Πληθώρα αφιερωμάτων από τα μέσα ενημέρωσης στα νησιά των Κυκλάδων

Οι προβολείς πέφτουν στα νησιά

Την τιμιτική τους έχουν τα νησιά των Κυκλάδων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εθνικά και μη, όπως συνηθίζεται άλλωστε κάθε καλοκαίρι, κυρίως λόγω της έντονης εποχικότητας του Ελληνικού τουρισμού.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, η εφημερίδα «Καθημερινή» και η εκπομπή «Επιμένουμε Ελλάδα» της κρατικής τηλεόρασης έκαναν αφιερώμα στα νησιά της Νάξου και Σύρου αντίστοιχα, ενώ η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» έχει ανακοινώσει εκπομπή αφιερωμένη στη Μύκονο και τη σχεδόν άγνωστη ιστορία της.

Αφιέρωμα στο φεστιβάλ Νάξου από την «Καθημερινή»

Στο εκτενές αφιέρωμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής» στις 27 Ιουλίου, η δημοσιογράφος Μαριαλένα Σπυροπούλου ασχολήθηκε με το φεστιβάλ Νάξου, που διεξάγεται στον πύργο Μπαζαίου κάθε χρόνο εδώ και δεκατρείς συνεχείς χρονιές και όπως τονίζει και η συντάκτρια «δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλα αθηναϊκά ή ευρωπαϊκά φεστιβάλ».

Στο άρθρο φιλοξενείται συνέντευξη από τους δύο εμπνευστές και ιδρυτές του φεστιβάλ, τον κ. Μάριο Βαζαίο, ιδιοκτήτη του επιβλητικού πύργου στη Νάξο και του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, δραματοθεραπευτή και ψυχιάτρου, κ. Στέλιου Κρασανάκη, οι οποίοι εξηγούν στους αναγνώστες της μεγάλης εφημερίδας, πώς μία ιδέα πήρε «σάρκα και οστά» και έφτασε χρόνο με το χρόνο να εξελιχθεί σε αυτή την υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική διοργάνωση.

Ειδική μνεία γίνεται για την αφιλοκερδή ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία δίνει πνοή στο φεστιβάλ, παρόλο που πολλοί λανθασμένα θεωρούν ακόμη και σήμερα ότι η διεξαγωγή του γίνεται από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Όπως εξηγεί στη δημοσιογράφο ο Στέλιος Κρασανάκης, αυτή η διοργάνωση είχε από την αρχή και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, οι πληρωμές των καλλιτεχνών γίνονται ανάλογα με τις δυνατότητες και την προσέλευση του κόσμου, ενώ ακόμη και οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες, ξενοδόχοι και εστιάτορες, φροντίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς χρηματική αμοιβή στους καλλιτέχνες.

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ συνοπτικά θα περιέχει παιδικές παραστάσεις, τζαζ συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, θέατρο από τους Bijoux de Kant, ενώ σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και τη Γαλλική Πρεσβεία, τρεις φημισμένες παραστάσεις όπερας της Aix-en-Provence θα αναμεταδωθούν, προς τέρψιν των επισκεπτών της διοργάνωσης.

Αφιέρωμα στο 2ο Loukoumi Festival από την κρατική τηλεόραση

Τον αντιπρόεδρο του Forum 20.21 Πολιτιστικού Δικτύου Κυκλάδων, κ. Μιχάλη Αλτουβά, είχαν καλεσμένο οι δημοσιογράφοι Ρένια Τσιτσιμπίκου και Πέτρος Κουμπλής στην εκπομπή «Επιμένουμε Ελλάδα» της ΝΕΡΙΤ, η οποία έκανε αφιέρωμα στο φεστιβάλ λουκουμιού που διοργανώνεται για 2η χρονιά στη Σύρο.

Αν και το συριανό λουκούμι θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα, η διοργάνωση αυτή θέτει ως στόχο της την ανάδειξη της ιστορίας του προϊόντος στο νησί, η οποία ξεκινά από το 1837 και την εξέλιξη στην τεχνολογία και τεχνική παραγωγής του, με την παρουσίαση παλαιών μηχανημάτων, συνδυάζοντας το επιμορφωτικό κομμάτι με πλούσια καλλιτεχνικά δρώμενα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλτουβάς στην εκπομπή, η αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, όπου στα πλαίσια του φεστιβάλ προσφέρθηκαν δωρεάν δύο τόννοι λουκούμια στον κόσμο, οδήγησε φέτος τους διοργανωτές στην ιδέα να «παντρέψουν» το λουκούμι με πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στα πλαίσια του 2ου Loukoumi Festival, την πρώτη μέρα της διοργάνωσης ο παραδοσιακός μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου θα θυμίζει κάτι από Μονμάρτη, με τα στενά σοκάκια της περιοχής να γεμίζουν από ομάδες καλλιτεχνών, οι οποίοι θα κατασκευάζουν ψηφιδωτά από λουκούμια που θα τους παρέχουν οι παραγωγοί, με τη συνοδεία μουσικών συγκροτημάτων, που θα «ταξιδεύουν» τους επισκέπτες σε ρυθμούς τζαζ, κλασσικής μουσικής, όπως επίσης και του παραδοσιακού ρεμπέτικου.

Τη δεύτερη ημέρα τα λουκούμια «κατεβαίνουν» στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, όπου θα παρουσιαστεί μια παιδική θεατρική παράσταση με θέμα το τοπικό προϊόν της Σύρου, θα στηθεί «κυνήγι του χαμένου λουκουμιού», όπως επίσης και ένα θεματικό stand-up comedy, ενώ θα μοιράζονται και φέτος δωρεάν λουκούμια σε όλους.

Η Μύκονος “μπαίνει” στη «Μηχανή του Χρόνου»

Τη Μύκονο προ τουριστικής άνθισης θα εξερευνήσει ο Χρίστος Βασιλόπουλος, στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», που έχει προγραμματιστεί να προβληθεί την Κυριακή στις 19.15 από την κρατική τηλεόραση, φέρνοντας στην επιφάνεια πτυχές της ιστορίας του νησιού, οι οποίες έχουν υπερκαλυφθεί από το γεγονός της αναγνώρισης του νησιού των ανέμων, μόνο ως τον γνωστότερο και προσφιλέστερο προορισμό διακοπών στη χώρα, Ελλήνων, ξένων, αλλά κυρίως των «τρανταχτών» ονομάτων που συρρέουν, σχεδόν φανατικά, κάθε χρόνο στις διαβόητες παραλίες του.

Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο, θα έρθουν στο φως οι ιστορίες των πειρατών, που χρησιμοποιούσαν τη Μύκονο ως ορμητήριο, της Μαντούς Μαυρογένους, που έμεινε εκεί για να καταστρώσει στρατηγικές για την Επανάσταση, των ψαράδων, από τους οποίους «ζούσε» το νησί πριν την τεράστια άνθιση του τουρισμού, ενώ περνώντας στην πιο σύγχρονη εποχή, θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της Μυκόνου, από καταφύγιο των τότε κατατρεγμένων γυμνιστών στο κοσμοπολίτικο και πασίγνωστο Ελληνικό νησί, που έχει γίνει προορισμός χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Κάθε καλοκαίρι στην επιφάνεια

Η έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει τον τουρισμό των ελληνικών νησιών και κυρίως των Κυκλάδων, έχει ως αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι να καταναλώνεται αρκετό μελάνι ή τηλεοπτικός χρόνος από μεγάλα μέσα ενημέρωσης, σε εξωτερικό και Ελλάδα, στην ανάδειξη της μοναδικότητας και ομορφιάς τους, καθώς και στα πολιτιστικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακόμη και με τη ραγδαία βελτίωση στην ποιότητα ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου των Κυκλαδίτικων νησιών στους θερινούς επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, με την ολοένα αυξανόμενη ανάμειξη και ενδιαφέρον των ντόπιων για τα πολιτιστικά, η μέχρι τώρα πορεία δύο γεγονότα καταδεικνύει. Το ένα είναι, ότι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και εξέλιξης στα ήδη υπάρχοντα, όπως επίσης και η ενσωμάτωση νέων ιδεών και πρωτοβουλιών, που θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες να έρχονται σε επαφή, όχι μόνο με την φυσική ομορφιά, αλλά με όλο το εύρος της πολιτιστικής δυναμικής του κάθε τόπου. Το δεύτερο, είναι η έλξη που ασκεί η πολιτιστική δραστηριότητα στους τουρίστες, ένα πλεονέκτημα που καλούνται να εκμεταλλευτούν στο έπακρο οι ιθύνοντες, αν πρόκειται η εκτόξευση στον αριθμό των αφίξεων το καλοκαίρι στην Ελλάδα, όπως έγινε φέτος, να μην προκαλεί πλεόν έκπληξη, αλλά αναμενόμενο και σύνηθες γεγονός.

Ετικέτες: