Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

“Η “επιλογή” ως δοκιμασία”

  • Σάββατο, 12 Μαρτίου, 2022 - 12:15

Μήνυμα αφοσίωσης, πίστης κι αγάπης προς τον Θεό απευθύνεται προς τους ανθρώπους μέσω της ευαγγελικής περικοπής για τους “πειρασμούς του Ιησού στην έρημο”, από όπου και ο ίδιος ξεκίνησε τη διακονία του, έχοντας έρθει αντιμέτωπος με μεγάλες δοκιμασίες.

Η σχετική ευαγγελική περικοπή αναλύεται από τον π. Γιάννη Μαραγκό που επιμελείται τη διαδικτυακή εκπομπή Ο Λόγος του Κυρίου, από την Καθολική Εκκλησία.

“Πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής και ήδη στη Θεία Λειτουργία φοράμε το χρώμα μοβ που είναι το χρώμα της άσκησης της δοκιμασίας της αναμονής. Ο καθένας από εμάς ζει μέσα στην ιστορία τη δική του. Η ιστορία είναι ο τόπος που ο Θεός εργάζεται αλλά και δυστυχώς μέσα σε αυτήν είναι “παρών” και το κακό. Η ιστορία μας, μας μιλά για τις αδυναμίες μας, τους περιορισμούς μας, που πολλές φορές μας οδηγούν στην άρνηση να είμαστε καλοί αγωγοί του καλού, να προτιμούμε να ακολουθήσουμε τη δύσκολη οδό και όχι την εύκολη οδό του ειδώλου.

Ας ακούσουμε σήμερα την ευαγγελική περικοπή από τον Ευαγγελιστή Λουκά που θα μπορούσαμε να της δώσουμε έναν τίτλο “Οι πειρασμοί του Ιησού στην έρημο”.

Είναι στην αρχή της δημόσιας δράσης του. Ο Ιησούς δοκιμάζεται, πειράζεται, καλείται να διαλέξει.

“Τον καιρό εκείνον ο Ιησούς γεμάτος από Άγιο Πνεύμα ανεχώρησε από τον Ιορδάνη και οδηγήθηκε από το πνεύμα στην έρημο, όπου για σαράντα μέρες πειραζόταν από τον διάβολο. Τς ημέρες εκείνες δεν έφαγε τίποτα κι όταν συμπληρώθηκαν, πείνασε. Και ο διάβολος του είπε “Αν είναι γιος του Θεού, πες σε αυτήν την πέτρα να γίνει ψωμί”. Και ο Ιησούς του απάντησε “Λέει η Γραφή δεν θα ζήσει ο άνθρωπος μόνο με το ψωμί”. (...)”.