Φόρος τιμής στα χιλιάδες θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

“Η μνήμη δεν πρέπει να σβήσει”

  • Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 15 Σεπ. 2014 - 7:38
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Ενενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καταστροφή της Σμύρνης τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1922, τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του ελληνισμού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Σύρος τίμησε το πρωί της Κυριακής 14 Σεπτεμβρίου την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μέσα από σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, μετά το πέρας της οποίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από τη Βασιλική Σαμανίου, ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

92 χρόνια μνήμης

Η κ. Σαμανίου αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 92 χρόνων μνήμης για τη βίαιη και βάρβαρη απομάκρυνση από την πατρογονική γη ενός ακμαίου Ελληνισμού 2.500.000 ανθρώπων που περίπου το 1.000.000 από αυτούς εξοντώθηκε με τραγικό τρόπο.

Όπως τόνισε, το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας δημιούργησε μία έκρυθμη κατάσταση στην Ελλάδα. Ο στρατός επαναστατεί, θεωρώντας ως υπεύθυνη της τραγωδίας την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε, ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας πίστεψε στους πολιτικούς, στο όραμα της Μεγάλης ιδέας, στο στόχο της δημιουργίας μιας Ελλάδας των 2 Ηπείρων και των 5 θαλασσών. Οι συμμαχικές δυνάμεις του προσέφεραν τη βοήθειά τους, όσο εξυπηρετούνταν τα δικά τους συμφέροντα και στη συνέχεια τον εγκατέλειψαν στη μοίρα του.

Διδασκόμαστε από την ιστορία μας

Εξαιτίας μιας ακατανόητης πολιτικής του Εθνικού Κέντρου, ο Ελληνισμός απώλεσε και την εθνική του μνήμη. Σύμφωνα με την κ. Σαμανίου, το μικρασιατικό δράμα είναι πάντα επίκαιρο. Η νέα τάξη που επικράτησε μετά το 1922 έφτασε στο τέλος της. Η κατανόηση αυτής της απλής αλήθειας θα αποδείξει ότι είμαστε ικανοί ως Έλληνες να διδασκόμαστε από την ιστορία μας και να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια το ιστορικό μας παρελθόν.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι μεγάλες ιδέες και τα οράματα είναι αυτά που καθορίζουν την υπεραξία ενός λαού. Είναι όμως ευθύνη του ίδιου του λαού να μην παρασυρθεί από όσους καπηλεύονται τα οράματά του για δικό τους όφελος και για ιδιοτελείς σκοπούς. Καταλήγοντας, υπογράμμισε “η μνήμη δεν πρέπει να σβήσει, γιατί είναι αυτή που μπορεί να μας διδάξει πώς να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος”.

Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης και κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Μάρκο Δαδάο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού-Τουρισμού Θάνο Φώσκολο, το Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου, το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, από εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και τον περιφερειακό σύμβουλο και εκπρόσωπο του συνδυασμού “Ελληνική Αυγή για το Νότιο Αιγαίο”, Στράτο Μαύρο.

Συγκίνηση προκάλεσε η κατάθεση στεφάνου από τον 93χρονο Παντελή Τεκέλογλου, ο οποίος είχε έρθει νεογέννητος στη Σύρο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.