Αντίδραση Αλιευτικών και Ναυτικών Συλλόγων της Σύρου για τις καταγγελίες των 11 περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο

"Ανακρίβειες"

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις καταγγελίες που εκτόξευσαν κατά του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έντεκα περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με αφορμή τη ρύθμιση για την κατάργηση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας, εκφράζουν Αλιευτικοί και Ναυτικοί Όμιλοι της Σύρου, κάνοντας λόγο για “ανακρίβειες”.

Υπενθυμίζεται ότι οι Οργανώσεις είχαν επισημάνει πως το συγκεκριμένο μέτρο θα πυροδοτήσει πληθώρα αντιδράσεων και θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στον θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δυνατότητες της πολιτείας στο να διαχειριστεί τους αλιευτικούς πόρους.

“Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις”

Με κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου, ο Ερασιτεχνικός Αλιευτικός Όμιλος Βάρης “Φάμπρικα”, ο Ναυτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Όμιλος Κινίου, ο Φυσιολατρικός & Ερασιτεχνικός Όμιλος Αλιέων Ποσειδωνίας και ο Ναυτικός Όμιλος Γαλησσά, εξηγούν ότι η πυροδότηση πληθώρας αντιδράσεων θα υπάρξει μόνο από τις ίδιες τις οργανώσεις, καθώς δεν είναι ακόμα ευδιάκριτα τα κίνητρά τους. “Τις αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον τις γνωρίζουμε καλύτερα από αυτές και δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις. Ας ψάξουν να βρουν τους υπαίτιους αυτών των επιπτώσεων αφού ξέρουν καλά πού θα το κάνουν και ποιοι είναι, χωρίς να χρειαστεί να τους υποδείξουμε εμείς” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι στην περίπτωση κατάργησης της έκδοσης και ανανέωσης της ερασιτεχνικής άδειας, δεν θα υπάρξει καμιά πίεση στα ήδη υπεραλιευμένα στην πλειονότητά τους ιχθυοαποθέματα, υποστηρίζοντας ότι “ένα αγκίστρι δεν κάνει τη ζημιά που προκαλούν άλλα αλιευτικά εργαλεία”.

Αναφορικά με τον φόβο των αιφνίδιων ελέγχων, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει, σημειώνοντας πως “δεν μας είναι απαραίτητοι για να είμαστε νόμιμοι, παρόλο που αυτοί, όταν γίνονται, εστιάζονται πέραν από την άδεια και στο ενδιαφέρον για τα σωστικά μέσα που αναγράφονται στο βιβλίο πλόων του κάθε ερασιτεχνικού σκάφους (βεγγαλικά, πυροσβεστήρας, σωσίβια, φαρμακείο, κινητό).

“Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας”

Εξετάζοντας τις πιθανότητες επέκτασης της παράνομης αλιείας, με αφορμή την κατάργηση της άδειας, οι τοπικοί σύλλογοι προτείνουν “να κοιταχτούμε στον καθρέφτη από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο σ’ αυτή τη χώρα και να κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του , σχετικά με τις νόμιμες ή μη πράξεις του”. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως το πρόβλημα στους επαγγελματίες αλιείς δεν είναι ανάγκη να το δημιουργήσουν άλλοι, αφού το έχουν δημιουργήσει και μεγαλώσει οι ίδιοι.

Ωστόσο, δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι οι αρμόδιοι τους έχουν ήδη σύμμαχους στην προσπάθεια που γίνεται για την ύπαρξη βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας των θαλασσών, διασαφηνίζοντας ότι “η ύπαρξη της ερασιτεχνικής άδειας ή μη δεν σε κάνει σωστότερο ψαρά, αφού σωστός γίνεσαι, λειτουργώντας σύμφωνα με την συνείδησή σου”.

Ως εκ τούτου, επισημαίνουν ότι οι ίδιοι “πάντα ήταν, είναι και θα είναι θετικοί στους εντατικούς ελέγχους από τα αρμόδια όργανα των Λιμενικών Αρχών για την εφαρμογή της ερασιτεχνικής αλιευτικής νομοθεσίας σε όλα τα σκάφη, ανεξάρτητα από την ύπαρξη άδειας”.

“Ούτε λέπι στη θάλασσα”

Καταλήγοντας, χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση των Οργανώσεων ως ένα κείμενο με πλούσιο σε λεξιλόγιο “ΚΑΤΗΓΟΡΩ” για τους ερασιτέχνες ψαράδες. Υποστηρίζουν δε πως με τέτοιες θέσεις και απόψεις, σε μια τριετία δεν θα υπάρχει “ούτε λέπι στη θάλασσα”, αφήνοντας έτσι τους προστατευόμενους κάποιων να σαρώσουν και το τελευταίο “σκουπίδι” από τις θάλασσές μας.

Τέλος, σημειώνουν ότι η μόνη ένσταση που εκφράζεται από τους ιχθυολόγους για το θέμα, είναι οι αντιφάσεις που δημιουργούνται σε σχέση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περίπτωση που καταργηθούν οι ερασιτεχνικές άδειες αλιείας.

Ετικέτες: