Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου - Τήνου - Μυκόνου για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία

  • Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, 2018 - 06:21

 Σαράντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το ανατρεπτικό και αντιιμπεριαλιστικό πολιτικό μήνυμα της εξέγερσης παραμένει περισσότερο από ποτέ άλλοτε επίκαιρο. Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου συμπίπτει με τις ιμπεριαλιστικές  παρεμβάσεις  των ΗΠΑ στην Ν.Α Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα γίνεται ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Την ίδια στιγμή,  η άνοδος της ακροδεξιάς και οι νοσταλγοί της χούντας επιβάλλουν τον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο και πρακτική τους, με τη συναίνεση του κυρίαρχου αστικού συστήματος, επιχειρώντας να τσακίσουν κάθε έννοια εργατικού και κοινωνικού δικαιώματος.  Παράλληλα, η αέναη λιτότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των θεσμών  διαιωνίζει την πολιτική των μνημονίων, με συνέπεια τη διαρκή αναπαραγωγή της φτώχειας και της ανεργίας. Τέλος, η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται στον κυκλώνα της ιδιωτικοποίησης και της αποδόμησης των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. 

Σε μια τέτοια συγκυρία, η επέτειος της εξέγερσης του 73΄ δεν αποτελεί απλά μια ισχυρή ιστορική υπογράμμιση των λαϊκών αγώνων του χθες, αλλά αποτελεί σημείο έμπνευσης και αγωνιστικής νοηματοδότησης των σημερινών αγώνων του λαϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος, ενάντια στο σύγχρονο ιμπεριαλισμό , στην ακροδεξιά βαρβαρότητα και τη μνημονιακή κοινωνική λεηλασία. Το Πολυτεχνείο αποτελεί την ασυμβίβαστη νεανική ρωγμή που συνεχίζει να εμπνέει όλους τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία και μορφωτική χειραφέτηση. Παραμένει νεανικό και ασυμβίβαστο, αποδεικνύοντας ότι στην ιστορία τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από έναν λαό που πιστεύει στις δυνατότητές του.

Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού του Πολυτεχνείου καλούμε τους συναδέλφους / ισσες να αναδείξουν στους μαθητές μας το ανατρεπτικό – αντιφασιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, συμμετέχουμε στη συζήτηση και  προβολή του ντοκιμαντέρ “Τα κορίτσια της βροχής” στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την Παρασκευή 16 Νοέμβρη στις 19:30  και στο συλλαλητήριο το Σάββατο στις 17 Νοέμβρη στις 11:30 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου