Ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα

"Δείχνει τα δόντια του"

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα, είτε από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις είτε από τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ σήμερα αναμένεται επιδείνωση τους, με παράλληλη νέα πτώση της θερμοκρασίας.

Εδώ στις Κυκλάδες το μένος του καιρού αντίκρισε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας η Μήλος, η οποία κατέγραψε προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση, σε πολλές περιοχές, ενώ στο σύνολο τους τα νησιά έμειναν αποκλεισμένα εξαιτίας της διακοπής των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που οι θυελλώδεις άνεμοι επέβαλλαν.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο πνέουν με ένταση 9 και 10 μποφόρ, απαγορεύοντας τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Καθώς συνεχίζεται η επικράτηση των δυσμενών καιρικών συνθηκών και με την άρση του απαγορευτικού απόπλου, θα υπάρξουν μεταβολές στην εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, θα πρέπει οι επιβάτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει πως οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα ανατολικά και νότια στα 7 με 9 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο στα 10 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 6-8 βαθμούς από βορρά προς νότο.

Για σήμερα Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, ενώ από το απόγευμα σταδιακά οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ασθενήσουν αλλά οι θερμοκρασίες στα ανατολικά της χωράς θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Απαραίτητη η λήψη προστατευτικών μέτρων

Ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επόμενες ημέρες συνιστά στους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καταδεικνύοντας τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Όπως υπογραμμίζεται, οι πολίτες καλούνται να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά, να φροντίσουν για την ασφάλεια αντικειμένων τα οποία ενδέχεται να παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους, καθώς και να αποφεύγουν τις εργασίες στην ύπαιθρο και σε θαλάσσιες περιοχές.

Επιπλέον, θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία και Λιμεναρχείο, να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και σε περίπτωση υποχρεωτικής μετακίνησή τους, να ενημερώνονται πρώτα για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου

Εάν πάλι πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων εντός του οχήματος. Επιπροσθέτως, καλό είναι οι οδηγοί να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν το περιβάλλον τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν και να αποφεύγουν χείμαρρούς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Σε περίπτωση καταιγίδας, οι οδηγοί θα πρέπει να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους στην άκρη του δρόμου και να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης για όσο το απαιτούν οι συνθήκες.

Παρ’ ολίγον τραγωδία στο πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α»

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί λόγω των δυσμενών καιρικών κινδύνεψε η ζωή των Ναυτεργατών του Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» που παραμένει εγκαταλελειμμένο από τις αρχές του Σεπτέμβρη στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, μετά το σπάσιμο δύο κάβων του πλοίου, το οποίο επαναλήφθηκε και εχθές, τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή των Ναυτικών που διαμένουν εντός του πλοίου χωρίς να έχουν λάβει την αμοιβή των τελευταίων 6-10 μηνών.

Υπογραμμίζεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας με εξώδικό του προς την Πλοιοκτήτρια Ναυτιλιακή εταιρεία και κοινοποίηση στον Υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΝΑ που επιδόθηκε στις 11/11/2013 κρίνει επιτακτική την άμεση απομάκρυνση του πλοίου και τη μετακίνησή του σε αγκυροβόλιο. Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος για την ασφάλεια του πληρώματος, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πρόκληση ναυτικού ατυχήματος είναι μεγάλος και άμεσος. Ωστόσο πολλοί κάνουν λόγο για αδιαφορία της πλοιοκτήτριας εταιρείας τόσο για τη ζωή του πληρώματος, όσο και για το ίδιο το πλοίο.

Συνεχίζεται ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων

Ανάλογη αδράνεια παρατηρείται και από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο αν και έχει λάβει γνώση της εξώδικης πρόσκλησης του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, δεν έχει κινηθεί ακόμα σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με δηλώσεις του στα ΜΜΕ είχε ανακοινώσει ότι σύντομα οι Ναυτικοί θα εισπράξουν τους 3 βασικούς μισθούς από το ΝΑΤ, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Καθίσταται γνωστό ότι το ποσό αυτό αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος των δεδουλευμένων αποδοχών των 56 Ναυτικών του πλοίου. Ωστόσο ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και διανύουμε ήδη τον μήνα Δεκέμβριο, ακόμη δεν έχει συνταχθεί και υπογραφεί το έγγραφο προκειμένου να αποσταλεί στο ΝΑΤ για να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση.

Από την πλευρά τους, οι ναυτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, παραμένοντας θύματα της ελληνικής γραφειοκρατίας η οποία τους εμποδίζει να αποκτήσουν άμεσα όσα δικαιούνται και κινδυνεύουν να χάσουν.