Στο εδώλιο και πάλι ο Πακιστανός Αχμέτ Βακάς για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης

Κρίθηκε ένοχος

Ενήλικος και όχι ανήλικος, σύμφωνα με το έγγραφο της Πακιστανικής Πρεσβείας

Σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε σήμερα το μεσημέρι ο Αχμέτ Βακάς, ο οποίος κατηγορείται για τη βάναυση κακοποίηση της 15χρονης Μυρτούς στην Πάρο τον Ιούλιο του 2012.

Ο κατηγορούμενος χωρίς την παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης, προσήλθε στο Δικαστήριο για την υπόθεση της ψευδούς βεβαίωσης σχετικά με το θέμα της ηλικίας του.

Ο Αχμέτ Βακάς μετά το τέλος της διαδικασίας πήρε το δρόμο της επιστροφής για τις φυλακές των Γρεβενών.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή υπόθεση δεν είχε καμία σχέση με την κύρια υπόθεση που αφορά την επίθεση κατά της 15χρονης, όπως δημοσίευσαν, λόγω ελλιπής ενημέρωσης πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο έντυπα, όσο και διαδικτυακά. Για την αποσαφήνιση της υπόθεσης πολλά από αυτά επικοινώνησαν με την “Κοινή Γνώμη”.

Γεννημένος το 1994 αναφέρει το έγγραφο της Πακιστανικής Πρεσβείας

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αυτόφωρη διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου 2012, ο Πακιστανός Αχμέτ Βακάς οδηγήθηκε χθες και πάλι στη δικαστική αίθουσα για το θέμα της ψευδούς βεβαίωσης σχετικά με την κατάθεση που είχε δώσει για το θέμα της ηλικίας του.

Ενώ η υπόθεση θα έπρεπε να εκδικαστεί νωρίς χθες το πρωί, η αστυνομική αρχή της Σύρου, ζήτησε την μετάθεσή της για τις 3 μετά το μεσημέρι, για προφανής λόγους.

Ο κατηγορούμενος για την άγρια κακοποίηση της 15χρονης στην Πάρο, Αχμέτ Βακάς, προσήλθε στο δικαστικό μέγαρο με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Να σημειωθεί ότι ο Πακιστανός παρέμενε εδώ και μία εβδομάδα στο κρατητήριο της Σύρου, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε οδηγηθεί και πάλι στα δικαστήρια για την κύρια υπόθεση, δηλαδή της κακοποίησης, η οποία ανεβλήθη έπειτα από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Χωρίς την παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης και με τη βοήθεια διερμηνέα, κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, κατηγορούμενος για απόπειρα εξαπάτησης των Δικαστικών Αρχών.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης κατατέθηκε έγγραφο της Πακιστανικής Πρεσβείας, στο οποίο αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος γεννήθηκε το 1994. Επίσης, υπάρχει και στη δικογραφία και έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, στο οποίο αναγράφεται ως ημερομηνία γέννησης το 1991.

Ο Πακιστανός σε ερώτημα του προέδρου της έδρας ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε το 1994, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά συγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

Το Δικαστήριο θεώρησε ένοχο τον κατηγορούμενο για τη συγκεκριμένη υπόθεση και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Αλαλούμ με την ημερομηνία γέννησης

Για το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης πρέπει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2012 ο κατηγορούμενος είχε περάσει την αίθουσα του δικαστηρίου και πάλι με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Είχε δημιουργήσει ένα “αλαλούμ” όσον αφορά στο θέμα της ηλικίας του, δηλώνοντας πότε γεννηθείς το 1993, πότε το 1994 και πότε το 1995, αγνοώντας πότε πήγε σχολείο και δηλώνοντας τότε ότι “το πιστοποιητικό γέννησής του με ημερομηνία 1991 ήταν πλαστό”. Μάλιστα είχε επικαλεστεί τη γνωστή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του όσον αφορά τη δήλωση των γεννήσεων και ότι για να πιστοποιήσει την ημερομηνία γέννησής του “αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τη μητέρα του στο Πακιστάν”, η οποία του επικύρωσε ως ημερομηνία γέννησής του το 1993. Τότε ο Εισαγγελέας έδρας, όπως είχε αναφέρει η “Κοινή Γνώμη” κ. Καραμανής είχε επικαλεστεί έγγραφο της Πακιστανικής Πρεσβείας σύμφωνα με το οποίο ο Αχμέτ Βακάς έχει γεννηθεί τη χρονιά που υποστήριξε κατά την απολογία του στον ανακριτή, δηλαδή το 1993.

Πρόταση του Λειτουργού της Δικαιοσύνης ήταν ποινή 4 ετών, αλλά τελικά οι τριμελής σύνθεση του Δικαστηρίου του είχε απαγγείλει ποινή για διετή φυλάκιση.

Συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη

Η 16χρονη Μυρτώ, που το καλοκαίρι του 2012 έπεσε θύμα του «δράκου της Πάρου», συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη για τη ζωή, από το θεραπευτήριο της Βοστώνης.

Δίπλα της παραμένει η μητέρα της, η οποία προχθές μίλησε σε αθηναϊκό ΜΜΕ, παρουσιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζει μετά από 14 μήνες, η μικρή Μυρτώ.
Όπως είπε η Μυρτώ παθαίνει κάποιες νευρικές κρίσεις, οι οποίες καταλήγουν να γίνονται επιληπτικές, κι αυτό την έχει οδηγήσει τέσσερις φορές στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείο Μασαχουσέτης (Massachusetts General Hospital).
Σύμφωνα πάντα με τη μητέρα της “έχει μία μικρή πρόοδο στο κομμάτι της επικοινωνίας διότι καταλαβαίνει και σχεδόν ελάχιστα σε κίνηση χεριών και ποδιών και καθόλου σε ομιλία, λόγω των πολλαπλών και σοβαρών τραυμάτων που έχει στον εγκέφαλο». Είπε ακόμα πως «αντιδρά σε κάρτες ναι ή όχι και τώρα τις δείχνουν και γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο και φτιάχνουν λέξεις».

Όσον αφορά τα προγνωστικά των γιατρών, είπε, πως «πιστεύουν ότι με την παρέλευση του χρόνου και την προσπάθεια που γίνεται και εννοούν την λογοθεραπεία, εργασιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία, ότι θα παρουσιάσει βελτίωση, αλλά πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν αυτές οι κρίσεις διότι δεν είναι ακίνδυνες ακόμα και για την ίδια της τη ζωή, διότι έχει ένα σύνδρομο το οποίο λέγεται autonomic disreflection, το οποίο παρουσιάζεται στα άτομα που έχουν τραύματα στον νωτιαίο μυελό και στην ινιακή χώρα του εγκεφάλου. Η Μυρτώ έχει τραύματα στην ινιακή χώρα και το σύνδρομο αυτό παρουσιάζει πνευμονική δυσφορία, υψηλή πίεση και παλμούς στην καρδιά που φτάνουν τους 200, τρομερή εφίδρωση και καταλαβαίνετε ότι σ’ αυτή τη φάση ακόμα ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο δεν μπορεί να προβλεφθεί όταν μία τέτοια κρίση διαρκεί και ώρες».

Η κ. Κοτρώτσου τόνισε ότι «το Σπόλτιγκ δεν είναι μόνο ένα θεραπευτήριο ή κέντρο αποκατάστασης όπως υπάρχουν και στην Ελλάδα, αλλά έχει μέσα και το κομμάτι του νοσοκομείου με πολλές ειδικότητες, με εργαστήρια που μπορούν να αντιμετωπίσουν μία έκτακτη περίπτωση μέχρις ενός σημείου, πατώντας τον κόκκινο κωδικό που είναι το σήμα κινδύνου να εμφανιστούν δέκα άτομα με τα αντίστοιχα μηχανήματα στο δωμάτιο σε λιγότερο από 3 λεπτά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν πρόκειται να αντιμετωπιστεί μία κατάσταση σαν της Μυρτώς, από εκεί κι έπειτα καλούν το ασθενοφόρο και γίνεται η μεταφορά στο νοσοκομείο».

Στην ερώτηση πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνετε ακόμα, απάντησε ότι “σύμφωνα με το τελευταίο χαρτί που μου έδωσαν οι γιατροί είναι για δύο μήνες, κι αυτό όχι γιατί θα γίνει κάποιο θαύμα, ότι θα περπατήσει ή θα μιλήσει, αλλά για να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα φάρμακα τα οποία παίρνει ούτως ώστε αφ’ ενός να μην κοιμίζουν τον εγκέφαλο και από την άλλη να είναι τόσο δυνατά ώστε να αποτρέπουν αυτές τις κρίσεις ή να τις κρατούν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και αυτό δεν είναι εύκολο».
 

Ετικέτες: