Ασέβεια και έλλειψη πολιτισμού

Εικόνα ντροπής, για μία πόλη, που πρεσβεύει τον πολιτισμό, σχηματίστηκε στο κέντρο της Ερμούπολης, με τον βανδαλισμό των γκράφιτι, που είχε δημιουργήσει ομάδα, στο πλαίσιο του Eye’s Walk Digital Festival, με θέμα το προσφυγικό.

Λευκή μπογιά έριξαν άγνωστοι, στο γκράφιτι, που είχε συνθέσει η ομάδα Rea-lly? Team, ως κοινωνικό σχόλιο, για την μετάβαση των προσφύγων στην Ευρώπη, που αποτελούσε και το κυρίως θέμα του πολύ επιτυχημένου φεστιβάλ φέτος.

Στο γκράφιτι, το οποίο σημειωτέον, ζωγραφίστηκε σε ξύλο και όχι σε κάποια επιφάνεια τοίχου και είχε τοποθετηθεί έναντι της εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμούπολης, προκειμένου να είναι ανοιχτό στο κοινό και μετά το πέρας της διοργάνωσης, απεικονιζόταν το πρόσωπο ενός προσφυγόπουλου, σημαδεμένο από την οδύσσεια του πολέμου και των αλλεπάλληλων κακουχιών.

Η πράξη αυτή της βεβήλωσης μίας μορφής τέχνης, η οποία εν προκειμένω, αγγίζει και σχολιάζει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα της εποχής μας, υποδεικνύει την έλλειψη πολιτιστικής παιδείας, που διακρίνει ακόμη μερίδα της κοινωνίας, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, τόσο από την πλευρά των φορέων, όσο και του Δήμου, για ανάπτυξη και εμπλουτισμό της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού.

Όσον αφορά δε, στην πρωτοβουλία των διοργανωτών του Eye’s Walk Digital Festival να αφήσουν σε ανοιχτό χώρο τα δημιουργήματα, η κύρια διοργανωτής του Φεστιβάλ, κ. Φιλία Μηλιδάκη, τόνισε, πως «η τέχνη κοσμεί και αλληλεπιδρά με την πόλη στο περιβάλλον όπου ζουν καθημερινά όλοι οι κάτοικοί της. Αυτός είναι ο στόχος του φεστιβάλ. Θέλουμε να παραμείνουν στο δημόσιο χώρο ως δείγματα της δημιουργικότητας, της ποίησης και της ομορφιάς ανοικτής σε όλους. Βέβαια, η τέχνη αφορά πάντα στη σημερινή ζωή, στο Παρόν μας».

Σε κάθε περίπτωση, το έργο, παρά τις αρχικές προθέσεις των εμπνευστών και δημιουργών του, συνεχίζει να είναι αντιπροσωπευτικό του πολιτισμού της Σύρου, αν λάβει κανείς υπόψιν την έντονη αντίθεση μεταξύ της σύνθεσης και της (αγενούς) παρέμβασης. 

Ετικέτες: