Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στη Σύρο

Γαλανόλευκη υπερηφάνεια

Απόδοση της οφειλόμενης τιμής σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας

Με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Ελληνίδων Οδηγών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων στην Πλατεία Μιαούλη κορυφώθηκαν χθες το πρωί στην ηλιόλουστη Σύρο, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και φέτος τη μαθητική παρέλαση, αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, εξασφαλίζοντας σε μας τα υπέρτατα αγαθά της Ανεξαρτησίας μας σαν Έθνος και της Ελευθερίας μας σαν λαό.

Συμπλήρωση 193 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 193 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία του Ελληνικού Έθνους και αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των επαναστατικών κινημάτων αφού απέδειξε ότι, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν να αλλάξουν την ιστορική μοίρα του.

Μαζί με την Εθνική Επέτειο, εορτάστηκε και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση του λαού για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά.

Μέσα από τον εορτασμό, τιμήθηκαν οι αθάνατοι αγωνιστές του 1821, που με πίστη στα ιδανικά του Ελληνισμού διαφύλαξαν άσβεστη τη φλόγα του πατριωτισμού και του αγώνα και απελευθέρωσαν την πατρίδα μας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Εθνική υπερηφάνεια

Ο διήμερος εορτασμός ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου. Το απόγευμα ακολούθησε προσκύνημα μαθητών, σπουδαστών, Προσκόπων και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, οι οποίοι προσήλθαν συντεταγμένοι με επικεφαλής τους καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης, στην προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, στο Ηρώο των Πεσόντων, στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στην Προτομή του Πυρπολητή Κανάρη και τέλος, στον Ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Άνω Σύρου, Βάρης και Ποσειδωνίας κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία πεσόντων της περιοχής τους, ενώ λίγο αργότερα τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από την Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων Νομού Κυκλάδων, Παρασκευή Δεληκάρη, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στη διπλή γιορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της Ορθοδοξίας με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Υπενθύμιση της ελληνικής γενναιότητας

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε πως η επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν αποτελεί μόνο μια ηχηρή υπενθύμιση του πάθους, της γενναιότητας, της αποφασιστικότητας και της αυτοθυσίας των Ελλήνων, αλλά και παράδειγμα της μεγάλης δύναμης του έθνους μας, το οποίο στις δύσκολες στιγμές αγωνίζεται για τον κοινό σκοπό, επιδεικνύοντας σύμπνοια και ομόνοια.

Ο ηρωικός αγώνας των προγόνων μας για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα υψηλά ιδανικά του Έθνους μας θα πρέπει να μας γεμίζει υπερηφάνεια, αλλά και να λειτουργεί ως έμπνευση και κίνητρο, προκειμένου την κρίσιμη ώρα, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, αγωνιζόμενοι με ομοψυχία και πίστη.

Μετά την εκφώνηση του Πανηγυρικού, τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, προ του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, της Εκπαίδευσης, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και από εκπρόσωπους τοπικών συλλόγων. Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού ύμνου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Μαθητική παρέλαση στην Πλατεία Μιαούλη

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά αργότερα η μαθητική παρέλαση στην Πλατεία Μιαούλη, με τη Φιλαρμονική να δίνει ρυθμό, υπό την καθοδήγηση της αρχιμουσικού Alice Lambarche. Εκτός από τη σπουδάζουσα και μαθητιώσα νεολαία, η οποία εισέπραξε όπως κάθε χρόνο το θερμότερο χειροκρότημα του κόσμου, παρέλασαν το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Μέγας Αλέξανδρος”, το εργαστήρι διδασκαλία παραδοσιακών χορών “η σοφία της παράδοσης”, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ο Αθλητικός Σύλλογος TaeKwonDo Ερμούπολης, ο Αθλητικός Όμιλος Σύρου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν και η συμμετοχή του Συλλόγου Ιστορικών Οχημάτων Σύρου “Syros Enfield”, ο οποίος παρέλασε με στρατιωτικό όχημα που υπηρέτησε τον ελληνικό στρατό, με μοτοσικλέτα εποχής και φυσικά το ευρύτερα γνωστό Enfield 8000, ένα από τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάστηκαν στη Σύρο από το εργοστάσιο που ίδρυσε ο αείμνηστος Ιωάννης Γουλανδρής, πλαισιωμένο με τη μοτοσικλέτα της εποχής.

Φερόμενη από νέους και νέες του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου παρέλασε, όπως κάθε χρόνο, η σημαία του Συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμων. Το ιστορικό αυτό κειμήλιο παραδόθηκε από τον τελευταίο πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαρίνο Ρηγούτσο ως ιερά παρακαταθήκη στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και διαφυλάσσεται σήμερα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η παρουσία της στον εορτασμό των εθνικών μας επετείων τιμά και υπενθυμίζει σε όλους τις θυσίες και τους αγώνες των πατέρων μας, καλώντας μας να τους μιμηθούμε.

Αρμόδιος για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης, ορίστηκε ο υπεύθυνος της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, Νικόλαος Μπενέτος.

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης στην Πλατεία Μιαούλη, οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, το οποίο έχει ως στόχο τη διάσωση, διαφύλαξη και διάδοση της εθνικής μας κληρονομιάς παρουσίασαν Εθνικούς χορούς.

Ετικέτες: