Σκάφος με 114 μετανάστες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της Μήλου, με το Δήμο και την Περιφέρεια να βρίσκονται σε αδιέξοδο, σχετικά με τη φιλοξενία τους

Διανυκτέρευση στα στέγαστρα

Εκτεταμένο πρόβλημα, σε σχέση με τη φιλοξενία των μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής, στο νησί της Μήλου, έχει παρουσιαστεί, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο να επιχειρούν να βρουν λύση, για την προστασία κυρίως των ανηλίκων.

Τουριστικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 114 μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ανάμεσα στους οποίους και 24 παιδιά, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αντιμήλου, περίπου στις 7 το πρωί της Κυριακής, όπου βρισκόταν ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης.

Το σκάφος ρυμούλκησε το φορτηγό πλοίο ELENI K II, έως τον λιμένα του Αδάμαντα, όπου τους περίμεναν υπάλληλοι της Λιμενικής Αρχής Μήλου και του Αστυνομικού Τμήματος Μήλου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους.

Άμεση κινητοποίηση – μεγάλα προβλήματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και του Δήμου Μήλου, ήταν το γεγονός, πως για τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, δεν υπάρχει στο νησί κατάλληλη εγκατάσταση για τη φιλοξενία τους, ενώ, δεδομένου, ότι ακόμη, η επισκεψιμότητα στο νησί της Μήλου είναι μεγάλη, οι επιχειρηματίες, που διαθέτουν ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα, δήλωσαν αδυναμία, ώστε να αναλάβουν τη στέγασή τους.

Παράλληλα, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου, οι οποίοι συντόνισαν τις ενέργειες, προκειμένου να δοθούν στους μετανάστες είδη πρώτης ανάγκης, κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα.

Επιπλέον «πονοκέφαλος» για τους υπευθύνους του νησιού, υπήρξε και η εξέταση της υγείας των μεταναστών, αφού στο Κέντρο Υγείας Μήλου υπάρχει μόνο μία ιατρός, η οποία θα χρειαζόταν να εγκαταλείψει το ΚΥ, ώστε να μεταβεί στον τόπο κράτησής τους.

Ταυτόχρονα, με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, υπήρξε ζήτημα και με τη συνεννόηση, καθώς, σύμφωνα με τον Έπαρχο Μήλου, οι μετανάστες φέρονται να μη γνωρίζουν την Αραβική γλώσσα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συνεννόηση.

Εντατικές προσπάθειες εξεύρεσης χώρου

Με το πρόβλημα της στέγασης των 114 ατόμων να παραμένει άλυτο, κρίθηκε σκόπιμη η επικοινωνία με το Δήμαρχο της Σύρου, κ. Γιώργο Μαραγκό, προκειμένου οι μετανάστες να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα του νομού, όπου διατίθενται και μεγαλύτερες υποδομές υγείας, ωστόσο, ο κ. Μαραγκός, σύμφωνα με το Δήμαρχο Μήλου και τον Έπαρχο, γνωστοποίησε, πως η Σύρος δε διαθέτει κατάλληλη εγκατάσταση για τη φιλοξενία τους.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, δήλωσε στην εφημερίδα, πως ακόμη και να υπήρχαν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στη Σύρο, η μεταφορά δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, καθώς, όπως ενημερώθηκε, έπειτα από επικοινωνία του με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι μετανάστες δεν δύναται να μεταφερθούν πριν την καταγραφή τους, ενώ ακόμη και μετά το πέρας της διαδικασίας, μεταφέρονται απευθείας σε εγκαταστάσεις hot-spot.

Έως αργά το απόγευμα της Κυριακής, συνεχίζονταν οι συνεχείς επαφές Δημάρχου και Επάρχου, για την εξεύρεση λύσης, όσον αφορά στο πρόβλημα της φιλοξενίας, ενώ επίσης και υψηλόβαθμο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος μετέβη με ελικόπτερο στη Μήλο, προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες, οι οποίες, ωστόσο, έως και το βράδυ, απέβησαν άκαρπες.

Η μοναδική λύση, στην οποία κατέληξαν, τόσο ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος Μήλου, όσο και ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, ήταν η προσωρινή εγκατάσταση της πολυάριθμης ομάδας μεταναστών στα στέγαστρα του λιμανιού, τα οποία κλείνουν με πόρτες και η συνέχιση των επαφών, προκειμένου να βρεθεί καταλληλότερος χώρος για τη φιλοξενία τους από σήμερα, καθώς η μεταφορά τους προς hot-spot θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 1-2 ημέρες.

Παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και γευμάτων

Όπως δήλωσε ο Έπαρχος, κ. Νίκος Βενάκης, έως το απόγευμα της Κυριακής, η Περιφέρεια ανέλαβε τη σίτιση των μεταναστών, ενώ δόθηκαν αρκετές κουβέρτες, πάνες, γάλατα κλπ, προκειμένου να προστατευτούν κυρίως τα 24 μικρά παιδιά, που βρίσκονται ανάμεσά τους, ενώ κινητοποιήθηκε και η τοπική κοινωνία, η οποία θα πρόσφερε επιπλέον φαγητό και αργότερα το ίδιο βράδυ.

«Επειδή η Αστυνομική δύναμη της Μήλου είναι μικρή, όπως επίσης και η Λιμενική και δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους, θα πρέπει τουλάχιστον για απόψε να μείνουν εκεί, να μη χωριστούν οι οικογένειες και από αύριο θα δούμε πού θα τους πάμε», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ο κ. Βενάκης.

«Από την πρώτη στιγμή, η Περιφέρεια εξασφάλισε φαγητό και χρήματα, για να βρεθούν ξενοδοχεία, για να τους φιλοξενήσουν, αλλά δυστυχώς, έχει τουρισμό ακόμη και τα ξενοδοχεία δεν μπόρεσαν να τους φιλοξενήσουν. Είναι ένα θέμα αυτό», τόνισε. «Επίσης, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας, από τα ξημερώματα είναι επί ποδός και κάνουν αυτή τη στιγμή τα πάντα», σημείωσε, ενώ κατέληξε, λέγοντας, πως «τους φροντίσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε».

Τέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Μήλου, διενήργησε άμεσα μειοδοτικό διαγωνισμό για την προσφορά σίτισης των 114 μεταναστών, με έγγραφό της προς τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου, με το οποίο ζητήθηκε η άμεση ενημέρωση των μελών του Συλλόγου, που έχουν τη δυνατότητα παρασκευής γευμάτων, όπως καταθέσουν τις προσφορές τους στην Περιφερειακή Ενότητα Μήλου, προκειμένου για την προμήθεια τριών γευμάτων ημερησίως και τη μεταφορά των ειδών στο χώρο διαμονής των λαθρομεταναστών.

Λόγω του επείγοντος του ζητήματος, η ΠΕΜ αιτήθηκε την αποστολή των προσφορών έως τη 10η πρωινή της 10ης Οκτωβρίου.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μήλου, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για την ύπαρξη σε κίνδυνο λόγω εισροής υδάτων του Θ/Γ ''ROSE LINE'', στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της νησίδας Αντίμηλου, με επιβαίνοντες ικανό αριθμό προσφύγων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή κατέπλευσαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Ε/Γ-Ο/Γ ''FESTOS PALACE''Ν. Ηρακλείου 33, το Ε/Γ-Τ/Ρ ''ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ'' Ν.Π. 10181 με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και το Φ/Γ ''ΕΛΕΝΗ Κ. ΙΙ'' Ν.Π. 11287 στο οποίο μετεπιβιβάστηκαν εκατόν δεκατέσσερις (114) αλλοδαποί, ενώ το Θ/Γ στο οποίο επέβαιναν ρυμουλκήθηκε από το ως άνω Φ/Γ και συνοδευόμενα από το σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατέπλευσαν με ασφάλεια στο δυτικό λιμένα Αδάμαντας ν. Μήλου.

Πενήντα οχτώ (58) άνδρες, είκοσι έξι (26) γυναίκες και είκοσι επτά (27) παιδιά, όλοι καλά στην υγεία τους, παραμένουν προσωρινά σε αίθουσα αναμονής εντός του επιβατικού λιμένα Αδάμαντα ν. Μήλου, ενώ τρεις (03) άνδρες συνελήφθησαν ως διακινητές.

Από το Λιμεναρχείο Μήλου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Θ/Γ σκάφος.