Κατάργηση ΟΠΚΑ και ΟΠΑΣ του δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος

Δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ

Ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της διαδικασίας κατάργησης των δύο Νομικών Προσώπων ΟΠΚΑ και ΟΠΑΣ, καθώς και η υπαγωγή τους στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης με τη δημοσίευση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στο ΦΕΚ.

Πρόκειται για μία διαδικασία που είχε δρομολογηθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα ώστε οι υπάλληλοι των δύο Οργανισμών - σε ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργησή τους -, να μην αποτελέσουν έναν ακόμη σημαντικό αριθμό που θα προστεθεί στη λίστα των ανέργων.

Πλέον απομένει η ρύθμιση των υπηρεσιών που θα αναλάβουν να φέρνουν εις πέρας το έργο του ΟΠΚΑ και του ΟΠΑΣ εντός του ενιαίου δήμου.

Εξασφάλιση εργαζομένων

Πρωτίστως, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι διοικήσεις των δύο Νομικών Προσώπων είχαν αιτηθεί με ανάλογες αποφάσεις τους προς το δημοτικό συμβούλιο να υπερψηφιστεί η πρότασή τους, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι προέχει η εξασφάλιση των εργαζομένων. Το ζήτημα είχε συζητηθεί εκτενώς και η εισήγηση του δημάρχου απέσπασε τη θετική γνώμη των μελών.

Πλέον με την απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ πριν από λίγες ημέρες (24 Οκτωβρίου), ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία. Συγκεκριμένα, στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης μεταφέρονται και εντάσσονται όλες οι δράσεις και οι λειτουργίες που είχαν οι εν λόγω Οργανισμοί καθώς και το υπάρχων προσωπικό. Στην απόφαση, διευκρινίζεται δε, ότι παραμένει η ίδια σχέση εργασίας, ειδικότητας, κλάδου αλλά και βαθμού των υπαλλήλων.

Απογραφή και ουσιαστική αλλαγή

Όσον αφορά στην περιουσία των δύο Νομικών Προσώπων καθώς και στα χρηματικά διαθέσιμά τους, αυτά έρχονται μετά τη σχετική απογραφή, στη δημοτική Αρχή του νησιού. Ήδη, προκειμένου να τρέξει η ανωτέρω διαδικασία, έχει οριστεί ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τον Πέτρο Πρίντεζη, ΠΕ Διοικητικού – Λογιστικού και από τους ΠΕ Οικονολόγους Γιάννη Αλεξανδρή και Τιμωνίδη Δαμιανό.

Σχετικά με τους σκοπούς που είχαν τα Νομικά Πρόσωπα τονίζεται ότι αυτοί αποτελούν πλέον αρμοδιότητα και υποχρέωση του πρωτοβάθμιου Οργάνου της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται σίγουρα για μία αλλαγή που θα επιφορτίσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες που λειτουργούν στο δήμο, ωστόσο όπως έχει εξηγηθεί από την πλευρά των αιρετών που ηγήθηκαν στον ΟΠΚΑ και στον ΟΠΑΣ, το σημείο που πρέπει να επικεντρωθεί η δημοτική Αρχή είναι να υπάρχει συντονισμός, ευελιξία και αμεσότητα στην εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που καταργήθηκαν ήταν αρμόδια για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό καθώς και τις Προνοιακές και Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Ετικέτες: