Πρόταση στην Περιφέρεια για διεξαγωγή διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων

Διεθνείς αγώνες στα νησιά

Με τον τουρισμό να αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την ελληνική οικονομία, αλλά και εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης των νησιών, η Περιφερειακή αρχή στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω παράπλευρων δραστηριοτήτων που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά ως προς αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η θετική ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, στην πρόταση που του κατέθεσε εκπρόσωπος της εταιρείας «ΟNTARIO LTD /GREEK CHALLENGE» που εδρεύει στον Καναδά, για διεξαγωγή το 2014, στα νησιά της Περιφέρειας, των μεγαλύτερων, παγκοσμίως, ιστιοπλοϊκών αγώνων Αmerica’s Cup.

Η πρόταση

Το ενδιαφέρον που εκφράστηκε αφορά στην εγκατάσταση επαγγελματικών ομάδων που συμμετέχουν στους αγώνες, σε νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, κυρίως όμως της ελληνικής ομάδας η οποία θα συμμετάσχει στη διεθνή αυτή διοργάνωση.

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας «Greek Challenge», στηρίζοντας την πρόταση που κατέθεσε, «η δημιουργία βάσεων της ελληνικής ομάδας θα συντελέσει ουσιαστικά στην προβολή της περιοχής στα πέρατα της γης και της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού».

Συγκεκριμένα τα αιτήματα των διοργανωτών προς την περιφέρεια αφορούσαν:

α) στον αποχαρακτηρισμό και παραχώρηση χώρων για χρήση σε λιμένες νησιών στο Νότιο Αιγαίο για την εγκατάσταση της πρώτης Ελληνικής Ομάδας συμμετοχής στο America’s Cup και άλλων διεθνών επαγγελματικών αγώνων ιστιοπλοΐα που θα επιλέξουν την περιοχή ως εφαλτήριο, συμβάλλοντας σημαντικά σε πολλά επίπεδα ανάπτυξης και β) τη συνδρομή της περιφέρειας όσον αφορά τις συμβατικές της υποχρεώσεις για βελτίωση των απαιτούμενων υλικοτεχνικών υποδομών για τη διοργάνωση διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων, εκθέσεων θαλαμηγών και τελετών αναγνώρισης ναυταθλητικής αριστείας.

Τα νησιά τα οποία θεωρούνται πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις των ομάδων, προτείνεται να είναι από τα Δωδεκάνησα, η Ρόδος, η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος και το Καστελλόριζο, ενώ από τις Κυκλάδες η Σύρος ως πρωτεύουσα και οι πλέον τουριστικοί προορισμοί, η Πάρος η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Αυτά τα νησιά καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες εξυπηρέτησης και φιλοξενίας όχι μόνο των πληρωμάτων των ομάδων που θα προπονούνται και θα αγωνίζονται, αλλά και των συνοδών τους και των τεχνικών.

Η προοπτική

Με θέρμη υποδέχτηκε η περιφερειακή αρχή την πρόταση αυτή, με τον περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη να τονίζει ότι με αυτή τη διοργάνωση θα λάβει το Νότιο Αιγαίο διεθνή προβολή, καθώς πέραν του παγκόσμιου χαρακτήρα των αγώνων, πρόκειται να μετακινηθούν περί τις 100.000 άτομα είτε ως συμμετέχοντες, είτε ως θεατές.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς η περίοδος των αγώνων είναι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μήνες κατά τους οποίους οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου αριθμού επισκεπτών.

Προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση αυτής της ευκαιρίας, ο περιφερειάρχης σημειώνει την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, ξενοδόχων, επιχειρηματιών και Λιμενικών Ταμείων των νησιών, ώστε έως την άνοιξη του 2014 να βρίσκονται τα νησιά σε ετοιμότητα υποδοχής.