Η διοικήτρια του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, Μ. Μπουραντά μιλά για την προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης της Υγειονομικής δομής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Συνείδηση το δημόσιο συμφέρον

Αξιοποίηση ΠΔΕ και ΕΣΠΑ για την ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, πληροφοριακού συστήματος και συστήματος κλιματισμού

Σταθερά βήματα στην κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας προς τους νησιώτες πραγματοποιεί συστηματικά η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, σύμφωνα με όσα δηλώνει η διοικήτριά του, Μαργαρίτα Μπουραντά, μιλώντας με σαφήνεια για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών “εργαλείων” προς βελτίωση και των υποδομών του.

Εκτός του ετήσιου προϋπολογισμού, ο οποίος αξιοποιείται για την κάλυψη της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και τις καταγεγραμμένες ανάγκες της δομής, μετά και την αύξηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Ν. Αιγαίο από το Υπ. Οικονομικών, φαίνεται πως παρέχονται σημαντικά ποσά για την προμήθεια και συντήρηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος και την αντικατάσταση του συστήματος κλιματισμού.

Η ίδια, δίνοντας το γενικό περίγραμμα των τριών προτάσεων – έργων που άμεσα θα υλοποιήσει το Νοσοκομείο Σύρου, μετά και τις εγκρίσεις σκοπιμότητας που έχει λάβει από το Υπ. Υγείας, τοποθετείται και ως προς το θέμα των άοκνων προσπαθειών της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Προμηθειών, ευχαριστώντας δημοσίως τους συνεργάτες της, που όπως κατηγορηματικά δηλώνει, αντιλαμβάνονται πλήρως την έννοια τους δημοσίου συμφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τα ποσά που έχει εξασφαλίσει η διοίκηση ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να “τρέξει” τους απαραίτητους διαγωνισμούς και προέρχονται από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Πολυεπίπεδη βελτίωση και αναβάθμιση

Ειδικότερα, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση για την έγκριση προτάσεων – έργων και την κατοχύρωση επιπλέον χρηματοδότησης προς απρόσκοπτη υλοποίησή τους, ανάμεσα στα οποία και τρία έργα για το Νοσοκομείο Σύρου, η κ. Μπουραντά κλήθηκε να μιλήσει αναλυτικότερα για το τί θα αφορούν αυτά.

Συγκεκριμένα, η ίδια αναφέρθηκε πρωτίστως στην προμήθεια κι εγκατάσταση ψυκτικών μηχανών στο κλιματιστικό σύστημα του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας μάλιστα πως, ήταν επιτακτική η ανάγκη προώθησης των απαραίτητων ενεργειών.

“Γι αυτό το έργο έχει τελειώσει ο διαγωνισμός και οσονούπω θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα” σχολίασε αρχικά, γνωστοποιώντας πως, μέχρι στιγμής, “το Νοσοκομείο μας είχε δύο μεγάλες μονάδες ψυκτικές, που κάλυπταν το παλαιό κτίριο και την επέκτασή του, αλλά όχι το κτίριο του σημερινού ΚΕΦΙΑΠ”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “ήταν μία επείγουσα ανάγκη και διαδικασία για να μας βρει το καλοκαίρι έτοιμους”, εξηγώντας παράλληλα πως, με τη χρηματοδότηση που δίνεται κι ενισχύεται “πήραμε τρεις μεγάλες κλιματιστικές μονάδες που θα καλύπτουν τα δύο κτίρια, το παλαιό, την επέκταση και το κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ και θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση”.

Στη γενικότερη προσπάθεια για το Νοσοκομείο, η διοικήτρια τόνισε πως, εντάσσεται και η πρόταση της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων, λόγω και του όγκου δουλειάς που έχει προστεθεί στο διοικητικό προσωπικό.

“Κάνουμε αναβάθμιση στα πληροφοριακά και υπολογιστικά συστήματά μας. Θα υπάρξει αναβάθμιση γενική του συστήματος, θα έχουμε καινούργιους server και άλλον εξοπλισμό όπως υπολογιστές και εκτυπωτές” ανέφερε επιγραμματικά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως, “πλέον, ο όγκος δουλειάς του Νοσοκομείου Σύρου έχει αυξηθεί και όλα γίνονται ηλεκτρονικά”. Η Μαργαρίτα Μπουραντά διευκρίνισε δε, πως, οι απαραίτητες εργασίες απαιτούν άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών για την καλή λειτουργία, αφού σήμερα “και η επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, με τη 2η ΥΠΕ και σαφώς με το Υπ. Υγείας γίνεται ηλεκτρονικά”.

“Σημαντικό είναι δε να αποθηκεύονται και τα δεδομένα, που πλέον είναι πολλά. Έχουμε καινούργιες ειδικότητες, καινούργιο προσωπικό, άνοιξαν Τμήματα. Όλα αυτά έχουν φορτώσει το παλαιό δίκτυο, άρα προνοούμε για την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματός μας” τόνισε κατηγορηματικά.

Στα ανωτέρω, θέλησε να υπογραμμίσει δε και τις προτάσεις για προμήθεια κι εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, δηλώνοντας επιπλέον πως, υπάρχει η έγκριση σκοπιμότητας από το αρμόδιο Υπουργείο για πρόταση συντήρησης εξοπλισμού, ενώ αναμένεται και η απαραίτητη διαδικασία από την πλευρά της ΕΥΔ της ΠΝΑι.

Αναφορικά με το πρώτο έργο προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, διευκρίνισε πως το Νοσοκομείο θα ενισχυθεί με τραπέζια γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικό μηχάνημα πλήρες, χειρουργικό μηχάνημα, τομογραφία οπτικού νεύρου και laser λιθοτριψίας”, υπογραμμίζοντας πως, “Είναι έργο για αναβάθμιση εξοπλισμού που υπάρχει στο Νοσοκομείο μας και προμήθεια για νέο εξοπλισμό. Άρα, θα μπορούν οι πολίτες να έχουν πλέον και στα οφθαλμολογικά προβλήματά τους και στα νεφρολογικά – ουρολογικά τους καλύτερες παροχές υγείας”.

Πρόσθεσε παρακάτω δε, πως, με παρόμοια πρόταση που αφορά ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το Νοσοκομείο έχει ζητήσει “βροχοσκόπιο και πλήρες οδοντιατρικό σύστημα” δεδομένης και της πλήρωσης της κενής θέσης του οδοντιάτρου προσεχώς, ενώ προβλέπεται χρηματοδότηση για αναβάθμιση του ακτινολογικού σταθμού, του ψηφιακού – ακτινολογικού μηχανήματος κ.α.”.

Τέλος, η σημερινή διοικήτρια δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, στο έργο της προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τόσο για το Νοσοκομείο Σύρου – όσο και για το Νοσοκομείο – Κ. Υ. Νάξου έχει περιληφθεί εξοπλισμός αιμοδοσίας όπως ενδεικτικά νέα ψυγεία συντήρησης μονάδων αίματος, αλλά και ο εξοπλισμός για τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

 

Προσπάθειες προς όφελος των πολιτών

Αναφορικά με την προετοιμασία και τη διεκδίκηση υλοποίησης των προτάσεων – έργων προς όφελος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και κατ΄ επέκταση των πολιτών – νησιωτών, η διοικήτρια θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως το αρμόδιο προσωπικό που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες με σκοπό την αξιοποίηση χρηματοδοτικών “εργαλείων”.

Επισημαίνοντας πως για την έγκριση μίας πρότασης αναβάθμισης, συντήρησης ή βελτίωσης των υποδομών του Νοσοκομείου και του εξοπλισμού του, απαιτείται σύνθετη διαδικασία, τόνισε τα εξής: “Πρέπει να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους που με στηρίζουν. Τα Τμήματα που κάνουν όλη τη δουλειά, όπως το Τμήμα Προμηθειών που είναι ένα Τμήμα οριακό με διοικητικούς υπαλλήλους, όπως και τον υπεύθυνο της πληροφορικής. Είναι εξαιρετικοί συνεργάτες, κατανοούν την έννοια του δημοσίου συμφέροντος απόλυτα και “τρέχουμε”, προσπαθώντας να μην αφήνουμε κάτι αναξιοποίητο”.

Η ίδια μίλησε παρομοίως και για την Τεχνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, παρατηρώντας σχετικά πως, “Kαι η Τεχνική Υπηρεσία μας απαρτίζεται από λίγους ανθρώπους. Επίσης τους ευχαριστώ διότι αυτόν τον ενάμιση χρόνο έχουν σταθεί στο ύψος τους”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της δε, η Μαργαρίτα Μπουραντά επεσήμανε πως πέραν των προσλήψεων και την στελέχωση της υγειονομικής δομής, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι απαραίτητο να ενισχύεται σημαντικά από εξοπλισμό, εξηγώντας πως, “η παροχή υπηρεσιών για να αναβαθμιστεί χρειάζονται και ιατροί, χρειάζονται και νοσηλευτές και όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και μηχανήματα ετών και οι ιατροί χρειάζονται νέα μηχανήματα”.

Υποστήριξε κατηγορηματικά δε πως, “Έχουμε αναλάβει πάρα πολλά έργα και στόχος είναι τα υλοποιήσουμε” εκφράζοντας την ικανοποίησή της “για τους γρήγορους χρόνους που συναντάμε στους υπαλλήλους μας, στη 2η ΥΠΕ και στο Υπ. Υγείας”.

Η ίδια θέλησε να συμπληρώσει μάλιστα πως, “Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης, εκτός του προϋπολογισμού μας καθώς καταβάλλουμε μία συνολική και συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης και συντήρησης”. Άλλωστε, όπως η ίδια σημείωσε καταλήγοντας, “Δεν πρέπει να σταματούν τα Νοσοκομεία να εξελίσσονται βάσει της επιστήμης και της τεχνολογίας και με φόντο τις ανάγκες της κοινωνίας”.

Επόμενο βήμα όπως ανέφερε είναι η προσπάθεια εξέτασης της κατοχύρωσης χρηματοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση.