Απάντηση της δημοτικής αρχής σχετικά με το θέμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

  • Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, 2019 - 17:46

Με έκπληξη (κι εμείς) διαβάσαμε τη σημερινή ανακοίνωση του υποψήφιου συνδυασμού στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου «Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο» σχετικά με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που αφορά στο θέμα της αιτούμενης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραχώρησης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης του ισόγειου χώρου του κτιρίου Κορνηλάκη, με αστήρικτους και ανυπόστατους χαρακτηρισμούς, βάσει των οποίων ο Δήμος μας χαρακτηρίζεται ως «αναξιόπιστος» συνομιλητής του Πανεπιστημίου, μη στηρίζοντας τη λειτουργία του ή/και υπαναχωρώντας σε σχέση με δεσμεύσεις τις οποίες φέρεται να ανέλαβε.

Η Δημοτική Αρχή, με αδιαμφισβήτητο και συστηματικό τρόπο, επί τη βάσει στοιχείων, πράξεων και πρωτοβουλιών, έχει αποδείξει ότι συνδράμει, ως οφείλει άλλωστε, στην ενίσχυση των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου, καθώς και στην εν γένει ενδυνάμωση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο νησί μας.

Τα τελευταία χρόνια, ο τέως Δήμος Ερμουπόλης και νυν Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει προχωρήσει στη δωρεάν παραχώρηση σειράς δημοτικών ακινήτων, με σκοπό την κάλυψη των αυξημένων πράγματι στεγαστικών αναγκών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Η πλέον πρόσφατη παραχώρηση αφορούσε στο κτίριο του πρ. Elysee, στις παλαιές αποθήκες διαμετακομίσεως στο λιμάνι της Ερμούπολης, τον Ιούνιο του 2018, με βάση το άρθρο 26 του Ν. 4484/2017 (ΦΕΚ Α’ 110/1-8-2017) και την υπ’ αριθμ. 269/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου μας και του Κυβερνητικού Βουλευτή κ. Αντώνη Συρίγου.

Οφείλουμε, επίσης, να τονίσουμε ότι αφενός η ίδρυση της νέας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο, μετά την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου (ΦΕΚ Β’ 4452/18-12-2017), σε συνέχεια απόφασης της Συγκλήτου, και αφετέρου η απόφαση της Συγκλήτου για τη δημιουργία και δεύτερου Τμήματος στο νησί μας, αποτέλεσε έναν στόχο και μια επιδίωξη, την οποία διεκδικήσαμε από κοινού, η Δημοτική Αρχή, το σύνολο των τοπικών βουλευτών και φορέων, αλλά και η τοπική μας κοινωνία.

Παράλληλα, στη μελέτη αξιοποίησης του Στρατοπέδου Λ/γού Ζαφείρη προβλέπεται, σε συνέχεια δημόσιας διαβούλευσης, που προηγήθηκε, η παραχώρηση σημαντικής έκτασης, εντός του χώρου του στρατοπέδου, για την ανάπτυξη κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα ο Δήμος μας πρότεινε στο Πανεπιστήμιο, αποστέλλοντας μάλιστα τη σχετική μελέτη, την αξιοποίηση εκ μέρους του Πανεπιστημίου του συνόλου των ακινήτων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού (ΚΕΤΕΠΟ), καθώς και την εξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης του ισογείου του κτιρίου Κορνηλάκη, στον όροφο του οποίου στεγάζεται μέχρι και σήμερα η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Η συγκεκριμένη παραχώρηση, βέβαια, θα πρέπει σαφώς να εξεταστεί σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, δεδομένου ότι στο ισόγειο του συγκεκριμένου ακινήτου εκτίθεται και φυλάσσεται μεγάλος αριθμός ογκωδών αντικειμένων ιδιαίτερης ιστορικής και βιομηχανικής αξίας, τα οποία αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη της βιομηχανικής ιστορίας και κληρονομιάς της Ερμούπολης.

Είναι απολύτως αντιληπτό ότι τα συγκεκριμένα σπάνια και πολύ σημαντικά εκθέματα δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο με κίνδυνο να καταστραφούν ή/και να απολεσθούν. Πολύ δε περισσότερο, όταν σήμερα ο Δήμος δε διαθέτει δημοτικό ακίνητο που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ασφαλή μεταφορά και έκθεση τέτοιων αντικειμένων.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε ότι, παρά την εκπεφρασμένη βούληση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθεί ο αναφερόμενος χώρος για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Πανεπιστημίου, αυτό θα πρέπει να συμβεί στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής διαβούλευσης, συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων, οι οποίοι είναι το Πανεπιστήμιο, ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού και ο Δήμος μας, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, πολιτικούς ακροβατισμούς και διχαστικές λογικές, κάτι το οποίο ο συνδυασμός «Ανοιχτοί Ορίζοντες», παρότι φαίνεται να αποτάσσει, εντούτοις δείχνει να επιδιώκει. Την πρωτοβουλία αυτή προτιθέμεθα να αναλάβουμε εμείς, ως Δήμος, όπως ακριβώς εξηγήσαμε και στους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου.

Αυτό το οποίο, βέβαια, δεν διαβάζουμε στην ανακοίνωση του συνδυασμού - γεγονός το οποίο δε μας εκπλήσσει - είναι η αναφορά οποιασδήποτε συγκεκριμένης πρότασης για την επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων του Πανεπιστημίου, αλλά γενικότερες αναφορές και ευχολόγια για την ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων και φορέων του τόπου.

Με τέτοιες αναφορές, δυστυχώς, όχι μόνο δεν μπορείς να ασκήσεις επιτυχή διοίκηση, αλλά ούτε καν αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η έκπτωση και η έλλειψη θέσεων, προτάσεων και επιχειρημάτων όχι μόνο δε συμβάλλει στην εξεύρεση μιας αποδοτικής λύσης, αλλά αντίθετα επιδιώκει να βάλει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, στο πεδίο της στείρας και άκαρπης πολιτικής και μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Ζητούμε, λοιπόν, και επιθυμούμε, όχι μόνο εμείς, αλλά - είμαστε βέβαιοι - και οι δημότες του νησιού μας, να υπάρξει, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και γενικότερα, για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στο νησί μας - πολύ δε περισσότερο για ένα τόσο σοβαρό, όπως αυτό του Πανεπιστημίου - ένας γόνιμος, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος εντέλει μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.


Σχόλια

Κώστας Μουρσελάς Πέμ, 21 Φεβ. 2019 - 1:38

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου που δεν τους λες και μειωμένης αντίληψης , κάτι άλλο κατάλαβαν ότι υποσχέθηκε η Δημοτική Αρχή . Τώρα αν δεν το κατάλαβαν οι εκ του Πανεπιστημίου καλά , τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής , παρών δεν ήμουν δεν ξέρω . Αλλά οι αναφορές ήταν μάλλον πολύ επιθετικές από πλευράς του κου Αζαριάδη με μπηχτές μάλιστα για επανεξέταση αν κατάλαβα καλά και της μελλοντικής λειτουργίας του νέου Τμηματος λόγω των μη εκπληρουμένων προφορικών δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής . Δεν ξέρω αν υπάρχει παρεξήγηση , παζάρια και από τις δύο πλευρές κ.ο.κ αλλά πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να κάτσουν και να βρουν λύση . Δεν είναι δυνατόν να δίνουν όλοι οι φορείς αγώνα και η κοινωνία της Σϋρου να εκφράζεται συνεχως θετικά για την επέκταση του Πανεπιστημίου και αντί να προχωράμε εμπρός να πηγαίνουμε πίσω . Και νομίζω οτι και ο κος Ζαχαριάδης βαριές κουβέντες είπε και καλό θα είναι και εκείνος να τις πάρει πίσω αλλά και ο Δήμος να κάνει σωστά στο εξής τις όποιες συνενοήσεις για να μην δίνει αφορμές για τις όποιες παρεξηγήσεις .