Αξιόλογο το φιλανθρωπικό έργο της Κάριτας Σύρου

Με την καρδιά στο συνάνθρωπο

- Αθρόα προσέλευση κόσμου στο ετήσιο παζάρι της, αλλά με αισθητά μειωμένη αγοραστική κίνηση- Συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα μέσα από τα οποία παρέχεται βοήθεια σε 42 οικογένειες

Μεγάλη επισκεψιμότητα σημειώνεται για μία ακόμη φορά στο ετήσιο παζάρι της Κάριτας Σύρου, η οποία συνεχίζει απρόσκοπτα το φιλανθρωπικό έργο της, θέτοντας ως στόχο να συμβάλει με το μέγιστο δυνατό τρόπο στην ανακούφιση και τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων του νησιού.

Το παζάρι πραγματοποιείται στους χώρους της Καθολικής Επισκοπής στην Ερμούπολη, απέναντι από το Νοσοκομείο Σύρου και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές είδη ένδυσης και ρουχισμού, είδη σπιτιού, διακοσμητικά, λευκά είδη, υαλικά, καθώς και ποικίλα δώρα.

Ωστόσο, παρά τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου που υποδηλώνει τόσο την επιθυμία του να ενισχύσει την αξιόλογη δράση της Οργάνωσης, όσο και την ανάγκη του να αναζητήσει τις πιο συμφέρουσες λύσεις, η αγοραστική κίνηση καταγράφεται ελαφρώς μειωμένη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Γεγονός, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η οικονομική δυσπραγία σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας έχουν υποχρεώσει τους καταναλωτές να μετρούν και το τελευταίο λεπτό που φυλάνε στην τσέπη τους.

“Δε βάζουμε χρήματα στην τσέπη”

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Κάριτας Σύρου, π. Αντώνιος Βουτσίνος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα έσοδα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όλους εκείνους οι οποίοι στήριξαν και φέτος το παζάρι είτε μέσα από τις σημαντικές δωρεές τους, είτε καταθέτοντας το δικό τους οβολό. “Τα χρήματα που εισπράττονται θα διατεθούν για τους αναγκεμένους συνανθρώπους μας. Ούτε στην τσέπη μπαίνουν, ούτε τα κρατάμε για να έχουμε απόθεμα” σημείωσε σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας που μαστίζει τον τόπο μας, τα αιτήματα βοήθειας που υποβάλλονται καθημερινά στην Κάριτας, συνεχώς πληθαίνουν. Ως εκ τούτου, η Οργάνωση πασχίζει να καλύψει μέσα από τους ελάχιστους πόρους της όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. “Το παζάρι αποτελεί μία καλή πηγή εσόδων” ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδεχόμενος ταυτόχρονα το γεγονός ότι η λειτουργία του ενδεχομένως να προκαλεί ζημιά στην τοπική αγορά. “Είναι λογικό να μειώνει την κίνηση των μαγαζιών, αλλά και εμείς πρέπει να βοηθήσουμε. Και αν δεν έχουμε μια υποστήριξη από κάπου, πώς θα το κάνουμε; Ό, τι έχουμε δίνουμε. Επομένως, αν δε μας δώσουν, δεν μπορούμε και εμείς να δώσουμε” τόνισε, εξηγώντας ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία δε θα διατεθούν για έναν οποιοδήποτε σκοπό, αλλά για τον συνάνθρωπο.

Διανομή μηνιαίων πακέτων τροφίμων σε 15 οικογένειες

Στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού έργου της, η Κάριτας Σύρου υλοποιεί, υπό την αιγίδα της Εθνικής Κάριτας, το πρόγραμμα “ΕΛΠΙΣ” που έχει ως στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στους φτωχούς και κοινωνικά αποκλεισμένους ανά τον κόσμο, με τη διανομή μηνιαίων πακέτων τροφίμων. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διάθεση πακέτων σε 230 οικογένειες της Ελλάδος. “Από την πλευρά της, η Κάριτας Σύρου βοηθά 15 συνολικά οικογένειες, παρέχοντάς τους μία τσάντα τροφίμων που αγοράζουμε κάθε μήνα από διαφορετικό σούπερ μάρκετ του νησιού, προκειμένου να στηρίξουμε όσες περισσότερες επιχειρήσεις είναι εφικτό” διευκρίνισε ο π. Αντώνιος, καθιστώντας γνωστό ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο. “Τουλάχιστον, 12 σούπερ μάρκετ θα μοιραστούν αυτό το ποσό των 450 ευρώ κάθε μήνα για να βοηθηθούν το ίδιο. Για εμάς δεν υπάρχει το καλύτερο και το χειρότερο. Κοιτάζουμε, όσο μπορούμε χωρίς διακρίσεις”, συμπλήρωσε.

Συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς το οποίο χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, με ισχύ δύο χρόνων. Μέσα από τη συγκεκριμένη επιχορήγηση καλύπτονται τα έξοδα διαβίωσης, καθώς και τα φάρμακα οικονομικά αδυνάτων οικογενειών, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της ανεργίας, αλλά και της διακοπής των ασφαλιστικών καλύψεων στην φαρμακευτική περίθαλψη. “Ανά τέσσερις μήνες αποστέλλουμε στο Ίδρυμα τα παραστατικά και το ιστορικό κάθε οικογένειας που δικαιολογεί την παραχώρηση βοήθειας, ούτως ώστε να γνωρίζουν ότι δε δίνουμε ανεξέλεγκτα τα χρήματα ή τα τρόφιμα αυτά οπουδήποτε” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα, έχουν βοηθηθεί 27 οικογένειες.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ένταξη των οικογενειών στο εν λόγω πρόγραμμα προϋποθέτει συνέντευξη των ενδιαφερόντων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πραγματική ανάγκη, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν παροχές όπως αυτή.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι και για τα δύο προγράμματα “δε δίνονται χρήματα στο χέρι, παρά μόνο τρόφιμα και φάρμακα, ή εξασφαλίζονται επισκέψεις σε ιατρούς”. Πρόσθεσε επίσης, ότι από τις αρχές της χρονιάς μέχρι τώρα, εξυπηρετούνται πάνω από 40 οικογένειες το μήνα. “Αυτή είναι η δυνατότητά μας και για ένα χρόνο τουλάχιστον, θα συνεχίσει αυτή η προσπάθεια” κατέληξε.

“Δεν θα αφήσουμε το διπλανό μας να δυστυχήσει”

Καλούμενος να περιγράψει τον ανθρώπινο πόνο ο οποίος κυριαρχεί σε κάθε αίτημα για βοήθεια που φτάνει στον ίδιο και δεν βγαίνει ποτέ έξω από τους κόλπους της Κάριτας, ο π. Αντώνιος δήλωσε ότι οι ανάγκες γίνονται εντονότερες μέρα με τη μέρα.

“Όταν υπάρχει μεγάλη ανεργία και μέσα στις οικογένειες δεν μπαίνει καθόλου χρήμα, πώς αυτοί οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τα έξοδα διαβίωσης;” τόνισε, εξηγώντας ότι αν και οι δυσκολίες που καταγράφονται είναι λιγότερες συγκριτικά με εκείνες των μεγαλουπόλεων, το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται. “Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νησί μας είναι και αγροτικό νησί, οπότε πολλοί έχουν και την πατάτα τους, το ζαρζαβατικό τους και η βοήθεια που προσφέρεται από τον κόσμο μας, είναι και αυτή δεδομένη. Δεν θα αφήσουμε το γείτονά μας να δυστυχήσει τόσο πολύ όσο είναι σε μια μεγαλούπολη που όλοι είναι ανώνυμοι. Αλλά σίγουρα, υπάρχουν περιστατικά που χρήζουν άμεσης ανάγκης”, υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παζάρι της Κάριτας Σύρου θα συνεχιστεί για δύο ακόμη ημέρες, το Σάββατο 6 Απριλίου και Κυριακή 7 Απριλίου, με ώρες λειτουργίας 09:00 – 19:00.