Η “Αθηνά” πλήττει τις Γραφικές Τέχνες

  • Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2013 - 09:06

Η άποψή μας για την ουσιαστική κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών μέσω του σχεδίου Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας είναι κατηγορηματικά αρνητική. Θεωρούμε ότι με την απορρόφηση του τμήματός αυτού από το τμήμα Γραφιστικής δεν πλήττεται μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα (καθηγητές και φοιτητές και των δύο τμημάτων) αλλά και οι παραγωγικοί κλάδοι των εκδόσεων, των εκτυπώσεων και της συσκευασίας.

Πράγματι ο κλάδος των εκδόσεων είναι σε κρίση. Οι εκδοτικοί οίκοι φθίνουν και η εκδοτική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να τον ενισχύσουμε και όχι να τον αποδυναμώσουμε μέσω της κατάργησης του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών. Ειδάλλως δεν θα έχουμε βιβλία να μορφώσουμε την κοινωνία μας, ειδάλλως θα χάσουμε σταδιακά την γλώσσα μας και την πνευματική μας κληρονομιά. Δυστυχώς η πρόταση κατάργησης του τμήματος της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών συνέπεσε (τυχαία άραγε;) με την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ο εκδοτικός τομέας δεν είναι ένας ακόμα οικονομικός τομέας που δεν πάει καλά και κατά συνέπεια μπορούμε απλά να τον εγκαταλείψουμε, είναι ένας τομέας πρωταρχικής σημασίας για την κοινωνία μας και πρέπει πάση θυσία να τον διασώσουμε.

Ο κλάδος των εφήμερων και περιοδικών εκδόσεων είναι επίσης σε κρίση. Αλλά αυτό επίσης σημαίνει ότι πρέπει να τον ενισχύσουμε και όχι να τον αποδυναμώσουμε. Ειδάλλως θα χάσουμε το δικαίωμα της Ελευθεροτυπίας και της Ελευθερίας της έκφρασης. Ειδάλλως θα χάσουμε τη Δημοκρατία μας, την ήδη ανάπηρη.

Από την άλλη πλευρά ο κλάδος της συσκευασίας αντιστέκεται σθεναρά στην κρίση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τον αξιοποιήσουμε και να επενδύσουμε σε αυτόν. Μέσω αυτού τα προϊόντα της Πατρίδας μας θα αποκτήσουν αξία και υπόσταση στις αγορές. Είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε πάλι ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την οικονομία μας. Είναι ο μόνος τρόπος να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας ως κράτος και ως ανθρώπινες υπάρξεις. Διαφορετικά θα αναγκαζόμαστε να ξεπουλάμε όσο-όσο τον εθνικό μας πλούτο και τον ιδρώτα των ανθρώπων μας σε κάποιους άλλους που θα κερδοσκοπούν στις πλάτες μας.

Τσιγώνιας Μάριος

Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ-Αθ.

Διαβάστε ακόμα