"Η προσευχή μεταμορφώνει"

  • Σάββατο, 19 Μαρτίου, 2022 - 12:04

Το Ευαγγελικό Απόσπασμα, που μιλά, για τη Μεταμόρφωση του Ιησού, αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, ο Ιησούς πήρε τους μαθητές Του, Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και πήγε στο βουνό να προσευχηθεί. Εκεί οι μαθητές είδαν τον Ιησού να αλλάζει μορφή, τα ρούχα του να γίνονται κατάλευκα και λαμπερά, ενώ δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, εμφανίστηκαν να συνομιλούν μαζί Του. 

Ο Πέτρος μίλησε στον Ιησού και Του είπε, πως θα ήταν καλό να στήσουν τρεις σκηνές, μία για τον Ιησού, μία για τον Μωυσή και μία για τον Ηλία, ώστε να μείνουν περισσότερο εκεί. Εκείνη τη στιγμή όμως, νεφέλη τους τύλιξε, ενώ φωνή βροντερή ακούστηκε από τον ουρανό, η οποία είπε, πως "Αυτός είναι ο Υιός μου ο Εκλεκτός Αυτόν να ακούτε". Και όταν εξαφανίστηκε η νεφέλη, ο Ιησούς είχε απομείνει μόνος με τους μαθητές Του.

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης, η Μεταμόρφωση του Ιησού αποτελεί μία "πρόγευση" της Ανάστασής Του, ώστε τόσο ο ίδιος, όσο και οι μαθητές Του, να καταλάβουν τι πρόκειται να γίνει.

Παράλληλα όμως, το συγκεκριμένο απόσπασμα, βοηθά και στην κατανόηση της αξίας της προσευχής. "Συνέβη, ενώ προσευχόταν, να αλλάξει η μορφή του προσώπου Του. Η Μεταμόρφωση, λοιπόν, του Ιησού, είναι αποτέλεσμα της προσευχής. Η προσευχή μεταμορφώνει. Είναι μία πορεία ανοδική, κατά τη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος μεταμορφώνεται. Η καρδιά αλλάζει και γίνεται όλο και περισσότερο ένα με Αυτόν που μελετά, ένα με Αυτόν που ακούει, ένα με Αυτόν που αγαπά, είναι ο ομφάλιος λώρος με το Θεό", τονίζει ο π. Γιάννης.