βάρδια και το τι διημείφθη μεταξύ του ασθενή και του συνοδού με τα άτομα που τελούσαν σε υπηρεσία. Είναι πραγματικά κακοήθειες. Η αντιμετώπιση και των εργαζομένων: ήταν ευγενέστατοι και ταχύτατοι. Το ότι άλλαξε η βάρδια δεν θα απολογηθεί ούτε η Σύρος ούτε οι εργαζόμενοι. Εάν κάποιος εργαζόμενος «κρέμασε» για λίγο τα πόδια του, αυτό δεν τον κάνει κακό εργαζόμενο. Άλλωστε ο εφημερεύων, όταν είναι σε 24ωρη εφημερία, έχει το δικαίωμα, κατά το νόμο, να ξεκουραστεί».

Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι «Η Διοίκηση του Γ.Ν. Σύρου θα απαντήσει με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση στις ανυπόστατες και ψευδείς καταγγελίες τόσο κατά του δημοσιογράφου όσο και κατά του εντύπου».

Περεταίρω ενίσχυση του νοσοκομείου

Παρά την προσπάθεια υποβιβασμού του Νοσοκομείου Σύρου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ενέργειες στελέχωσης του συνεχίζονται με νέες προσλήψεις.

Συγκεκριμένα, ήδη αναμένονται μία επικουρική αναισθησιολόγος τριετούς θητείας και ένας μόνιμος ουρολόγος, Επιμελητής Β, που έρχονται να ενισχύσουν το δυναμικό του νοσοκομείου, ενώ έχει ήδη έρθει και ο διορισμός του μόνιμου παθολόγου, γεγονός που σημαίνει ότι εντός του επόμενου μήνα θα αναλάβει τα καθήκοντα του, ενώ αναμένεται και ο διορισμός ΩΡΥΛΑ.

Έχει γίνει η τροποποίηση στον Οργανισμό, οπότε έχει συσταθεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, έχει βγει η προκήρυξη για 2 θέσεις ιατρών για την ΜΑΦ και ξεκίνησε ήδη η προετοιμασία για την λειτουργίας της εν ευθέτω χρόνω, ώστε οι Κυκλάδες να έχουν και αυτή την πολύ σημαντική παροχή υγείας.