Στο νησί βρίσκονται τα οχήματα της ΜΟΜΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση έργων οδοποιίας, που συγχρηματοδοτεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ξεκινούν τα έργα της ΜΟΜΑ στη Σέριφο

Στη Σέριφο κατέφτασαν τα μηχανήματα της Μικτής Ομάδας Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ) Αθηνών, τα οποία “πιάνουν δουλειά”, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικές εργασίες στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων του Δήμου Σερίφου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει μέρος του κόστους, αλλά και την ευθύνη της υλοποίησης των απαραίτητων εργασιών, μέσω της ΜΟΜΑ, για την αποκατάσταση μεγάλων τμημάτων του οδικού δικτύου στο νησί της Σερίφου. Όπως ενημερώνει και ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Αντώνης Αντωνάκης, Δήμος και Υπουργείο έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σερίφου, “τα οχήματα της ΜΟΜΑ ήρθαν, βρίσκονται στο νησί. Στις επόμενες μέρες, θα ξεκινήσουν τα έργα, στα οποία μας βοηθά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή η βελτίωση βατότητας στο δρόμο που οδηγεί σε ένα μοναστήρι, που βρίσκεται εδώ στο νησί και η βελτίωση του δρόμου, που οδηγεί από το νεκροταφείο έως και το φράγμα”.

Όπως επισημαίνει, “έχει γίνει προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Σερίφου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω της οποίας καθορίζεται και η δαπάνη για το έργο, η οποία επιμερίζεται. Δηλαδή, αναλαμβάνει μέρος του κόστους το κράτος. Η προγραμματική σύμβαση είχε υπογραφεί στα τέλη Οκτωβρίου 2018 και μέσα στο Δεκέμβριο είχε καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα, καθώς και το πότε θα ξεκινήσει το έργο, δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο”.

Αναπτυξιακό έργο και επαύξηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ε.Δ.

Η προγραμματική σύμβαση υπεγράφη στο πλαίσιο αξιοποίησης των υλικοτεχνικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, επ’ ωφελεία των ιδίων αλλά και του Δημοσίου γενικότερα. Σύμφωνα με το κείμενο της σύμβασης, το αναλαμβανόμενο έργο «Μικρά Έργα Οδοποιΐας στη Νήσο Σέριφο», αποτελεί έργο τοπικού ενδιαφέροντος όπου καθίσταται δυσχερές να εκπληρωθούν βασικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ παράλληλα, το πραγματοποιούμενο έργο θα εξυπηρετεί γενικότερους σκοπούς Εθνικής Άμυνας”.

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η συνεργασία των δύο φορέων για την υλοποίηση του έργου, το οποίο περιλαμβάνει τη σύνταξη τεχνοοικονομικής έκθεσης και λήψη απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, την οργάνωση και το σχεδιασμό υλοποίησης, τις τεχνικές εργασίες, τη διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου, την παραλαβή του έργου στο σύνολό του και τέλος την παράδοση του έργου σε πλήρη λειτουργία στο Δήμο Σερίφου. Το έργο θα εκτελεσθεί, σύμφωνα με τις σχετικές τεχνοοικονομικές εκθέσεις από τη ΜΟΜΑ, με ίδια μέσα.

Όπως τονίζεται, στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων είναι η βελτίωση των συνθηκών προσπελασιμότητας στην περιοχή της νήσου Σερίφου μέσω μικρών έργων οδοποιίας. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος του έργου θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των οικισμών ενώ το δεύτερο μέρος, στην καλύτερη πρόσβαση στο φράγμα της Σερίφου. Ως εκ τούτου, το αναλαμβανόμενο έργο αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς “δύναται να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών σε καιρό ειρήνης και πολέμου”.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο υποέργο αφορά στην επισκευή και συντήρηση του δρόμου από τη Μονή Ευαγγελισμού έως το Μεγάλο Χωριό, συνολικού μήκους προς συντήρηση – επισκευή περίπου δύο χιλιόμετρα, ενώ το δεύτερο υποέργο, στην κατασκευή πρόσβασης στο Φράγμα της Σερίφου, με συνολικό μήκος οδού προς κατασκευή 778 μέτρα.

Περίπου 62.000 ευρώ η χρηματοδότηση του ΥΠΕΘΑ

Στις υποχρεώσεις του Δήμου Σερίφου, που προκύπτουν από την προγραμματική σύμβαση, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση να συνεργάζεται σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης με τον Φορέα Υλοποίησης στην υλοποίηση των προβλεπομένων από τη σύμβαση και να παρέχει κάθε αναγκαία βοήθεια και πληροφόρηση στο πλαίσιο του ρόλου και των δυνατοτήτων του για την υλοποίηση της σύμβασης, να έχει εξασφαλίσει, μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσης, τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις για την εκτέλεση του έργου, καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να καλύψει το κόστος διανυκτέρευσης και σίτισης του προσωπικού, αν αναλάβει την προμήθεια καυσίμου και αμμοχάλικου και να έχει εφεξής την ευθύνη για την άρτια και προσήκουσα συντήρηση του έργου, με δικές του δαπάνες και ευθύνη, μετά την οριστική παραλαβή του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 177.464 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όπως προέκυψε από τις σχετικές τεχνοοικονομικές εκθέσεις. Ο Δήμος Σερίφου αναμένεται να δαπανήσει 43.182 ευρώ για το Υποέργο 1 και 72.615 ευρώ για το Υποέργο 2, απευθείας από τους πόρους του Δήμου. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χρηματοδοτεί με το ποσό των 19.747 ευρώ το Υποέργο 1 και με το ποσό των 41.919 ευρώ το Υποέργο 2, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η περίοδος υλοποίησης για το Υποέργο 1 είναι είκοσι εργάσιμες ημέρες και για το Υποέργο 2 σαράντα εργάσιμες ημέρες.

 


Σχόλια

ALEXANDROS STAVRIDHS Παρ, 18 Ιαν. 2019 - 13:23

αξιεπαινη η ενεργεια μομα και δημου για την απο κοινου εκτελεση εργων. αλλα η επιλογη των εργων προσβασης σε μοναστηρι δρομου νεκροταφειο- φραγμα μαλλον ατυχης καθοσον εξυπηρετει ελαχιστους .η εξυπηρετηση με χωματοδρομο ενος χιλιομετρου οπου ειναι 6 ξενοδοχεια και καθε χρονο αντλει πορους για επιδιορθωση δεν ειναι πιο ουσιαστικο να γινει μια ασφαλτοστρωση?