Εκπρόσωποι φορέων από όλες τις Κυκλάδες με δράση στον τομέα του περιβάλλοντος και του οικο-τουρισμού συναντήθηκαν στη Σύρο με πρωτοβουλία του Cyclades Preservation Fund

Συνάντηση... κορυφής για τη βιωσιμότητα

Μια ξεχωριστή ενδοκυκλαδική συνάντηση διαλόγου των νησιωτών για το περιβάλλον, με τη συμβολή σημαντικών ομιλητών, διοργάνωσε το Cyclades Preservation Fund την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου στη Σύρο.

Η ημερίδα“Φυσικά στις Κυκλάδες - Κάνοντας τη διαφορά” που πραγματοποιήθηκε στην Έπαυλη Τσιροπινά, είχε ως στόχο να φέρει κοντά εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών - νησιών των Κυκλάδων που αναλαμβάνουν δράση σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, βιοποικιλότητας και οικο-τουρισμού, καθώς επίσης να αναδείξει καλές πρακτικές, προτεινόμενες λύσεις και δυνητικές συμμαχίες.

Η διοργάνωση φιλοξένησε ιδιαίτερα σημαντικούς ομιλητές, στο πλαίσιο της ανταλλαγής και ανάδειξης καλών πρακτικών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ στο πνεύμα της δημιουργίας συνεργασιών και συμμαχιών, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια, με την ενεργή εμπλοκή των συμμετεχόντων σε ομάδες εργασίας.

  

Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Κυκλάδων και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και με την συνεργασία του Plastic Free Greece.

«Ρόλος μας να γεφυρώσουμε τα κενά και να δικτυώσουμε»

Στην εκδήλωση το “παρών” εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος μετέφερε το καλωσόρισμα του Δημάρχου, εκφράζοντας τη χαρά του Δήμου, για την παρουσία όλων των εκπροσώπων οργανώσεων, συλλογικοτήτων και φορέων στην πρώτη αυτή συνάντηση, με πρωτοβουλία του CPF στη Σύρο.

Ο κ. Γιαλόγλου αναφέρθηκε στη χαρά και την τύχη του Δήμου, να είναι από τους πρώτους που ήρθε σε επαφή με το CPF, το οποίο υπήρξε αρωγός στην προσπάθεια για τη δημιουργία Γεωπάρκου στη Σύρο και τις Κυκλάδες, καθώς χρηματοδότησε τη δράση καθορισμού και προσδιορισμού των ιδιοκτησιών στην Απάνω Μεριά, με αποτέλεσμα να μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα για τη δημιουργία γεωδιαδρομών στην περιοχή.

Από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος, κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, ο οποίος εξέφρασε την τιμή και τη χαρά η έδρα του Φορέα να αποτελεί χώρο συνάντησης των συμμετεχόντων στη συνάντηση.

Όπως σημείωσε, η συνάντηση αυτή «συμβάλλει στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην προώθηση του οικο-τουρισμού σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και στην εύρεση λύσεων σε καίρια προβλήματα μικρών κοινωνιών, όπως των νησιωτών. Όλοι πλέον γνωρίζουν, ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, πρέπει να αλλάξει η συμπεριφορά και η συνείδηση πολλών ανθρώπων. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λήψης των αποφάσεων, έτσι ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιλογών μας. Όλοι είμαστε μέρος της λύσης και όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε, έτσι ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχουμε στο περιβάλλον».

Τέλος, ο κ. Βασιλάκης διαβεβαίωσε, ότι τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της συνάντησης θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε η η Τοπική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund, κ. Άννυ Μητροπούλου, η οποία εξήγησε, πως σκοπός της συνάντησης των εκπροσώπων των φορέων, είναι «να αναγνωρίσουμε, να χαρτογραφήσουμε ανά νησί αυτούς που εμείς ονομάζουμε “local champions”, δηλαδή ανθρώπους, επενδυτές, φορείς, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες, που ήδη δραστηριοποιούνται στο νησί τους στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας».

Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε η η Τοπική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund, κ. Άννυ Μητροπούλου, η οποία εξήγησε, πως σκοπός της συνάντησης των εκπροσώπων των φορέων, είναι «να αναγνωρίσουμε, να χαρτογραφήσουμε ανά νησί αυτούς που εμείς ονομάζουμε “local champions”, δηλαδή ανθρώπους, επενδυτές, φορείς, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες, που ήδη δραστηριοποιούνται στο νησί τους στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας – αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο αυτό για γενικότερο επίπεδο – είτε αυτό έχει να κάνει με την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση των απορριμμάτων, είτε έχει να κάνει με την προστασία της βιοποικιλότητας, την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, είτε έχουν αναλάβει δράσεις για θέματα που σχετίζονται με τον οικολογικό τουρισμό και τις ήπιες μορφές του, όπως είναι τα μονοπάτια».

Υπενθυμίζοντας, πως ανάλογη προϊστορία και πρωτοβουλίες είχαν υπάρξει και στο παρελθόν, η κ. Μητροπούλου συνέχισε διευκρινίζοντας, ότι «ο δικός μας ο ρόλος και η παρουσία είναι να ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτούς τους φορείς, να ενδυναμώσουμε το δικό τους το ρόλο, να γεφυρώσουμε τα όποια κενά, να δικτυώσουμε τους ανθρώπους στα ίδια νησιά, αλλά και από το ένα νησί στο άλλο», ευχόμενη οι συναντήσεις αυτές να καθιερωθούν ως θεσμός, ακόμη και σε ετήσια βάση.

Στη συνέχεια, η κ. Μητροπούλου πραγματοποίησε μία σύντομη παρουσίαση του σκοπού και των δράσεων του CPF, μέσα στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του.

Μεγάλη η συμμετοχή από τα νησιά

Στη συνάντηση έδωσαν δυναμικό παρών εκπρόσωποι φορέων από όλες τις Κυκλάδες, οι οποίοι συστήθηκαν προς τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, παρουσιάζοντας την ιστορία τους, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τους παρακάτω.

Τον κύκλο “γνωριμίας”, άνοιξε εκπρόσωπος του WWF Ελλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολυεπίπεδες και επιτυχημένες δράσεις του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Γυάρου και την προώθηση μοντέλων βιώσιμης αλιείας στα νησιά της Σύρου και της Άνδρου.

Από την πλευρά του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στις δράσεις του Συλλόγου για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και τη διάσωσή τους, σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Την Κύθνο, εκπροσώπησε η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κύθνου, η οποία μίλησε για τη δράση του Συλλόγου, μεταξύ άλλων και στους τομείς του πολιτισμού, της παράδοσης, της γαστρονομίας και του περιβάλλοντος, με την πρόεδρο να εστιάζει κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία με τη συμμετοχή του Συλλόγου, για την ανάπτυξη περιηγητικού δικτύου στο νησί, με διάφορες πολιτιστικές διαδρομές.

Στη συνάντηση βρέθηκαν οι ιδρυτές του Tinos Ecolodge, που αποτελεί οικολογικό κατάλυμα, αυτόνομο ενεργειακά, που μεριμνά να παράγει ελάχιστα απόβλητα, τα οποία ανακυκλώνονται, επαναχρησιμοποιούνται και κομποστοποιούνται, αντίστοιχα, δείχνοντας, πως μπορεί να υπάρξει και αυτού του είδους ο τουρισμός στα νησιά.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Velanidia Foundation for Amorgos, μίλησε για τη δράση του οργανισμού, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο νησί και της σπάνιας ενδημικής, αλλά απειλούμενης, βελανιδιάς, που κινδύνευσε με εξάλειψη από την Αμοργό.

Ιδιαίτερη εντύπωση και θετικότατα σχόλια απέσπασε η εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Καλλονή – Κελλιά» από την Τήνο, η οποία ανέλυσε στην παρουσίασή της τη δράση της ΚοινΣΕπ, το νευραλγικό ρόλο της στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Τήνου, που έχουν χαρίσει στην επιχείρηση αναγνώριση και βραβεύσεις.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΚοινΣΕπ Απάνω Μεριά, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν, για τη δημιουργία του μικρής κλίμακας κέντρου ανακύκλωσης πλαστικού στη Σύρο, που λειτουργεί στο χώρο της Βαρδακείου Σχολής, με τη συναρμολόγηση των open-source μηχανημάτων του Precious Plastic καθώς και για το συνολικό εγχείρημα της δημιουργίας γεωπάρκου, γεωλογικού μουσείου και δικτύου γεωλογικών διαδρομών στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Παρουσίαση πραγματοποίησε επίσης εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανακύκλωσης Αντιπάρου, αναφορικά με το σημαντικό έργο στην αφύπνιση της συνείδησης για την ανάγκη ανακύκλωσης στο νησί.

Συνεχίζοντας, παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα Clean Blue Paros, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία μεταξύ Common Seas, WATT, WWF Ελλάς και Δήμου Πάρου για την προσπάθεια η Πάρος να γίνει το πρώτο νησί χωρίς πλαστικά μίας χρήσης, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στην ιστοσελίδα Sustainable Living in Paros, ενός οδηγού βιώσιμης ζωής στην Πάρο, που περιέχει συμβουλές για zero-waste καθημερινότητα προς κατοίκους, αλλά και επισκέπτες.

Τη σκυτάλη, πήραν οι εκπρόσωποι του Andros Routes, που μίλησαν για τη συντονισμένη προσπάθεια εθελοντών για τον καθαρισμό, τη σήμανση των ήδη χαραγμένων περιπατητικών διαδρομών και την ευρωπαϊκή πιστοποίηση του δικτύου μονοπατιών της Άνδρου, όπως επίσης και για το Andros On Foot Festival.

Επίσης από την Άνδρο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ), μίλησε για τη δράση του συλλόγου στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των πυρκαγιών, την συμβολή του κατά την εκδήλωση έκτακτων φαινομένων, αλλά και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινωνία και τα σχολεία.

Ο εκπρόσωπος του Santorini Dive In Action, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών, τη μελέτη του βυθού της καλντέρας, αλλά και το πρόγραμμα “Φα'το πριν σε φάει”, σε συνεργασία με την iSea.

Στη συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, ο οποίος προειδοποίησε, όσον αφορά στην “πράσινη” ανάπτυξη, με τις προβληματικές πτυχές και τις ανεπάρκειες της βιομηχανοποίησης των ΑΠΕ, αλλά και την πρακτική της άναρχης δόμησης, που γιγαντώνεται και από τις προβλέψεις της ίδιας της νομοθεσίας και αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον.

Τον κύκλο έκλεισε από τη Μήλο, ο εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας, παρουσιάζοντας τις δράσεις του Ομίλου για τη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη στο νησί, την περιβαλλοντική του δράση, τις παρεμβάσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για τη συμβολή του στη δημιουργία δικτύου μονοπατιών.

Κοινωνική επιχειρηματικότητα και χρηματοδοτικά εργαλεία

Στο πλαίσιο της συνάντησης, φιλοξενήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικοί ομιλητές, οι οποίοι παρουσίασαν στους εκπροσώπους των φορέων από τις Κυκλάδες, παραδείγματα και καλές πρακτικές από την Ελλάδα και τον κόσμο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Ο Eric Lombardi, ιδρυτικό στέλεχος της Eco-cycle International, μία από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη συνεταιριστική επιχείρηση παγκοσμίως, που έχει ως στόχο τη δημιουργία κοινοτήτων Zero Waste, μίλησε στους νησιώτες εκπροσώπους, σχετικά με τις δυσκολίες, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η κοινωνική επιχειρηματικότητα, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα, πρακτικές και δράσεις της Eco-cycle.

Ως εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, η κ. Αντιγόνη Δαλαμάγκα, παρουσίασε εφαρμοσμένα παραδείγματα της κοινωνικής και κυκλικής οικονομίας σε Ευρώπη και Ελλάδα, ενώ παρουσίασε και ιδέες προς τους φορείς, για εύκολες και ανέξοδες δράσεις με σκοπό την ανακύκλωση και την επανάχρηση προϊόντων και υλικών.

Εκτενή παρουσίαση σχετικά με την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, την Κοινωνική και Πράσινη καινοτομία, αλλά και το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, πραγματοποίησε ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, εκπροσωπώντας την ΚοινΣΕπ “Άνεμος Ανανέωσης”.

Στη συνάντηση βρέθηκε ο Διαχειριστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων “ΔΑΦΝΗ”, κ. Κώστας Κομνηνός, ο οποίος μίλησε για τη δράση του Δικτύου, αλλά και τη σχέση μεταξύ των φυσικών πόρων και της τοπικής ανάπτυξης.

Από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, η κ. Πόπη Τσαγκαράκη μίλησε για τα Τοπικά Προγράμματα Αειφόρου Ανάπτυξης, ο αξιολογητής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, μέλος της LIFE Greek Task Force, κ. Δημήτρης Χωματίδης, έδωσε πληροφορίες σχετικά με το Πράσινο Ταμείο, τα προγράμματα LIFE και τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία για το περιβάλλον, ενώ τέλος, εκπροσωπώντας το AeliaLab, ο κ. Κώστας Πουλοπάτης, μίλησε για τις ευκαιρίες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στα νησία.

Ετικέτες: