Κοινωνικό Φαρμακείο Σύρου

Έγινε... συνείδηση

- Περισσότερα από 5.500 καταγεγραμμένα φαρμακευτικά σκευάσματα - Εξυπηρετούνται 35 ανασφάλιστοι και άποροι συνάνθρωποι μας - Η υπεύθυνη και κάποια μέλη της διαχειριστικής επιτροπής μιλούν για τη θετική πορεία του

Αδιάκοπη είναι η παρουσία του Κοινωνικού Φαρμακείου στο πλευρό των ανασφάλιστων και άπορων συνανθρώπων μας που ζουν στη Σύρο, καθώς τα - μέχρι στιγμής – δεδομένα, αποδεικνύουν την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας στις ανάγκες των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και αδυνατούν να καλύψουν τις φαρμακευτικές ανάγκες τους.

Η υπεύθυνη για το Κοινωνικό Φαρμακείο, Σπεράντζα Δουράτσου μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” για την πορεία του καθ' όλη τη διάρκεια της εξάμηνης λειτουργίας του ενώ αναφέρθηκε και στην πολύτιμη παρουσία των εθελοντών, δασκάλων, φαρμακοποιών και όχι μόνο, που υποστηρίζουν “αγόγγυστα” την ύπαρξή του. Ταυτόχρονα, τόνισε τη θετική ανταπόκριση των Συριανών σε επίπεδο προσφοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ανακούφιση στους 35 συμπολίτες μας, οι οποίοι τυγχάνουν της φροντίδας του Κοινωνικού Φαρμακείου με αγάπη και επιτυχία.

“Χαρίζουν” ζωή οι εθελοντές

Ήδη το Κοινωνικό Φαρμακείο, συμπλήρωσε το μισό χρόνο ζωής και πορεύεται με ιδιαίτερα θετικά “σημάδια”. “Η λειτουργία του στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των φαρμακοποιών και στην εθελοντική προσφορά δασκάλων της Α' Βαθμιας Εκπαίδευσης”. Οι πρώτοι, όπως εξηγεί η κ. Δουράτσου είναι παρόντες τις ώρες και τις ημέρες λειτουργίας του, σε κάθε τηλεφώνημα που θα υπάρξει από ενδιαφερόμενο που χρειάζεται να λάβει τα φάρμακά του. Με τη σειρά τους, οι εκπαιδευτικοί, έχουν δημιουργήσει μία μικρή ομάδα και λειτουργούν με βάρδιες”. Έργο τους, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ακολούθως, είναι η καταγραφή των φαρμάκων και η κράτηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ανασφάλιστων ή άπορων. “Κατανοούμε όλοι ότι και οι φαρμακοποιοί επειδή έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μπορούν να βρίσκονται όλες τις ώρες εκεί. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάζεται ανταποκρίνονται. Είναι φαρμακοποιοί που δραστηριοποιούνται στην περίμετρο του Κοινωνικού Φαρμακείου και η μετακίνησή τους δεν είναι χρονοβόρα αλλά άμεση” υπογράμμισε, εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ικανοποίησή της και για τους εκπαιδευτικούς και τη συνεχή προσφορά τους.

Αυξητική τάση στα περιστατικά ανασφάλιστων και άπορων

Στη συνέχεια, η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη του Κοινωνικού Φαρμακείου, αναφέροντας πως: “Υπάρχει μία αυξητική τάση των ανασφάλιστων ανθρώπων”, παραχώρησε στοιχεία που σκιαγραφούν την υφιστάμενη κατάσταση πολλών συνανθρώπων μας. “Παρατηρούμε πως προσέρχονται άτομα που τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης “ξεπερνούν” τα τρία χρόνια ανεργίας. Αυτόματα τίθενται εκτός ασφαλιστικού φορέα και υπάρχει σίγουρα μία άνοδος, στον αριθμό των ανασφάλιστων”. Μέχρι στιγμής, η κ. Δουράτσου ανέφερε πως εξυπηρετούνται 35 συνάνθρωποί μας από το Κοινωνικό Φαρμακείο, οι οποίοι έλαβαν τις “κάρτες υγείας” αφού προσκόμισαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

“Για να έχει τη δυνατότητα να πάρει τα φάρμακά του κάποιος από το Κοινωνικό Φαρμακείο”, υπενθύμισε η κ. Δουράτσου, “χρειάζεται να είναι αποδεδειγμένα ανασφάλιστος ή άπορος που θα έχει το βιβλιάριο απορίας. Οι άποροι με τα βιβλιάρια απορίας από την Πρόνοια, εξυπηρετούνται από τα Νοσοκομεία και από το δικό μας. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης φαρμάκων, γεγονός που παρουσιάζεται συχνά, το Νοσοκομείο αδυνατεί κάποιες φορές να τους καλύψει. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι προσκομίζοντας το εν λόγω βιβλιάριο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από εμάς”, τόνισε.

Σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση η ίδια, είναι πως ο κάθε ενδιαφερόμενος για να πάρει τα φάρμακά του, εκτός από την “κάρτα υγείας”, θα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του και χαρτί από τον ιατρό που του συνέστησε το εκάστοτε φάρμακο. “Αν κάποιος αδυνατεί να επισκεφθεί έναν ιατρό”, τότε συμπλήρωσε η κ. Δουράτσου πως “από το Νοσοκομείο μπορεί να απευθύνεται στον κ. Λημναίο για να τον εξυπηρετήσει και να γράφει τα φάρμακά του”.

Αφομοιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών

Πολυτιμότατος “κρίκος” σε όλη την προσπάθεια που πραγματοποιείται στο νησί, αποτελούν και οι συμπολίτες μας που προσφέρουν τα φάρμακα που δεν χρειάζονται για τις ανάγκες άλλων ανθρώπων μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου. “Υπάρχει συνεχής προσφορά σε φάρμακα” από την πλευρά των συμπολιτών μας, υποστήριξε η κ. Δουράτσου ενημερώνοντας παράλληλα, ότι όσοι εξακολουθούν και μπορούν να προσφέρουν φάρμακα, καλό είναι να τα παραχωρούν είτε στο Σύλλογο Παροχής Φροντίδας και κατ' Οίκον Νοσηλείας ώστε με τη σειρά του να τα μεταφέρει στο Κοινωνικό Φαρμακείο, είτε στους ανθρώπους που υποστηρίζουν γραμματειακά τη λειτουργία στον ίδιο χώρο. Ακόμη, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε η ίδια, τα φάρμακα μπορούν να μεταφερθούν και μέσω των ενοριών αλλά και μέσω της προϊσταμένης των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου. “Έχει καταστεί συνείδηση στον κόσμο, η σκέψη ότι το φάρμακο που δεν είναι χρήσιμο για εμένα, δε θα το πετάξω αλλά θα το προσφέρω στο Κοινωνικό Φαρμακείο γιατί κάποιος άλλος μπορεί να το έχει ανάγκη”, σχολίασε η ίδια.

Οι ανάγκες και τα 5.500 σκευάσματα

Παράλληλα, η κ. Δουράτσου κληθείσα να εξηγήσει παρακάτω με σαφήνεια, ποιες είναι οι ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό, σημείωσε: “Προκειμένου να εξυπηρετούμε τους ανθρώπους που ήδη είναι εγγεγραμμένοι, χρειαζόμαστε περισσότερο αντι-υπερτασικά, φάρμακα για τη χοληστερίνη, την καρδιά (αντιαρρυθμικά), αντιβιώσεις, φάρμακα οστεοπόρωσης”. Προσεχώς, θα ανακοινωθεί μία λίστα με συγκεκριμένα φάρμακα ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν, “να το κάνουν και να γνωρίζουν ακριβώς τις ανάγκες μας”, υποστήριξε.

Αξίζει να τονισθεί πως, έως αυτή τη χρονική στιγμή, έχουν καταγραφεί 5.500 σκευάσματα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κοινωνικού Φαρμακείου ενώ συνολικά έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερα από 50 άτομα που είναι ανασφάλιστοι ή αλλοδαποί ή άποροι.

Τρία μέλη από τη διαχειριστική επιτροπή μιλούν για την πρωτοβουλία

Στην “Κοινή Γνώμη” για το εν λόγω θέμα που αφορά στη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, παραχώρησαν δηλώσεις ορισμένοι εκ των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ακόμη πως, το Κοινωνικό Φαρμακείο “γεννήθηκε” από την ανάγκη της κοινωνίας αλλά και από την αμέριστη συμπαράσταση πολλών φορέων του νησιού.

Ειρήνη Βλαστάρη , Διευθύντρια Α΄ Βαθμιας Εκπαίδευσης

“Σαν διεύθυνση Α΄ Βαθμιας έχουμε αναλάβει το κομμάτι της γραμματειακής υποστήριξης μέσω της εθελοντικής προσφοράς των εκπαιδευτικών από το 3ο δημοτικό σχολείο. Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη παρουσιάζονται ανελλιπώς δύο δάσκαλοι κι εξυπηρετούν τους ανασφάλιστους κι εκείνους που έχουν ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εθελοντές που καταθέτουν το χρόνο τους αγόγγυστα και εξυπηρετούν τους συνανθρώπους μας. Το γεγονός είναι ένα. Ότι ανακουφίζονται κάποιοι συνάνθρωποί μας”.

Αντώνης Μαυρομουστάκης, πρόεδρος Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας

“Έχει πληροφορηθεί αρκετός κόσμος για τη λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου και προχωρά κανονικά. Οι ανασφάλιστοι έχουν προμηθευτεί και την κάρτα υγείας που απαιτείται και με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους. Ο Σύλλογός μας, βοηθά στο βαθμό που έχει αναλάβει να συλλέγει τα φάρμακα. Φυσικά τα ελέγχουμε πριν δοθούν. Αυτό που πρέπει να πούμε όμως είναι ότι παρατηρείται μία μείωση του αριθμού προσφοράς. Η αναφορά όμως, στη δράση του κοινωνικού φαρμακείου βοηθά πολύ το έργο μας κι ευχαριστούμε όσους ανταποκρίνονται”.

Ελένη Αρμακόλα, Εκπρόσωπος των φαρμακοποιών

“Υπάρχει προσέλευση του κόσμου. Είναι σημαντικές οι προσφορές των ανθρώπων ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται όσοι έχουν ανάγκη. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο καθένας είναι πως το κοινωνικό φαρμακείο δεν τροφοδοτείται από μία κοινωνική φαρμακαποθήκη οπότε κάποια φάρμακα υπάρχουν και προσφέρονται και κάποια άλλα όχι. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος λειτουργεί πια όπως και παλαιότερα. Αυτά που ίσχυαν, έχουν σταματήσει εξαιτίας της κρίσης. Όμως, υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν πολλά σκευάσματα”.

Προσφορά εκτός “συνόρων”

Στο πλαίσιο των δηλώσεών τους, κάποιοι από τους προαναφερομένους, έκαναν λόγο για την ευρύτερη προσφορά που καταγράφεται από την πλευρά του Κοινωνικού Φαρμακείου. Στη Σίκινο, με δεδομένο πως δεν λειτουργεί κανένα φαρμακείο, η κ. Αρμακόλα τόνισε ότι, “δίνονται κάποια φάρμακα που πιθανότατα να υπάρχουν στο κοινωνικό φαρμακείο της Σύρου και να μην χρειάζονται εδώ. Λόγω και της κακής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, στη Σίκινο δεν φθάνουν συχνά τα φάρμακα που είναι απαραίτητα. Με τη σειρά μας όπου μπορούμε βοηθάμε”. Πρόσθεσε μάλιστα, πως “Αυτό που τους ζητήσαμε είναι να διαχειρίζονται τα φάρμακα με φειδώ. Άλλωστε κι εμείς από όσα σκευάσματα μας έρχονται, προσπαθούμε να κρατήσουμε όσα πιθανόν μας χρησιμεύσουν κι από εκεί και έπειτα να δώσουμε όπου χρειάζονται τα υπόλοιπα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι περισσεύουν”.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε και η κ. Δουράτσου το κοινωνικό φαρμακείο έχει άριστη συνεργασία και με το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και έχουν υπάρξει περιπτώσεις που έχουν παραχωρηθεί φάρμακα που βρίσκονταν σε έλλειψη. Εμμέσως, όπως γίνεται κατανοητό, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό το Κοινωνικό Φαρμακείο συνδράμει στο συγκεκριμένο τομέα και τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ταυτότητα του Κοινωνικού Φαρμακείου

Κτήριο ΚΕ.Φ.Ι.Α. (όπισθεν Νοσοκομείου)

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη (5μμ-7μμ)

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 693 2740464 (κ. Μαυρομουστάκης) και 697 2031014 (κ. Δουράτσου)