Υπεγράφη η απόφαση για τα προνοιακά επιδόματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και το διατροφικό επίδομα Μαρτίου

Ζητείται ελπίς…

Νέα εγκύκλιος της ΓΓ Πρόνοιας επιχειρεί να περιορίσει την ταλαιπωρία των ΑμεΑ-Υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ΚΕΠΑ και τον καθορισμό βαθμού αναπηρίας
  • Πέμπτη, 4 Απριλίου, 2013 - 06:00

Χωρίς τέλος είναι η ταλαιπωρία των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Μόλις την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε τη σχετική απόφαση που αφόρα την καταβολή του επιδόματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Οι τρομακτικές καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων, είχαν προκαλέσει τον περασμένο μήνα την έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» και του Σωματείου ΑμεΑ Τήνου «Έχω Δικαίωμα», μέλη των οποίων έκαναν λόγο για εμπαιγμό και αδιαφορία εκ μέρους των αρμοδίων αρχών, αφού μέχρι τότε δεν τους είχε καταβληθεί ακόμη το επίδομα για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2012.

838 χιλ. ευρώ στις Κυκλάδες

Και αυτή τη φορά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τούς καταβάλλεται με καθυστέρηση, την ώρα που οι άνθρωποι αυτοί έχουν απόλυτη ανάγκη των χρημάτων του επιδόματος και μάλιστα… στην ώρα τους. Σύμφωνα με την αριθ. 12448/2-4-2013 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, οι Δήμοι της χώρας θα λάβουν συνολικά το ποσό των 120.471.749,19 ευρώ, ώστε να καταβάλουν άμεσα στους περίπου 180.000 δικαιούχους τα χρήματα που τους οφείλονται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης επιχορηγείται με το ποσό των 837.987,45 ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα σε δικαιούχους της περιοχής ευθύνης του.

Καταβάλλεται και διατροφικό επίδομα Μαρτίου

Με την απόφαση 1500/2-4-2013 ο Υπουργός ενέκρινε και την επιχορήγηση των Περιφερειών της χώρας με το ποσό των 5.506.911,37 ευρώ για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους 14.700 δικαιούχους για τον μήνα Μάρτιο. Το επίδομα αυτό αφορά νεφροπαθείς, μεταμοσχευόμενους νεφροπαθείς, μεταμοσχευόμενους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών. Το συνολικό ποσό επιχορήγησης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται σε 115.478 ευρώ, που αναλύεται σε 31.856 για την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου και σε 83.622 ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου.

Και αναδρομικά η καταβολή των επιδομάτων με νέα εγκύκλιο της Γ.Γ. Πρόνοιας

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας διευκρινιστική εγκύκλιος, η οποία επιχειρεί να διορθώσει τις ασάφειες και τα κενά της προηγούμενης εγκυκλίου, σε ό,τι αφορά στον τρόπο καταβολής των επιδομάτων σε δικαιούχους προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑΜεΑ. Είχε προηγηθεί παρέμβαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΕΣΑμΕΑ) που κατήγγειλε την απαράδεκτη πρακτική διακοπής επιδομάτων σε δικαιούχους ακόμη και με αποδεδειγμένα μη αναστρέψιμες παθήσεις, αλλά και τη μη δυνατότητα υποβολής σχετικού αιτήματος για επίδομα από αναπήρους, καθώς καθυστερούσαν οι συνεδριάσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ανεξάρτητα από τη διαδικασία έκδοσης του νέου κανονιστικού πλαισίου, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί, και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας αίτησης του ενδιαφερόμενου στα ΚΕΠΑ και της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης, η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναστέλλεται αυτοδίκαια από την επομένη της ημερομηνίας λήξης της γνωμάτευσης αναπηρίας ή της απόφασης ένταξης στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και επαναχορηγείται εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία γνωμάτευση των ΚΕΠΑ, με την οποία πιστοποιείται η πάθηση ή η αναπηρία, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλα τα υπόλοιπα κριτήρια που ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις. Η συνέχιση της καταβολής των επιδομάτων θα γίνεται αναδρομικά από την ημερομηνία διακοπής του επιδόματος και εφόσον έχει κατατεθεί αίτηση στα ΚΕΠΑ μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης. Σε διαφορετική περίπτωση το επίδομα θα διακόπτεται. Προκειμένου για νέο δικαιούχο, ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος θα λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στα ΚΕΠΑ.

Αναζητείται λύση για τα ΚΕΠΑ

Τι γίνεται όμως με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται λόγω αναμονής σύγκλισης των ΚΕΠΑ; Καθυστερήσεις που έχουν εμπλέξει τα άτομα με αναπηρία σε έναν άνισο αγώνα με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται σε αρκετούς η αναπηρική τους σύνταξη ή να μην έχει καθοριστεί ακόμη το ποσοστό αναπηρίας τους. Το Υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να διορθώσει τα υπάρχοντα προβλήματα με νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως σε ό,τι αφορά στην παροχή σύνταξης κατά τη διάρκεια αναμονής εξέτασης από τα ΚΕΠΑ ως προς τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας 67% και άνω, πρόκειται να θεσμοθετηθεί η παράταση καταβολής σύνταξης στον δικαιούχο για ένα εξάμηνο, μέχρι να εξετασθεί από τα ΚΕΠΑ, με το ίδιο ποσό που λάμβανε ο συνταξιούχος πριν από τη λήξη του δικαιώματος. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την άπαξ εξέταση κάποιων ιδιαίτερων μορφών αναπηρίας που είναι μη αναστρέψιμες, ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι αναμένεται η ενεργοποίηση της σχετικής επιτροπής πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας (Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας- ΚΕΒΑ), προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία για κάτι που είναι αυτονόητο.

Στο νέο νομοσχέδιο θεσμοθετείται επίσης η αύξηση των αμοιβών των ιατρών που συμμετέχουν στις επιτροπές, ώστε να προσέλθουν περισσότεροι γιατροί σε αυτές και να επιταχυνθεί η διαδικασία, για να υπάρξει και αποσυμφόρηση του συστήματος μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, έχει ήδη υπογραφεί απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ένταξη στα ΚΕΠΑ 400 επιπλέον γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι από 1/9/2011 καταργήθηκαν όλες οι προϋπάρχουσες υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας και αντικαταστάθηκαν από τα ΚΕΠΑ, που υπάγονται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ. Έργο των ΚΕΠΑ είναι ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ και ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.