Συνέντευξη της γνωστής σεφ Μυρσίνης Λαμπράκη στην “Κοινή Γνώμη”

"Η Σύρος είναι γαστρονομικός προορισμός"

Τη δυνατότητα ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού της Σύρου με επίκεντρο την ποικιλία των παραδοσιακών προϊόντων της και την κουλτούρα της τοπικής κουζίνας εξετάζει σε συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη” η παρουσιάστρια, συγγραφέας και σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη, σημειώνοντας πως η γαστρονομία αποτελεί ένα πρόσφορο τουριστικό προϊόν για έναν τόπο.

Η κ. Λαμπράκη, γνωστή μέσα από τις μόνιμες στήλες της με θέματα διατροφής και γαστρονομίας, το πλήθος μαγειρικών βιβλίων και τις τηλεοπτικές εκπομπές της, χαρακτηρίζει τη Σύρο ως έναν ελκυστικό γαστρονομικό προορισμό, εκτιμώντας πως τα προϊόντα και οι γεύσεις της αποτελούν ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια για να την επισκεφτεί κανείς.

Αποτυπώνοντας την αυθεντική γοητεία μιας άλλης Ελλάδας, μέσα από την καταγραφή εθίμων που σχετίζονται με τη διατροφή, η έμπειρη σεφ αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση της με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και στη ξεχωριστή θέση που αυτή κατέχει στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Πολύχρονη συνεργασία με τον Κώστα Πρέκα

“Αν λάβουμε υπόψη μας ότι εδώ γράφτηκε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα, λίγο μετά την Επανάσταση του 1821, η Σύρος είναι γαστρονομικός προορισμός με μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως στο κομμάτι της ζαχαροποιίας με τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες” αναφέρει χαρακτηριστικά. Καθιστά δε γνωστό πως η ίδια συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με τον επιχειρηματία Κώστα Πρέκα, δημιουργό πολλών νέων προϊόντων που σχετίζονται με τη Σύρο και έναν από τους πρωτεργάτες στην προβολή των τοπικών προϊόντων.

Δυνατότητες ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού

Μιλώντας για τα προϊόντα της Σύρου που τυγχάνουν μεγάλης προτίμησης από φίλους και επισκέπτες του νησιού, η κ. Λαμπράκη δεν κρύβει την αγάπη της για την κάπαρη, τα τυροκομικά προϊόντα και τις ξακουστές παστελαριές. Όπως σημειώνει, η γαστρονομία αποτελεί ένα μεγάλο εφόδιο για την τουριστική προβολή ενός τόπου, που προϋποθέτει εξωστρέφεια και συντονισμένες ενέργειες από τους ανθρώπους του χώρου. “Δεδομένου ότι η Σύρος διαθέτει κουλτούρα και κουζίνα με αστικό υπόβαθρο μπορεί πολύ εύκολα να αναπτύξει τον γαστρονομικό τουρισμό, αρκεί αυτός να συνδυαστεί με τον αγροτουρισμό και με εναλλακτικές θεραπείες” εξηγεί, κρίνοντας απαραίτητη μία σειρά δράσεων που θα κινήσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, ώστε να συνδυάσει το προϊόν με τη γνωριμία, το φαγητό και άλλες δραστηριότητες.

Ποικιλία γεύσεων και προϊόντων

Εξηγεί επίσης, ότι την προτίμησή της στη συριανή κουζίνα μαρτυρούν και οι δύο εκπομπές που αφιέρωσε κατά το παρελθόν στη Σύρο, μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ. “Αυτό δείχνει και πόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει, διαφορετικά δεν θα αφιερώναμε δύο εκπομπές σε ένα νησί”, επισημαίνει. Προσθέτει ακόμα ότι πριν από λίγο καιρό συμμετείχε και η ίδια στις Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη με τιμώμενο προορισμό τις Κυκλάδες, όπου είχε τη χαρά να μαγειρέψει, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων και συριανά προϊόντα. “Είχα χρησιμοποιήσει χαλβαδόπιτες για να φτιάξω ένα ωραίο παγωτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Θεώρησε μάλιστα ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι “κάποιοι επιχειρηματίες του νησιού δραστηριοποιούνται και στο παγωτό με τοπικό γάλα, συστήνοντας ποικίλες και ενδιαφέρουσες γεύσεις, όπως σύκο και τριαντάφυλλο”. Όπως σημειώνει “βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ο Έλληνας μυείται περισσότερο στο προϊόν. Παρόλο που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια, ο Έλληνας δεν κόβει το φαγητό. Προτιμά να αγοράσει μικρή ποσότητα, αλλά να έχει ποιότητα”.

Επιπλέον, κρίνει σημαντικό το γεγονός ότι πλέον τα τοπικά προϊόντα της Σύρου τυποποιούνται και ταξιδεύουν. “Είναι θετικό το ότι έχουμε μικροβιοτεχνίες που τυποποιούν όμορφα τα προϊόντα και δεν είναι χύμα. Έχουν ωραίες συσκευασίες, προσεγμένες ετικέτες, αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ και εμάς να τα προβάλουμε. Πέρα από την ποιότητα, σημαντικό ρόλο παίζει και η εμφάνιση”, υπογραμμίζει.

Μεταξύ των Κυκλαδίτικων νησιών με αξιόλογη γαστρονομική παράδοση και δραστηριότητα είναι, σύμφωνα με την κ. Λαμπράκη και η Νάξος χάρη στα τυροκομικά προϊόντα και τις πατάτες της, αλλά και η Τήνος.

Χρειάζεται εξωστρέφεια και συνεργασία

Στην ερώτηση ποια είναι τα μυστικά για να αναδείξει η Σύρος ακόμη περισσότερο τον γαστρονομικό πλούτο της, η έμπειρη σεφ τονίζει: “θα πρέπει να βγάλετε λίγο προς τα έξω την αστική κουλτούρα και στο φαγητό και ίσως θα μπορούσε να γίνει μια συνεργασία και με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και τα νησιά που δραστηριοποιούνται, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα την Κυκλαδίτικη κουζίνα, η οποία μια ενότητα από μόνη της. Ή θα μπορούσατε πέρα από το φεστιβάλ λουκουμιού, να κάνετε μία γιορτή με περισσότερα προϊόντα και προσκεκλημένους από τα υπόλοιπα νησιά”.

Ειδικό αφιέρωμα στη Σύρο

Καταλήγοντας, η κ. Λαμπράκη ενημερώνει πως μέσα από την προσωπική της σελίδα στο διαδίκτυο www.mirsini.gr, θα παρουσιαστεί προσεχώς ένα ειδικό αφιέρωμα στα προϊόντα και τα εστιατόρια της Σύρου, τα οποία επισκέφτηκε η ίδια κατά την παραμονή της στο νησί. Καθίσταται τέλος γνωστό ότι η σεφ υποδέχεται καθημερινά τους τηλεθεατές στην κουζίνα του “Cinemam”, μέσα από την τηλεόραση της nova, όπου τους προτείνει μεγάλη ποικιλία από ευφάνταστες, νόστιμες, εύκολες και οικονομικές συνταγές για να “συνοδεύσουν' με τον πιο γευστικό τρόπο την αγαπημένη τους ταινία.

Ετικέτες: