60 χρόνια από τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Μία μικρή σχολή με μεγάλη ιστορία

  • Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:16

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου ιδρύθηκε πριν από έξι δεκαετίες ως Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επί υπουργίας Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και έκτοτε στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε από τον προπερασμένο αιώνα την Αγγλική Τηλεγραφική Εταιρεία το οποίο ανήκε στην διάδοχη εταιρεία CABLE AND WIRELESS LIMITED, της περίφημης Ανατολικής Τηλεγραφικής Εταιρείας – THE EASTERN TELEGRAPH COMPANY LIMITED με έδρα το Λονδίνο.

Οι πρώτες συζητήσεις για τη λειτουργία ανάλογης σχολής στη Σύρο, σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο της εποχής, είχαν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του ‘50, ενώ τελικά η ίδρυσή της αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1960 μετά από αίτημα που κατέθεσε ο τότε δήμαρχος Σύρου Σταύρος Βαφίας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

“Στα πλαίσια των γινομένων εισηγήσεων προς τον Υπουργό Συντονισμού κ. Αρ. Πρωτοπαπαδάκη κατά την προ μηνών άφιξή του στη Σύρο, για την ανάπτυξη της ναυτικής και τεχνικής εκπαίδευσης στην πόλη μας, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της εξασφάλισης επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους της πόλης μας, βάσει των φυσικών προσόντων της Σύρου και της ναυτικής και μηχανουργικής παραδόσεως, αποφασίστηκε, κατόπιν του δηλωθέντος προς αυτό ενδιαφέροντος του κ. Πρωτοπαπαδάκη, η ίδρυση στην πόλη μας Σχολής Εμποροπλοιάρχων, ισότιμη με τη σχόλη Ασπρόπυργου, Ύδρας και Κύμης” γράφει η εφημερίδα “Θάρρος” στις 30 Σεπτεμβρίου του 1960 ενώ, λίγους μήνες μετά, στις 15 Φεβρουαρίου 1961 ανακοινώνει ότι: ''Ιδρύθη η Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Η νέα αυτή κατάκτηση της Σύρου οφείλεται στο έντονο ενδιαφέρον των κ. κ. Υπουργών Συντονισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας και του κύριου Υφυπουργού Οικονομικών. Θα εγκατασταθεί στο κτίριο του τέως Αγγλικού Τηλεγραφείου και προβλέπεται να λειτουργήσει από το προσεχές σχολικό έτος (…) Οι σχετικές εργασίες θα επιδιωχθούν να εκτελεστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να καταστεί δυνατόν να λειτουργήσει η σχολή από το προσεχές σχολικό έτος. Κατά τις επισκευές προβλέπονται αίθουσες διδασκαλίας, προμήθεια εποπτικών μέσων, γραφείων κλπ, και η δημιουργία κοιτώνων για 80 μαθητές. Οι μαθητές θα είναι εσωτερικοί. Θα εισάγονται κατ' έτος 40 μαθητές απόφοιτοι γυμνασίου ή Εμπορικής Σχολής. Η φοίτηση θα είναι διετής”.

Η λειτουργία της Σχολής ξεκίνησε τελικώς το 1962 ενώ σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου 1963 έλαβαν χώρα τα επίσημα εγκαίνια, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Στέλιου Κωτιάδη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γεωργίου Ζέπου.

Η Σχολή σήμερα

Στα 60 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, η ΑΕΝ/Σύρου έχει κατορθώσει να πρωτοστατεί μέσω των 1.910 και πλέον αποφοίτων της στις θάλασσες όλων των ηπείρων. Σήμερα, η φοίτηση σε αυτήν είναι τετραετής ενώ κάθε χρόνο εκπαιδεύει 150-160 σπουδαστές ώστε να ακολουθήσουν αύριο ένα δύσκολο μα προσοδοφόρο επάγγελμα. Εξακολουθεί να στεγάζεται στο ίδιο κτήριο στους κοιτώνες του οποίου φιλοξενεί 30 σπουδαστές ετησίως, ενώ στις εγκαταστάσεις της θα βρούμε πλέον χώρους εργαστηρίων και ψυχαγωγίας.

Ο Γεώργιος Μ. Δούναβης, διευθυντής Σχολής Πλοιάρχων Α.Ε.Ν./Σύρου, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μίας Σχολής που με συνέπεια και διακριτικότητα, κάνει περήφανο το νησί της Σύρου.

“Ή ίδρυση της Σχολής που είχε στόχο να αναπτύξει τεχνική ναυτική εκπαίδευση στη Σύρο, ήταν μία ιστορική στιγμή για το νησί. Είναι γεγονός πως η Σύρος είχε ήδη μία μακρά ναυτική παράδοση και ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι το ναυπηγείο είχε ιδρυθεί από τον 19ο αιώνα και το επάγγελμα του ναυτικού στο νησί ήταν πολύ διαδεδομένο. Είναι σημαντικό ότι μέσα από αυτήν τη Σχολή δόθηκε επίσημα η δυνατότητα στους νέους των Κυκλάδων και όχι μόνο, να ακολουθήσουν τη ναυτική σταδιοδρομία” λέει για το ξεκίνημα της Σχολής ο κ.Δούναβης.

Σχετικά με την πορεία της μέσα στα άλλοτε ευοίωνα και άλλοτε δύσκολα χρόνια, για τη ναυτιλία και το επάγγελμα του ναυτικού, που ακολούθησαν , δηλώνει: “Η ιστορία μιλάει από μόνη της. Η Σχολή της Σύρου είχε πάντα καλό όνομα. Έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι ήταν πάντα μία από τις καλύτερες, κυρίως μέσα από την παραγωγή των αξιωματικών της που ακολούθησαν την πορεία του πλοιάρχου. Σε αυτό συντέλεσε φυσικά το εκπαιδευτικό προσωπικό που ανέκαθεν στελέχωνε τη σχολή μας, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα”. Ωστόσο, παρά τις αξιόλογες και υπεράνθρωπες συχνά προσπάθειες του προσωπικού, πάνω στο οποίο βασίζεται η επιτυχημένη πορεία της Σχολής, σήμερα, το μόνιμο προσωπικό της αποτελείται από δύο μόνο καθηγητές ενώ οι υπόλοιποι εφτά είναι ωρομίσθιοι επιστημονικοί συνεργάτες που απασχολούνται με ολιγόμηνες συμβάσεις, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία της.

Μία μικρή σχολή με τεράστιο αντίκτυπο

“Συγκριτικά με τις αντίστοιχες 11 σχολές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, η Σχολή της Σύρου συγκαταλέγεται στις λεγόμενες μικρές, υπό την έννοια ότι ο αριθμός των σπουδαστών της δεν ξεπερνάει τους 150-160 σε ετήσια βάση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μέγεθος του κτηρίου της Σχολής που δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό. Αν κάποια στιγμή υπάρξει ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των σπουδαστών, θα πρέπει να βρεθεί νέο κτήριο να μας στεγάσει”, λέει ο κ. Δούναβης για τη σημερινή δυναμική της Σχολής. Παρά τον περιορισμένο αριθμό σπουδαστών όμως, είναι γεγονός και σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΑΕΝ/Σύρου, βρίσκεται σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ έχει καταταγεί στις πρώτες θέσεις των Δημοσίων Σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης με κριτήριο την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά της, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2012 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Έχοντας μία μακρά και λαμπρή ιστορία, η ΑΕΝ/Σύρου, έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει περήφανη για την πορεία και το έργο της και κάθε λόγο να πιστεύει ότι το μέλλον της διαγράφεται εξίσου λαμπρό. “Το όνειρό μου είναι να συνεχίσει να υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Θεωρώ πως όσο υπάρχουν Έλληνες νέοι που εξακολουθούν να θέλουν να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα η σχολή θα συνεχίσει να υπάρχει αενάως” καταλήγει με αισιοδοξία ο κ.Δούναβης.