Καινούριο ξεκίνημα για τον «Εύξεινο Πόντο»

Τα μέλη και τους φίλους του υποδέχτηκε στη νέα αίθουσά του στην περιοχή του Κάτω Μάννα ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος».

Τον αγιασμό τέλεσαν ο εφημέριος του Ι.Ν των Αγίων Αναργύρων π. Αντώνιος Χάλαρης και ο συνεφημέριος του Ι.Ν του Αγίου Ιωάννου Ποσειδωνίας π. Δημήτριος Τρουμπετάκης.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα, Γιάννης Μαραγκός και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Χρήστος Τσαούσογλου. Σημειώνεται μάλιστα πως, οι δύο σύλλογοι συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής» στις 30 Οκτωβρίου στην αίθουσα του «Εύξεινου Πόντου».

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζίδου καλωσόρισε το κοινό κάνοντας ειδική αναφορά στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από 114 χρόνια. Ο λεγόμενος «φάρος της Ανατολής» χτίστηκε το 1682 από το λόγιο, φιλόσοφο, θεολόγο και σχολάρχη Σεβαστό Κυμινίτη. Παρόλο που του προτάθηκαν υψηλές θέσεις τόσο στη Μόσχα όσο και στην Ευρώπη, ο ίδιος προτίμησε να επιστρέψει στην πατρίδα του την Τραπεζούντα, καθώς κύριο μέλημά του ήταν η πνευματική ανάπτυξη των συμπατριωτών του, η ηθική και η δογματική ενίσχυσή τους. Όπως σημείωσε η κ. Πανταζίδου, το Φροντιστήριο  Τραπεζούντας συνέβαλλε στην αναπαραγωγή της ιδεολογίας των Ελλήνων του Πόντου και αναδείχτηκε σε εργαλείο που κατεξοχήν  στήριξε, ενίσχυσε και τροφοδότησε την οικονομική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου που προέκυψε από τις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου 2016. Σύμφωνα με το νέο τροποποιημένο καταστατικό, στο συμβούλιο έχουν δικαίωμα συμμετοχής και μέλη που δεν κατάγονται από τη Βόρεια Ελλάδα ή τον Πόντο. Μετά την ανάθεση των καθηκόντων το νέο Δ.Σ. απαρτίζεται από τους: Ουρανία Πανταζίδου (πρόεδρος), Μάνο Τελώνη (αντιπρόεδρος), Ιωάννα Μαρκουίζου (γραμματέας), Άγγελο Τρουμπετάκη (ταμίας), Δέσποινα Συμεωνίδου (μέλος – α’ υπεύθυνη ιματιοθήκης), Στέφανο Καρυοφυλλίδη (μέλος – β’ υπεύθυνος ιματιοθήκης) και Ελισάβετ Σολομωνίδου (μέλος). Αναπληρωματικά μέλη είναι οι κυρίες Ειρήνη Μαρκουίζου και Μαρία Χατζηγιαννάκη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιούνται μαθήματα ποντιακών χορών με χοροδιδάσκαλο τον κ. Χρήστο Καρυοφυλλίδη, ενώ λειτουργεί και παιδικό θεατρικό εργαστήρι με υπεύθυνη την κ. Ελένη Βουτσίνου.