Δήμος παρών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό

Η δημοτική αρχή καταδίκασε το νησί σε στασιμότητα
  • Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00

Η δημοτική αρχή έχει σοβαρότατες ευθύνες! Πέραν του γεγονότος ότι, ο δήμος δε μερίμνησε για τον σχεδιασμό και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής, απέτυχε και στο σχεδιασμό - υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής που θα βοηθούσαν τη Σύρο να «αλλάξει ταχύτητα».

Ακροθιγώς, αναφέρομαι σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Η κατασκευή ενός μικρού «αεροδιαδρόμου» αντί ενός σύγχρονου διεθνούς αεροδρομίου, που θα δημιουργούσε ισχυρές προϋποθέσεις ανάπτυξης για το νησί, είναι επιεικώς εγκληματική. Όπως σε κάθε σοβαρό τουριστικό προορισμό, έτσι και για τη Σύρο, ένα σύγχρονο αεροδρόμιο θα αποτελούσε τον «κράχτη», την πύλη εισόδου για την προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου και το κλειδί για κάθε παραπέρα τουριστική πρόοδο. Οι κήνσορες και επαΐοντες, με λάθη και ολιγωρίες, καταδίκασαν δυστυχώς το νησί μας σε τουριστική στασιμότητα.

Το λιμάνι μας, παρότι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, επουδενί δεν εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις. Την εποχή που εξασφαλίζαμε αφειδώς πακτωλό χρημάτων από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, στο βωμό της γρήγορης «ωρίμανσης», ο σχεδιασμός ήταν κοντόφθαλμος και στο πόδι. Ειδικά το καλοκαίρι, σε ένα χώρο από την Κάτω Αγορά (Χίου) μέχρι την Πυροσβεστική, στριμώχνονται λεωφορεία, πούλμαν, δίκυκλα, ΙΧ, ταξί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, αστική συγκοινωνία, πεζοί, ξενοδόχοι, ταξιδιώτες και περαστικοί σε ένα άθλιο συνοθύλευμα που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Για δε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εντός του χώρου του επιβατηγού λιμένα ούτε λόγος!

Η μαρίνα στα Λαζαρέττα, από τα σημαντικότερα έργα υποδομής, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να δώσει ώθηση στον θαλάσσιο τουρισμό, αξιοποιώντας τη δυναμική του τουριστικού προϊόντος που λέγεται «sailing yachting». Αλήθεια, το πέτυχε;

Ο χώρος του στρατοπέδου, όπου επί χρόνια διαφημιζόταν η σχεδιαζόμενη διαμόρφωση του σε πανεπιστημιακό campus, η δημιουργία χώρων πράσινου και αναψυχής, υποδομών στάθμευσης και κτιριακών υποδομών για τη συγκέντρωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών, σήμερα ακούγεται ότι θα μετατραπεί σε κέντρο συγκέντρωσης αλλοδαπών!

Το μπάχαλο του κυκλοφοριακού με τις συλλήβδην αστοχίες στο παρκινγκ και την ελεγχόμενη στάθμευση στο νησάκι, τις ανεπαρκείς υποδομές περιφερειακών παρκινγκ, το γκραν γκινιόλ με τις πεζοδρομήσεις - μονοδρομήσεις και την επιλεκτική εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, με βάση μικροσυμφέροντα και ψηφοθηρικές λογικές.

Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και η αδυναμία εκσυγχρονισμού του πολεοδομικού σχεδίου, λόγω κωλυσιεργίας των αρμοδίων, καθιστά αδύνατη τη χωροθέτηση κάθε σοβαρής επένδυσης στο νησί.

Στα περισσότερα ακανθώδη, για την ανάπτυξη του τόπου, ζητήματα η δημοτική αρχή βαθμολογείται με … συνέπεια κάτω από την βάση. Απέδειξε, δυστυχώς, πως όχι μόνο δεν μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς τα σοβαρά ζητήματα του νησιού αλλά ότι δεν μπορεί να χωρίσει και δύο γαϊδουριών άχυρα!

Ανάδειξη νέου αναπτυξιακού προτύπου

Ο Δήμος, οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη ενός αναπτυξιακού προτύπου βασισμένου στα πλεονεκτήματα της Σύρου. Η σημερινή αρνητική συγκυρία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θέτει σημαντικά εμπόδια στη χάραξη, στην υιοθέτηση και στην εφαρμογή στρατηγικών και αναπτυξιακών πολιτικών.

Ποια είναι σήμερα η συνεργασία του δήμου με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και την επιχειρηματικότητα; Ποιος ο ρόλος και ποια τα πεπραγμένα της αποδομημένης Τουριστικής Επιτροπής Προβολής; Η αγαστή συνεργασία μεταξύ αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικότητας, όχι μόνο είναι επιθυμητή αλλά επιβάλλεται.

Ο δήμος πρέπει να έχει λόγο και ενεργή παρουσία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού κάνοντας στροφή σε μοντέλα δημιουργίας πλούτου αλλά και δίκαιης διανομής του στους δημότες. Είναι περισσότερο από αναγκαία λοιπόν η παρουσία ανθρώπων με ανοικτές λογικές, γνώσεις και όραμα και όχι επαγγελματιών πολιτικών παλαιάς κοπής που απλώς θα λειτουργούν σαν τροχονόμοι στην κατανομή του δημόσιου χρήματος.

Η κατάρρευση του αναπτυξιακού μοντέλου τα τελευταία χρόνια, οδηγεί στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων, τολμηρών επιχειρηματικών μοντέλων με εξωστρέφεια, υγιή αντίληψη της επιχειρηματικότητας και υψηλές προσδοκίες για τα χρόνια που έρχονται. Η κεντρική διοίκηση απαξιώνεται πλήρως, τόσο ως όργανο διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του Κράτους αλλά κυρίως ως πυλώνας σχεδίασης και εφαρμογής αναπτυξιακών στρατηγικών σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος πρέπει ν’ αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στα αναπτυξιακά πράγματα της νέας εποχής, επαναξιολογώντας συνολικά τη μέχρι σήμερα λειτουργία του, υιοθετώντας νέα φιλοσοφία και στρατηγική με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και των επιχειρήσεων. Έτσι, θα συμβάλει στη θωράκιση της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Σχεδιασμός επενδύσεων - Συγχρηματοδοτούμενα έργα

Η αναβάθμιση του ρόλου του Δήμου, ως φορέα υποβοήθησης της ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, μέσα από δράσεις σχεδιασμού, ωρίμανσης, προώθησης και υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων & επενδύσεων, προϋποθέτει την άμεση προσαρμογή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του. Οι εποχές που ο αναπτυξιακός σχεδιασμός γινόταν αποκλειστικά από την κεντρική διοίκηση έχουν περάσει οριστικά. Αντίθετα σήμερα, είναι περισσότερο από προφανής η ανάγκη σχεδιασμού από την περιφέρεια προς το κέντρο υιοθετώντας μεθόδους bottom up αντί για top down.

Η πραγματική, βιώσιμη, κοινωνικά ισότιμη για όλους ανάπτυξη, θα έρθει όταν οι τοπικές κοινωνίες αντιληφθούν ότι μπορούν να προχωρήσουν μπροστά βασισμένες μόνο στις δικές τους δυνάμεις, όταν αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία ως άτομα, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, οικονομικοί κλάδοι και τοπικές κοινωνίες και αποφασίσουν να δουλέψουν σκληρά για να τα αναδείξουν, για να τα μετατρέψουν σε πραγματικούς πυλώνες της τοπικής ανάπτυξης.

Ο Δήμος μας, πρέπει το ταχύτερο να προχωρήσει:

  • στην αναγνώριση επενδυτικών ευκαιριών στη Σύρο, ακόμη και με τις συνθήκες της ύφεσης που διανύουμε,
  • στο σχεδιασμό και στην ωρίμανση μεγάλων επενδύσεων σε τομείς που παρουσιάζουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα (τουρισμός, ενέργεια, πολιτισμός, διατροφή κλπ),
  • στην εξασφάλιση πόρων για την διεξαγωγή των απαιτούμενων ενεργειών (π.χ. μελετών, αδειοδοτήσεων) για την πλήρη ωρίμανση των επενδύσεων, και
  • στην στοχευμένη παρουσίαση των παραπάνω επενδυτικών σχεδίων με στόχο την εξεύρεση επενδυτών και την πραγματοποίηση των επενδύσεων.

Νομοτελειακά, όταν το καινούργιο έρχεται το παλιό μένει πίσω

Και μόνο η εικόνα της Σύρου, κατά το διάστημα του φετινού καλοκαιριού, έπρεπε να είναι λόγος παραίτησης όλων των εχόντων κάποια καρέκλα! Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» από τα λουκέτα που θα δούμε το χειμώνα στην αγορά; Πολλά γειτονικά νησιά μας «βούλιαξαν» μεταφορικά από κόσμο το καλοκαίρι. Εμείς, δυστυχώς, βουλιάξαμε κυριολεκτικά στον οικονομικό πάτο! Η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλα νησιά θα έπρεπε να μας ζηλεύουν και όχι να μας λυπούνται και να μας αντιμετωπίζουν σαν φτωχό συγγενή! Καταντήσαμε τα τελευταία χρόνια, από αρχόντισσα, ουραγός του αρχιπελάγους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πιστεύω ότι θα υπάρξει ενεργοποίηση νέων και ικανών ανθρώπων, υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, ώστε τα πράγματα ν΄αλλάξουν προς το καλύτερο. Ανθρώπων που θα πιστέψουν ότι όλοι εμείς κρατάμε την τύχη στα χέρια μας. Ότι η επανεκκίνηση είναι υπόθεση όλων μας.

Η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος, ότι είχε να δώσει το έδωσε. Σήμερα, χωρίς την πρόθεση μηδενισμού του έργου του, δυστυχώς για τον τόπο αλλά και τον ίδιο, πιστεύω ότι στερείται ιδεών και πρωτοβουλιών.

Με βάση το πώς δείχνουν να κινούνται μέχρι σήμερα τα πράγματα, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές αναμένεται να δούμε τη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων. Του νέου απέναντι στο παλιό. Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι, νομοτελειακά όταν το καινούργιο έρχεται το παλιό μένει πίσω. Ας κάνουμε όμως υπομονή. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός … Κυριακή κοντή γιορτή!