Επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του παραρτήματος του «Θησέα Κυκλάδων» στη Σαντορίνη

Συνεργατική δράση με μεγάλη εμβέλεια

  • Παρασκευή, 5 Μαΐου, 2017 - 06:15

Με μία σειρά εκδηλώσεων και ενημερώσεων για μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Θησέας Κυκλάδων» γιόρτασε τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του παραρτήματός του στη Σαντορίνη.

Οι πολυήμερες δράσεις του πραγματοποιήθηκαν από 25 έως 28 Απριλίου σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Κυκλάδων – Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Τον απολογισμό έργου του πρώτου έτους λειτουργίας του παραρτήματος παρουσίασε η επιστημονικά υπεύθυνη του «Θησέα Κυκλάδων» Αναστασία Προκοπίου, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, προέδρου του Κ.Π., του περιφερειακού συμβούλου Βαγγέλη Σιγάλα, αντιπροέδρου του Κ.Π. Το «παρών» έδωσαν επίσης, ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Παντελής Τζανακόπουλος, καθώς επίσης φίλοι και συνεργάτες του Κέντρου Πρόληψης.

Τις επόμενες ημέρες, υλοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα από το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”».

Ενημερώσεις για ζητήματα οδικής ασφάλειας

Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου σε συνεργασία με επιστημονικά στελέχη του Κ.Π. επισκέφθηκαν ξεχωριστά όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Σαντορίνης (συμπεριλαμβανομένου του εσπερινού ΕΠΑΛ και του ΣΔΕ). Οι μαθητές του νησιού ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σε ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας. Τα παιδιά του Λυκείου είχαν μάλιστα την ευκαιρία να δοκιμάσουν τον προσομοιωτή πρόσκρουσης και τα ειδικά γυαλιά προσομοίωσης μέθης. Στις επισκέψεις αυτές προσκλήθηκαν και συμμετείχαν επίσης μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανάφης και της Θηρασιάς. Οι ενημερώσεις στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις σχολικές δομές και την υπεύθυνη Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Κυκλάδων.

Τους ίδιους προσομοιωτές δοκίμασε όλη η κοινότητα της Σαντορίνης στο πλαίσιο της Εσπερίδας με θέμα «Ασφάλεια στον δρόμο – Δικαίωμα όλων μας», που διεξήχθη στο Ίδρυμα Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια στα Φηρά. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από την πρόεδρο του ΙΟΑΣ, κ. Δανέλλη-Μυλωνά, το Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γεώργιο Μόσχο και την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Μαρούσα Σπαρτινού. Τη συζήτηση συντόνισε η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π., κ. Αναστασία Προκοπίου.

Εκπαιδευτικές συναντήσεις

Επιπλέον, το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε στην εκπαιδευτική συνάντηση, που διοργάνωσε η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για εκπαιδευτικούς με θέμα το ρόλο του σχολείου στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων μέσω της εκπαίδευσης των μαθητών.

Τέλος, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κ. Μόσχος, επισκέφθηκε τα Δημοτικά Σχολεία Εμπορείου και Φηρών και συζήτησε με τους μαθητές, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» στη Σύρο

Με τη στήριξη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Θησέας Κυκλάδων» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 9 Μαΐου στο Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης η  βραβευμένη «Φάρμα του Διαδικτύου» της Θεατρικής Ομάδας Χιλιοδέντρι.

Την παράσταση θα παρακολουθήσουν μαθητές των σχολείων του νησιού με ελεύθερη είσοδο. Το κείμενο της Βερόνικας Σαμαρά και του Γεωργίου Κορμά, που διασκεύασαν η Σοφία Τσινάρη και η Άννα Πορφύρη εκπαιδεύει τους μικρούς θεατές να αναγνωρίζουν και να προστατεύονται από τους «λύκους» του διαδικτύου. Μέσα από την πρωτοποριακή παράσταση, τα παιδιά μαθαίνουν να θωρακίζονται απέναντι σε κινδύνους όπως: λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, αποκάλυψη στοιχείων, συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, ρατσισμός.

Το έργο έχει διακριθεί με το βραβείο «Events Foundation Grant for EU media literacy programs 2014» ως μια από τις 12 βέλτιστες πρακτικές ψηφιακού αλφαβητισμού στην Ευρώπη.

Την παράσταση έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 45.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης πορείας της, η «Η Φάρμα του Διαδικτύου» συνεργάστηκε με δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως με την Google Ελλάδος, Περιφέρειες, Δήμους, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ , την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Κέντρα Πρόληψης - ΟΚΑΝΑ. Επίσης αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Ξεχωριστός σταθμός αποτελεί η συνεργασία της ομάδας με το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας» με τη στήριξη του οποίου παρουσιάστηκε το έργο σε πολλά νησιά των Κυκλάδων.

Κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι η Νίκη και ο Νικόλας, οι οποίοι ζουν σε μία φάρμα, μαζί με τον σκύλο τους τον Ηρακλή. Τα ζώα της φάρμας προβαίνουν σε διάφορες διαδικτυακές παρασπονδίες: ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό στα παιδιά, αποστέλλουν γυμνές φωτογραφίες κ.α. και τότε τα δύο παιδιά με τη βοήθεια της σοφής κουκουβάγιας αναλαμβάνουν δράση για να τα προστατεύσουν.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Ελευθερία Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Γαβρέλας και η Θεώνη Τσούρμα. Σκηνοθεσία: Σοφία Τσινάρη.