Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζει η τοπική κοινωνία της Πάρου την επαναλειτουργία του Α.Σ.Νάουσας, με το Δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΕΑΥ Κυκλάδων να τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω στελέχωση

Αποκατάσταση της ισορροπίας

Σε νέο κτήριο εδράζεται πλέον και επαναλειτουργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Νάουσας Πάρου, του οποίου η λειτουργία είχε ανασταλεί από το 2015, λόγω αδυναμίας να βρεθεί κατάλληλος χώρος στέγασής του.

Μετά από ένα ταραχώδες ιστορικό, με την αναστολή λειτουργίας, τις δεσμεύσεις για επαναλειτουργία, οι οποίες ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιηθούν άμεσα, τις φήμες για κατάργηση ολοκληρωτικά της δομής, καθώς και τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Δήμου Πάρου, για εξεύρεση λύσης στο στεγαστικό ζήτημα του Αστυνομικού Σταθμού, οι αστυνομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Παροικιάς, έχουν εγκατασταθεί στο νέο “σπίτι” τους στο δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αμεσότερα τις ανάγκες του, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η επισκεψιμότητα αυξάνει τον πληθυσμό και ως εκ τούτου τα περιστατικά που χρήζουν προσοχής.

Επαναλειτουργία μετά από φόβους για οριστική κατάργηση

Η λειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Νάουσας Πάρου ανεστάλη το 2015, όταν ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, στο οποίο εδραζόταν έως τότε, αποφάσισε να προχωρήσει σε έξωση, με αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να ξεκινήσει τις διαδικασίες για εξεύρεση άλλου ακινήτου, που όμως να πληροί τις προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται από τη νομοθεσία, αναφορικά με τη φιλοξενία αστυνομικής υπηρεσίας.

Η αναστολή λειτουργίας ήλθε, αφού ήδη τέσσερις διαγωνισμοί είχαν αποβεί άγονοι, δεδομένου, ότι αφενός τα κτήρια όφειλαν να πληρούν, όπως προαναφέρθηκε, πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ αφετέρου, το μίσθωμα, το οποίο προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο, για τις ανάγκες στέγασης είναι ιδιαίτερα μικρό, για έναν τόπο με ανθίζουσα οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, με συνέπεια να μην εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες.

Παρ' όλα αυτά, δεδομένου, ότι ο Σταθμός δεν καταργήθηκε, συνέχιζε να υπάρχει ως δομή για το δημόσιο και η μετάβαση σε ομαλούς ρυθμούς θα ολοκληρωνόταν, μόλις βρισκόταν λύση για τη στέγασή του. Στην προσπάθεια το ζήτημα να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα, η δημοτική αρχή της Πάρου και ο Δήμαρχος, κ. Μάρκος Κωβαίος, έθεσαν στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας αρκετά δημοτικά κτήρια, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Παράλληλα, καθώς ο Αστυνομικός Σταθμός της Νάουσας υπάγεται ιεραρχικά και διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Παροικιάς, οι αστυνομικοί του Α.Σ. Νάουσας μετφέρθηκαν στο Α.Τ. Παροικιάς και ως εκ τούτου η αστυνομική δύναμη στο νησί παρέμεινε η ίδια, ενώ οι ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών της Νάουσας εξυπηρετούνταν από το Τμήμα της Παροικιάς, Ωστόσο, με τη μετακίνηση αυτή, οι αστυνομικοί είχαν να αντιμετωπίσουν το “σκόπελο” των μεγάλων αποστάσεων, αφού πλέον δεν υπήρχε το σταθερό σημείο αναφοράς της Νάουσας, με την αστυνόμευση ωστόσο, να πραγματοποιείται κανονικά.

Αρκετούς μήνες αργότερα και ενώ ακόμη δεν είχε βρεθεί λύση, υπήρξε έντονη φημολογία, σχετικά με την ολοκληρωτική κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού, με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας να αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο σενάριο, δεδομένου ότι οι ανάγκες της Νάουσας, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, είναι τεράστιες και απαιτείται η παρουσία αστυνομικών.

Μπροστά στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, οι τρεις βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός, πραγματοποίησαν συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ανώτατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στη διάρκεια της οποίας έλαβαν διαβεβαίωση, πως υπάρχει πλήρης κατανόηση των αυξημένων αναγκών και ο Σταθμός θα επαναλειτουργήσει.

Τη συνάντηση αυτή του 2016 ακολούθησαν επίσης επανειλημμένες προσπάθειες για την εξεύρεση κτιρίου, με την αναζήτηση να λήγει τρία χρόνια αργότερα, το 2019 και μετά από τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση και τον εξωραϊσμό του, ο Αστυνομικός Σταθμός Νάουσας επαναλειτούργησε, με τους υπαλλήλους να μεταφέρονται ξανά στη “βάση” τους στον οικισμό και την τελετή των εγκαινίων να πραγματοποιείται στις 26 Ιουνίου.

Από την πλευρά της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Πάρου – Αντιπάρου εξεδόθη σχετική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται, πως “η θέληση, η προσφορά και η επιμονή των κατοίκων της Νάουσας σε συνδυασμό με τις συντονισμένες προσπάθειες των βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και με την πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οδήγησαν στην επίλυση ενός προβλήματος που απασχολούσε για χρόνια τη Νάουσα”.

Επόμενος στόχος η επαρκής η στελέχωση

Εκφράζοντας την προφανή ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού της Νάουσας, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, μιλώντας στην εφημερίδα σημειώνει, πως αν και πρόκειται για ένα ευτυχές γεγονός, η πολιτεία οφείλει να εξετάσει ταυτόχρονα και το ζήτημα της στελέχωσης, δεδομένου, ότι η Πάρος, μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια έχει αυξήσει τις ανάγκες της, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, η αστυνομική δύναμη στο νησί παρέμεινε η ίδια, εντούτοις πλέον είναι διαχωρισμένη σε δύο μονάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται περισσότερη γραφειοκρατία και κατά συνέπεια περισσότεροι υπάλληλοι δεσμεύονται σε θέσεις γραφείου.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του Α.Σ. Νάουσας, ο κ. Κωβαίος ανέφερε, ότι “ο Δήμος βοήθησε όσο μπορούσε στη διαδικασία εξεύρεσης χώρου, δεδομένου ότι δεν ήταν στην αρμοδιότητά του. Παρ' όλα αυτά, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να βρει κατάλληλο χώρο και έλαβε από το Δήμο ιδιαίτερη υποστήριξη”.

“Έχουμε ανάγκη την αστυνόμευση, με την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι και πρόκειται για μία ευτυχή εξέλιξη για τη Νάουσα. Παίζει σημαντικό ρόλο, που ο σταθμός λειτουργεί, για να μοιράζεται η αστυνομική δύναμη στα δύο μεγάλα χωριά. Αυτό που χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο όμως, είναι στελέχωση”, τονίζει ο Δήμαρχος. “Ιδανικό θα ήταν, ο Αστυνομικός Σταθμός να είχε στελεχωθεί με καινούριους αστυνομικούς και όχι όσους εργάζονται ήδη σκληρά στο Αστυνομικό Τμήμα Παροικιάς. Η Νάουσα είναι ένας πυκνοκατοικημένος οικισμός με 3.000 κατοίκους. Χρειάζονται περισσότεροι αστυνομικοί να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού, που είναι πάρα πολλές, δεδομένου ότι χρειάζεται παρέμβαση στο κυκλοφοριακό, στις παραβάσεις, αλλά και συνεχής παρουσία στο νέο αεροδρόμιο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, κ. Βαγγέλη Κεφάλα, ο οποίος δήλωσε, πως “χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Νάουσας στην Πάρου, ο οποίος βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας εδώ και αρκετά χρόνια. Σαφώς πρόκειται για ένα θετικό βήμα για την αστυνόμευση του νησιού, που χαίρει μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης και ειδικότερα στην περιοχή της Νάουσας. Πλην όμως, είναι μία υπηρεσία, η οποία είναι κατά 50% υποστελεχωμένη, με βάση το οργανόγραμμά της. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι αστυνομικοί από την Αθήνα, οι οποίοι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να υπηρετήσουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Πάρο, μεταξύ και άλλων νησιών των Κυκλάδων. Ευελπιστούμε μετά τις εκλογές, διότι κατά την εκλογική περίοδο αναστέλλονται όλες οι μετακινήσεις και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, κάποιες από αυτές τις αιτήσεις να γίνουν δεκτές, και ο Αστυνομικός Σταθμός να στελεχωθεί ικανοποιητικά”.