Αναστάτωση και ανησυχία στους νησιώτικους Δήμους των Κυκλάδων για το θέμα των συμβασιούχων Καθαριότητας

“Δεν θα πνιγούν τα νησιά στα σκουπίδια”

Απλήρωτοι επί μήνες, αναμένεται η καταβολή δεδουλευμένων και μετά απόλυση

Ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκληθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και κατ΄ επέκταση στους νησιώτικους Δήμους των Κυκλάδων σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων Καθαριότητας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2017 και ως φαίνεται θα οδηγηθούν στην απόλυση.

Το θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα σε επίπεδο Αυτοδιοικητικών πραγμάτων αφού είναι σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των άμεσα θιγόμενων συμβασιούχων, έχει τη “ρίζα” του στην τελευταία απόφαση ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η διάρκεια των οποίων τείνει να καλύψει το διάστημα των 24 μηνών, γεγονός θα οδηγούσε στη δυνατότητα διεκδίκησης της μονιμότητας από πλευράς τους. Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει καταστήσει σαφές πως, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που σχετίζονται με την κάλυψη έκτακτων αναγκών δεν μπορούν να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου κι ως εκ τούτου, πολλοί Δήμοι τόσο πανελλαδικά, όσο και στις Κυκλάδες έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους και δη την καλοκαιρινή περίοδο σε επίπεδο αποκομιδής απορριμάτων.

Το σοβαρό θέμα, με φόντο το οποίο παραμένουν απλήρωτοι εκατοντάδες συμβασιούχοι από την αρχή του τρέχοντος έτους, δεν αποκλείεται να ρυθμιστεί μόνον σε επίπεδο καταβολής των δεδουλευμένων τους, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη με εκπροσώπους των συμβασιούχων και της ΚΕΔΕ, αλλά σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσει στην απόλυσή τους. Αυτή η εξέλιξη θα αφήσει “στον αέρα” πολλούς Δήμους οι οποίοι θα κληθούν να μεριμνήσουν για να την κάλυψη των αναγκών τους, ανάμεσα στους οποίους και Δήμοι των Κυκλάδων, οι αιρετοί εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν κατηγορηματικά στην εφημερίδα πως, “δεν θα πνιγούν τα νησιά στα σκουπίδια”.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, μετά τις πρώτες διαρροές από το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το θέμα της αντισυνταγματικότητας της ανανέωσης των συμβάσεων, τις σημερινές έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η οριστική κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία και είχε παραπεμφθεί το θέμα.

 

Σύρος: Απλήρωτοι από την αρχή του έτους. Εκτιμάται στα θετικά η πιθανή καταβολή δεδουλευμένων

Με αφορμή τη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σκιαγραφεί τις συνέπειες για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος έχει επτά συμβασιούχους, εκ των οποίων οι πέντε συμπληρώνουν το 24μηνο τον Ιούλιο. “Το κλιμάκιο του Ελεγκτικού μάλλον τα δεδουλευμένα θα τα εγκρίνει κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό για τους συμβασιούχους. Απ΄ ό,τι φαίνεται η Ολομέλεια δεν δέχεται να ξεπεράσουν το 24μηνο οπότε αναγκαστικά εμείς μάλλον θα πρέπει να “χάσουμε” τους πρώτους πέντε τον Ιούλιο, αφού τότε συμπληρώνεται το 24μηνο τους” σχολίασε σχετικά, προσθέτοντας παράλληλα πως, “οι άλλοι δύο θα παραμείνουν, αλλά για λίγο ακόμη”. Κληθείς να ενημερώσει αν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2017 οι εν λόγω συμβασιούχοι παραμένουν απλήρωτοι, απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας μόνον πως, “Έχουν εξοφληθεί έως και 31 Δεκεμβρίου του 2016 και από 1 Ιανουαρίου έλαβαν μόνον 1.500 ευρώ, ποσό που επιδίκασε το Δικαστήριο με προσωρινή διαταγή”. Ωστόσο, εξήγησε πως, από πλευράς τους, “δουλεύουν κανονικά ως σήμερα” υποστηρίζοντας όμως πως, “είναι ντροπή να μην πληρώνονται”. Μάλιστα με φόντο τη ρύθμιση της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, που έδωσε τη δυνατότητα της παράτασης των συμβάσεων, ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε ως “απαράδεκτους τους χειρισμούς από πλευράς Υπουργείου”, προσθέτοντας πως σήμερα, στο πλαίσιο της απόφασης της Ολομέλειας, αναμένονται οι επόμενες οδηγίες για το πώς θα ενεργήσουν οι Δήμοι. “Βέβαια περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση” σημείωσε αναφορικά με το θέμα των δεδουλευμένων των συμβασιούχων, απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα καλύψει ο Δήμος αυξημένες ανάγκες, αν “χάσει” σημαντικό προσωπικό. “Για το διάστημα του Αυγούστου θα προχωρήσουμε με 2μηνίτες σίγουρα καθώς είναι διάστημα που έχουμε αυξημένες ανάγκες λόγω επισκεπτών και καλοκαιρινής περιόδου” ανέφερε, εξηγώντας παράλληλα πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης “είναι τυχερός μέσα στην ατυχία του”, καθώς όπως τόνισε, “Ευτυχώς που έχουμε τους 53 εργαζομένους που πήραμε μέσω ΟΑΕΔ, διαφορετικά θα είχαμε μείνει ξεκρέμαστοι”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως, η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας, “βγήκε τη χειρότερη περίοδο για έναν νησιωτικό και τουριστικό Δήμο, αφού από 10 Ιουνίου έως 30 Αυγούστου υπάρχει αυξημένη ανάγκη στο πεδίο της Καθαριότητας”.

 

Πάρος: Έκτακτη συνεδρίαση με φόντο τους 29 συμβασιούχους

Άκρως σοβαρό αποδεικνύεται το θέμα της αντισυνταγματικότητας των συμβασιούχων καθαριότητας για την περίπτωση της Πάρου, καθώς ο Δήμος απασχολεί 29 εργαζομένους με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
“Το απόγευμα της Τρίτης θα κάνουμε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου” ανέφερε ο δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Θέλουμε να εκδώσουμε ένα ψήφισμα στήριξης όσον αφορά στον αγώνα τους και να δούμε τί θα ακολουθήσει”. Σχετικά δε, με την εκκρεμότητα των δεδουλευμένων, ο κ. Κωβαίος τόνισε πως, “Ευελπιστούμε να το λύσουμε το θέμα” και “να μην παραμείνουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι” ενώ όπως πρόσθεσε, το νησί επ΄ ουδενί “δεν θέλουμε να είναι “έρμαιο” των σκουπιδιών”.

Σχολιάζοντας την απόφαση που έχει προκαλέσει θόρυβο στους Δήμους και με δεδομένο ότι ο Δήμος Πάρου θα “χάσει” 29 συμβασιούχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες Καθαριότητας στο νησί, πρόσθεσε πως, “Μιλάμε για σοβαρά χτυπήματα κατά των εργαζομένων, κατά των τόπων και κατά της δημόσιας υγείας και του τουρισμού”.

Εκ μέρους δε, της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πάρου εστάλη προς τα περιφερειακά ΜΜΕ ανακοίνωση προς ενημέρωση των δημοτών και των επιχειρηματιών σχετικά με το κομμάτι της αποκομιδής κατά το τρέχον διάστημα. “Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στον Δήμο Πάρου ανέρχονται στους 30 και είναι απλήρωτοι από την 01/01/2017 έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι εργάζονται κανονικά το ανωτέρω χρονικό διάστημα , λόγω μη έγκρισης από τον επίτροπο του Ν. Κυκλάδων. Η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α., μετά την εξέλιξη αυτή, αποφάσισε : α) τον αποκλεισμό όλων των γκαράζ της Υπηρεσίας Καθαριότητας των Δήμων από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 18 Ιουνίου 2017 έως και την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και β) την προκήρυξη 24ωρης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ  για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατόπιν τούτου και επειδή αναμένεται να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας,  ενημερώνουμε τους δημότες και τους επιχειρηματίες του νησιού ότι δεν θα πραγματοποιείται καθημερινά η αποκομιδή των απορριμμάτων και γι’ αυτό παρακαλούμε το ανωτέρω χρονικό διάστημα, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, να μην εναποθέτουν τα απορρίμματα στους κάδους απορριμμάτων” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης, με τη Δημοτική Αρχή να προτρέπει δε, πως, “Σε αντίθετη περίπτωση, να δένουν τους σάκους απορριμμάτων πολύ καλά, ώστε να μην διασκορπίζονται τα απορρίμματα στους γύρω κοινόχρηστους  χώρους. Το  διάστημα αυτό, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, όποιος πολίτης ή επιχείρηση επιθυμεί, μπορεί να μεταφέρει με δικό του μέσο τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ”.

Συμπληρωματικά προς τα ανωτέρω, ο κ. Κωβαίος κλήθηκε να απαντήσει τίνι τρόπω θα ανταποκριθεί ο Δήμος στις σοβαρές ανάγκες αποκομιδής, αν απολυθούν οι συμβασιούχοι, εξηγώντας πως, “Θα κάνουμε μία προκήρυξη για να πάρουμε για λίγους μήνες κάποιους ανθρώπους”. Όπως πρόσθεσε μάλιστα, “θέλουμε έναν αριθμό τέτοιο που να μας καλύπτει τις ανάγκες αφού απαιτούμε ασφάλεια στη διαδικασία της αποκομιδής”. Έκλεισε τις δηλώσεις του μάλιστα, σημειώνοντας πως ο Δήμος Πάρου παρακολουθεί το θέμα και αναμένει τις κινήσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

 

Μήλος: Εμπαιγμός σε όλη τη χώρα

Επί του θέματος τοποθετήθηκε δημοσίως και άμεσα ο Δήμος Μήλου εκδίδοντας μία λιτή ανακοίνωση, όπου στο περιεχόμενο της η Δημοτική Αρχή χρεώνει “εμπαιγμό” στην κυβέρνηση με δεδομένα τα προβλήματα τόσο για τους απλήρωτους συμβασιούχους, όσο και για τους Δήμους.
“Μετά τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων των Δήμων σε όλη την Χώρα και την ομόφωνη Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την Αντισυνταγματικότητα της παράτασης των συμβάσεων των εποχικών υπαλλήλων στην Καθαριότητα, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται, από την Κυριακή τα μεσάνυχτα και έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε τον αποκλεισμό των αμαξοστασίων των Δήμων σε όλη την χώρα” αναφέρει ο Δήμος Μήλου, τονίζοντας παράλληλα πως, “Επίσης, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της έχει εξαγγείλει απεργία την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017”. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει, “Μετά τα ανωτέρω, δεν πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την Χώρα” και “οι υπάλληλοι της καθαριότητας του Δήμου Μήλου, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού μας, προέβησαν σε μερική αποκομιδή κεντρικών σημείων”. Όπως καταλήγει η Δημοτική Αρχή απευθυνόμενη στους συμβασιούχους, “τους ευχαριστεί και τους συμπαραστέκεται”.

Kύθνος: Κάθε απώλεια συμβασιούχου, μεγάλο κενό

Αντιμέτωπο με την ίδια κατάσταση βρίσκεται και το νησί της Κύθνου, με τον δήμαρχό του, Σταμάτη Γαρδέρη να επισημαίνει πως, προκύπτει γενικότερο πρόβλημα σε επίπεδο κάλυψης υπηρεσιών καθαριότητας, εκτός από το ηθικό κομμάτι των απλήρωτων εργαζομένων. “Οι συμβασιούχοι είναι σε ομηρία. Έχουμε δύο άτομα την παρούσα στιγμή και κινούμαστε βάσει της ΚΕΔΕ και των αποφάσεών της. Το Ελεγκτικό έβγαλε μία απόφαση που φαίνεται να μη δίνει λύση στο πρόβλημα και άρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης ξεκάθαρα” υποστήριξε ο κ. Γαρδέρης, επισημαίνοντας πως, “Από 1η Ιανουαρίου παραμένουν απλήρωτοι οι δικοί μας συμβασιούχοι, αν και εξακολουθούν να εργάζονται”. Όπως πρόσθεσε δε, “Το προσωπικό αυτό καλύπτει πάγιες ανάγκες” κι άρα, θα έπρεπε το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνά για την κάλυψή τους με ασφαλή και ομαλό τρόπο. “Ακόμη δεν έχουμε κάνει τις προσλήψεις των εποχιακών και ενώ φθάνουμε Ιούλιο δεν έχει γίνει τίποτα. Θέλω να πιστεύω πως η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ δεν θα καθυστερήσει ώστε να τους έχουμε πάρει όσο το δυνατόν συντομότερα. Μιλάμε για τέσσερα άτομα, τρεις εργάτες καθαριότητας και έναν οδηγό” πρόσθεσε ο δήμαρχος, καταλήγοντας πως, “Έπρεπε από το Πάσχα να ξεκινούν οι εργασίες από τους εποχιακούς για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού”.

Σίφνος: Απαραίτητο το έργο των συμβασιούχων

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και η δήλωση του δημάρχου Σίφνου, Ανδρέα Μπαμπούνη, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως, “Είναι γεγονός ότι θα υπάρξει πρόβλημα καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου”. Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, “ξεκινήσαμε με τα τρία αυτά άτομα και ήταν απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου, τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά με την εργολαβία καθαριότητας που έχει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε δε, οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, “εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες που δεν ήταν στις υποχρεώσεις του εργολάβου Καθαριότητας, οπότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα” κι ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Είμαστε σε αναστάτωση, αναμένοντας οδηγίες από την ΚΕΔΕ αλλά και από το Υπουργείο Εσωτερικών”.

Παραθέτοντας δε κι ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης των συμβασιούχων για την περίπτωση της Σίφνου, τόνισε πως, “Εμείς έχουμε τρεις συμβασιούχους στην υπηρεσία Καθαριότητας στους οποίους έχουμε παρατείνει τις συμβάσεις βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών από αρχές του χρόνου μέχρι τέλος του 2017. Τώρα είμαστε κι εμείς σε διαδικασία αναμονής των αποφάσεων του συλλογικού οργάνου μας, του ΔΣ της ΚΕΔΕ που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, προκειμένου να δούμε πώς θα κινηθούμε από κοινού. Ήδη από την πρώτη επικοινωνία που είχαμε με τον κ.Πατούλη μας ζητήθηκε να παρθούν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, μέσω των οποίων θα τασσόμαστε υπέρ των συμβασιούχων καθαριότητας. Παραμένουμε σε αναμονή αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα παραμένουν απλήρωτοι”.

Θήρα: Εξυπηρέτηση με εργολαβία

Εκ μέρους του Δήμου Θήρας, αν και από την πλευρά του γραφείου Τύπου του δημάρχου, που ζητήθηκε ενημέρωση, τονίσθηκε ότι η Σαντορίνη καλύπτει τις ανάγκες του μέσω εργολαβίας, ωστόσο, γνωστοποιήθηκε πως, το άκρως τουριστικό νησί είχε στη διάθεσή του – ευτυχώς – μόνον δύο συμβασιούχους. “Είχαμε κάποια προβλήματα φέτος καθώς για τους γνωστούς λόγους δεν πληρώνονταν και σταμάτησαν να δουλεύουν οι δύο συμβασιούχοι” τονίσθηκε, με την εκπρόσωπο του γραφείου Τύπου να μεταφέρει πως, “Η αποκομιδή προχωρά από την εταιρεία – ανάδοχο του συγκεκριμένου έργου”. Η ίδια δε, χωρίς να αναλύει ιδιαιτέρως το φλέγον θέμα, περιορίστηκε στο να υπενθυμίσει συνολικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο Δήμος Θήρας. “Πάντως είναι γενικότερο το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις υπηρεσίες του Δήμου Θήρας, ο οποίος με όλα τα Νομικά Πρόσωπά του έχει περίπου στα 90 άτομα. 


Σχόλια

KEPOM Πέμ, 14 Σεπ. 2017 - 22:23

2,5 εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά;;;