Κατατέθηκε από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης η αίτηση προς τον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου για την άσκηση έφεσης

Η επόμενη κίνηση προς τον εισαγγελέα

  • Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 2 Φεβ. 2017 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Άμεσα ενεργοποιήθηκε τόσο η Οικονομική όσο και η Νομική υπηρεσία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, λόγω των περιορισμένων χρονικών προθεσμιών, καταθέτοντας την αίτηση στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου για την άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης, σχετικά με την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος του Δήμου.

Σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση κλήθηκαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, προκειμένου να λάβουν απόφαση για χρήση ένδικων μέσων, βραχείας προθεσμίας, γεγονός που αιτιολογεί και το κατεπείγον της συνεδρίασης, τα οποία δεν είναι άλλα από την αίτηση στον Εισαγγελέα Εφετών για την άσκηση εκ μέρους του έφεσης κατά της (αριθ. 91/2017) απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου.

Πρόκειται για μία κίνηση που είχε προαναγγελθεί από τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, όταν αμέσως μετά την αθωωτική δικαστική απόφαση είχε δηλώσει στην «Κοινή Γνώμη» ότι ο Δήμος θα κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος για την κατάδειξη των υπευθύνων του ταμειακού ελλείμματος.

Για τον σκοπό αυτό, μόλις μία ημέρα αργότερα επισκέφθηκε το γραφείο του Εισαγγελέα Εφετών προκειμένου να προχωρήσουν οι εκ του νόμου οριζόμενες διαδικασίες της άσκησης έφεσης.

Η εισήγηση του νομικού γραφείου του Δήμου

Καθώς εκ του νόμου ορίζεται ως απαραίτητη η γνωμοδότηση του γραφείου νομικής υποστήριξης του Δήμου, προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση για την άσκηση ένδικων μέσων, ο δικηγόρος, Νίκος Βιτάλης, εισηγούμενος σχετικά, αιτιολόγησε τις απαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους του Δήμου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν εκ μέρους του Δήμου κατά παντός υπευθύνου σχετικά με την αφαίρεση από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου του συνολικού ποσού των 25.402,22 ευρώ.

Κατόπιν τις διενέργειας εκ μέρους της εισαγγελίας, όλων των προβλεπόμενων εκ του νόμου διαδικασιών, η υπόθεση ταυτοποιήθηκε στον πρόσωπο της ταμία του Δήμου, την επίμαχη περίοδο, εναντίον της οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Η συγκεκριμένη π. υπάλληλος κατηγορήθηκε ότι, με την ιδιότητα της ως ταμίας του Δήμου, τέλεσε το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση, υπόθεση η οποία εκδικάσθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, καταλήγοντας σε αθωωτική για την κατηγορούμενη απόφαση.

“Παρ’ όλο που και στο ακροατήριο περιπτράνως αποδείχθηκε, δηλαδή και με την κατάθεση των μαρτύρων του κατηγορητηρίου ότι για το προαναφερόμενο χρηματικό ποσό που αποτελούσαν και αποτελούν απαιτήσεις του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ενώ εισπράχθηκαν πράγματι από τον Δήμο, είτε στα ταμεία του Δήμου είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου, η κατηγορουμένη δεν εξέδωσε ούτε επιμελήθηκε της εκδόσεως των αντίστοιχων απαιτουμένων αποδεικτικών είσπραξης, πράγμα που θα είχε ως συνέπεια την ύπαρξη πλεονάσματος στο δημοτικό ταμείο του ποσού των 25.402,22 ευρώ, το οποίο δεν εμφανίστηκε, με συνέπεια να δημιουργείται ταμειακό έλλειμμα αντίστοιχου ύψους, διαπράξασα ούτο μέσα στο πλαίσιο της πανθομολογουμένης παράβασης των καθηκόντων της και την αξιόποινη πράξη, για την οποία αρμοδίως κατηγορήθηκε και δεδομένου ότι ήταν, ως αποδείχθηκε, η μόνη διαθέτουσα πρόσβαση στις σχετικές νόμιμα προβλεπόμενες υποχρεωτικές διαδικασίες ταυτοποίησης και ελέγχου των εσόδων και ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου.

Τα παραπάνω αποδειχθέντα και αξιόποινα παραβατικά περιστατικά δεν ελήφθησαν προσηκόντως υπόψη από το δικαστήριο  Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου κι έτσι εκδόθηκε η προαναφερόμενη αθωωτική απόφαση”.

Χαρακτηρίζοντας την αθωωτική απόφαση “κατάφορα άδικη και ουσιαστικώς αβάσιμη”, κατατίθεται προς τον έχοντα την δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα, Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου αίτηση να ασκήσει εναντίον της έφεσης, για τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά και για όσους κρίνει ο ίδιος, μετά την μελέτη της δικογραφίας.

Εκ μέρους του Δήμου ζητείται να κληθεί να καταθέσει, κρίνοντας την ως ουσιώδη μάρτυρα, η διενεργήσασα τον έλεγχο στον Δήμο, Οικονομική Επιθεωρήτρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Η έφεση δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα»

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, διευκρίνισε ότι ο Δήμος με την άσκηση της έφεσης της οποία αιτείται προς τον Εισαγγελέα, δεν προσωποποιεί κατά την π. Ταμία του Δήμου, καθώς όπως είπε “τον υπαίτιο του ελλείμματος θα τον υποδείξει το δικαστήριο. Η έφεση έχει να κάνει με τη δυσφορία του Δήμου στο ότι δεν υπάρχει υπαίτιος σύμφωνα με την άποψη του δικαστηρίου και επ’ ουδενί δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα”, καθώς όπως επεσήμανε η μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί από τον Δήμο ήταν κατ’ αγνώστων.

Ανάλογη θέση υποστήριξε, όταν κλήθηκε από την εφημερίδα, και ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, λέγοντας ότι «Οι μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν ήταν κατά παντός υπευθύνου, που μπορεί να τέλεσε το αδίκημα και όχι κατά συγκεκριμένου προσώπου. Εμείς δεν θέλουμε να στραφούμε κατά προσώπου. Δεδομένου όμως του ότι είναι διαπιστωμένη υ ύπαρξη του ταμειακού ελλείμματος, της τάξεως των 25.000 ευρώ περίπου, αυτός είναι ο λόγος που, σε συνεννόηση με τη νομική μας υπηρεσία, προβαίνουμε στην συγκεκριμένη πράξη, καθώς ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει το δίκιο τους και να διαφυλάξει την λειτουργία του σε συνθήκες διαφάνειας». 

Η απόφαση που ελήφθη για την κατάθεση της αίτησης στον Εισαγγελέα για την  άσκηση έφεσης κατά την πρωτόδικης δικαστικής απόφασης, υπήρξε θετικά ομόφωνη από το σύνολο των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.