Καυστική κριτική της ΚΕΠΟΜ προς τον Δήμαρχο Μυκόνου, Κ. Κουκά με φόντο την υπόθεση παραχώρησης προς εκμετάλλευση της Φτελιάς από το ΥΠΠΟ και αποστολή νέας επιστολής προς την Λ. Κονιόρδου

“Δεν εμπιστευόμαστε το όψιμο ενδιαφέρον του”

Να ακυρωθεί η απόφαση παραχώρησης απλής χρήσης της παραλίας της Φτελιάς από την αρμόδια Υπουργό, Λυδία Κονιόρδου, με υπογραφή της οποίας η τοπική κοινωνία της Μυκόνου έρχεται αντιμέτωπη με την εκμετάλλευσή της, ζητά η ΚΕΠΟΜ, μέσω νέας επιστολής που απέστειλε, προκειμένου να προασπίσει τον “προστατευόμενο” αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με όσα τόνισε η επικεφαλής της ΚΕΠΟΜ, Άννα Καμμή για το θέμα και τις κινήσεις της δημοτικής παράταξής της πέραν των όποιων ενεργειών του Δήμου, παραμένει σε πρώτο πλάνο η έντονη ανησυχία σχετικά με το ότι η Φτελιά θα γίνει “βορρά στις επενδυτικές διαθέσεις επιχειρηματιών” καθώς “μετά την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου να παραχωρηθεί η παραλία της περιοχής για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων”, ο φόβος της εκμετάλλευσης, αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Όπως ανέφερε η ίδια μάλιστα στην “Κοινή Γνώμη”, “Η Υπουργός παραχώρησε για πρώτη φορά την παραλία της Φτελιάς και μάλιστα για τρία χρόνια σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, αγνοώντας την βούληση του Δήμου Μυκόνου (α/α ΔΣ Δήμου Μυκόνου 76/ 1999 και α/α ΔΣ Δήμου Μυκόνου 48/2015) και παραβλέποντας ότι γειτνιάζει με σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, μάλιστα χωρίς να ζητήσει σχετική γνωμάτευση από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία”. Πρόσθεσε δε, πως, “οι περιοριστικοί όροι της παραχώρησης προκαλούν τουλάχιστον μειδίαμα, όταν γνωρίζουμε την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών και την απροθυμία/ανικανότητα του Δήμου να διαφυλάξει τους όρους της σύμβασης παραχώρησης των παραλιών και τον ελεύθερο χώρο που οφείλουν να απολαμβάνουν οι πολίτες”.

Πέραν της όποιας διαμαρτυρίας έχει υπάρξει αναφορικά με τη στάση του ΥΠΠΟ, η κ. Καμμή έθεσε στο μικροσκόπιο της κριτικής της και τη στάση του Δημάρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κουκά, κάνοντας λόγο για “όψιμο ενδιαφέρον” του ίδιου, το οποίο όπως πρόσθεσε “δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη”, αν – σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε -, “κρίνει κάποιος από τα έργα και τις ημέρες” της θητείας του.

Πολιτική μικροψυχία από τον Κουκά”

Αν και ο Δήμαρχος Μυκόνου έθεσε την υπόθεση επί τάπητος σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με το σώμα να λαμβάνει ομόφωνη απόφαση στην κατεύθυνση εναντίωσης στη στάση του ΥΠΠΟ, ωστόσο, η κ. Καμμή θέλησε να επισημάνει πως, “μία απλή διαμαρτυρία δεν είναι αρκετή”.

“Η δημοτική κίνηση της ΚΕΠΟΜ που από το 2010 και μετά δραστηριοποιείται στα δημοτικά ζητήματα, σαν αρχή της είχε πάντα την προάσπιση του ελεύθερου δημόσιου χώρου και ιδιαίτερα των παραλιών. Γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με το δημόσιο περιβάλλον κι εντάσσεται σε αυτό. Η υπερεκμετάλλευση των παραλιών μας έχει οδηγήσει σε δυσάρεστες διαπιστώσεις και μας φέρνει αντιμέτωπους με μεγάλα συμφέροντα. Εμείς δεν έχουμε σταματήσει ποτέ τόσα χρόνια να καταδεικνύουμε τέτοιο ζήτημα, όπου υπάρχει και το διαπιστώνουμε” δήλωσε κατηγορηματικά η ίδια, θυμίζοντας ενδεικτικά τις αντιδράσεις και τον αγώνα της ΚΕΠΟΜ για τον Πάνορμο και το Καλό Λειβάδι. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ίδια πρόσθεσε πως, κινείται η παράταξή της για το θέμα της Φτελιάς, για το οποίο μάλιστα χρέωσε στον κ. Κουκά “πολιτική μικροψυχία”, αφού όπως εξήγησε, ο Δήμαρχος δεν γνωστοποίησε πως, η πρόταση συζήτησής του στο δημοτικό συμβούλιο προήλθε και από την πλευρά της ΚΕΠΟΜ. “Με λύπη μας διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά την πολιτική του μικροψυχία. Ξέχασε να αναφέρει ότι η ΚΕΠΟΜ έκανε επίσης πρόταση την ίδια μέρα, να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης λόγω της σοβαρότητάς του.
Ξέχασε επίσης να αναφέρει ότι το θέμα της διαχείρισης των παραλιών έχει τεθεί από την Κίνησή μας κατ’ επανάληψη από την αρχή αυτής της δημαρχιακής περιόδου και μάλιστα εντονότερα όσο τα προβλήματα διαχείρισης μεγάλωναν. Ξέχασε να αναφέρει ότι στα πρώτα βήματα αυτής της δημοτικής αρχής καταθέσαμε στο ΔΣ του Δήμου, στον ίδιο προσωπικά και στους στενούς συνεργάτες του, όλη την νομολογία και τις σχετικές αποφάσεις για τις προστατευόμενες παραλίες του νησιού άγνωστες στους περισσότερους νέους σύμβουλους μέχρι τότε” σχολίασε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, η στάση του κ. Κουκά “στη συνεδρίαση τις 31ης Αυγούστου όπου και ζήτησε την συμπλήρωση της απόφασης 76/1999 με την προσάρτηση της παραλίας της Φτελιάς παραλείποντας να αναφέρει ότι αυτό είχε ήδη γίνει από συμπολίτη μας” είναι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “μία ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού για τους δικούς του λόγους”.

Στην ερώτηση αν η μη ύπαρξη εμπιστοσύνης προς τον ίδιο αποτελεί τον κύριο λόγο της ξεχωριστής και νέας παρέμβασης προς το ΥΠΠΟ, απάντησε καταφατικά, αναφέροντας μάλιστα τα ακόλουθα: “Εάν κρίνουμε από τα έργα και τις ημέρες του μάλλον θα πρέπει να μας ανησυχεί η αντίδραση αυτή του Δημάρχου για την Φτελιά. Πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον του κρύβεται η παράδοση άνευ όρων του ίδιου αλλά και της παράταξής του στις επιθυμίες επιχειρηματιών που έχουν αποδείξει τι όραμα έχουν για τον τόπο μας. Δεν συμπορευόμαστε μαζί του! Δεν τον εμπιστευόμαστε! Δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε δυναμικά την διεκδίκηση των αυτονόητων!”.

Ζητάμε την ακύρωση της απόφασης της Υπ. Πολιτισμού”

Κατόπιν των ανωτέρω, η Άννα Καμμή έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της ΚΕΠΟΜ προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου που εστάλη προχθές. “Αξιότιμη κ. Υπουργέ, Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας (ΑΕ /321615/208981/8885/2937) με ημερομηνία 25/8/17 με την οποία δώσατε σύμφωνη γνώμη στην περιφερειακή Δ/ση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας στην θέση «Φτελιά» -Δήμου Μυκόνου, περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η συγκεκριμένη παραλία περιλαμβάνεται σε αποφάσεις του ΔΣ του Δήμου Μυκόνου (α/α ΔΣ Δήμου Μυκόνου 76/ 1999 και α/α ΔΣ Δήμου Μυκόνου 48/2015) μαζί με αρκετές άλλες παραλίες του νησιού, σε μια προσπάθεια να μείνουν εκτός εκμετάλλευσης παραλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα θέλαμε επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραχωρηθεί η συγκεκριμένη παραλία ποτέ άλλοτε για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Η παραλία της Φτελιάς είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και χρήζει προστασίας ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και της Ελλάδος. Η προϊστορική κατοίκηση της Φτελιάς θεωρείται από τις πρωιμότερες στο Αιγαίο μαζί με αυτή του Σαλιαγκου και χρονολογείται στο 5000 με 4500 π.Χ.. Η ενοικίαση της παραλίας σε επιχειρήσεις για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων θα αποβούν καταστρεπτικές για τον πρώιμο αυτό οικισμό. Με την μέχρι σήμερα εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στις οποίες παραχωρούνται παραλίες για απλή χρήση, δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους τόσο σε έκταση όσο και σε αντικείμενο.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Μυκόνου στις 31/8/17 το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης εξαιτίας της σοβαρότητας της απόφασή σας αυτής και αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί από τον Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε σας προσωπικά διαμαρτυρία για την συγκεκριμένη απόφαση.

Ως Δημοτική Κίνηση και εκφράζοντας την επιθυμία-απαίτηση των κατοίκων της Μυκόνου, ζητάμε να ακυρώσετε την συγκεκριμένη απόφαση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τόσο την βούληση των πολιτών του νησιού όσο και την σημαντικότητα της συγκεκριμένης περιοχής και των περιοχών που περιλαμβάνονται στις παραπάνω αποφάσεις του ΔΣ τις οποίες και σας επισυνάπτουμε”.

 


Σχόλια

Mykonos Resident Κυρ, 10 Σεπ. 2017 - 23:28

Η ΚΕΠΟΜ έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τους δημότες σωστά και αμερόληπτα. Η έγκριση της υπουργού αφορά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της παραλίας, το οποίο είναι 250 μέτρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο ΚΑΙ ΟΧΙ όλη την παραλία της Φτελιάς όπως αφήνετε να νοηθεί (εσείς και ο Δήμαρχος) Επίσης αντί να είστε υπέρ της έννομης λειτουργίας των επιχειρήσεων εμφανίζεστε να προσπαθείτε να καταρρίψετε τις έννομες προσπάθειες ανθρώπων που θέλουν πραγματικά το καλό της περιοχής. Επειδή τυγχάνει να γνωρίζω κάποια πράγματα, να είμαστε χαρούμενοι που τα ακίνητα στη Φτελιά τα αγόρασαν άνθρωποι που αγαπάνε την περιοχή και δεν ήρθαν για αρπαχτή. Με μεγάλο πόλεμο από παντού προσπαθούν να αξιοποιήσουν το ακίνητο νόμιμα και με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία της Φτελιάς. Όπως ειπώθηκε σε ένα καφενείο στα Άνω Μερά τελευταίως, εάν συνεχίσετε να τους πολεμάτε όλοι θα τους αναγκάσετε να τα δώσουν σε επιχειρηματίες που θα καταντήσουν την Φτελία άλλο ένα Πάνορμο ή ένα άλλο Καλό Λιβάδι για τα οποία αγωνίζεστε να αλλάξετε. Εκτός εάν είναι αυτό που επιδιώκετε! “Δεν εμπιστευόμαστε το όψιμο ενδιαφέρον σας”