Σε επιφυλακή γονείς και κηδεμόνες για τη διαφύλαξη της υγείας των παιδιών τους

“Πονοκέφαλος” για τα κρούσματα ψώρας σε σχολεία της Σύρου

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στην τοπική κοινωνία της Σύρου η εμφάνιση κρουσμάτων ψώρας σε μαθητές προσχολικής ηλικίας του νησιού, με αποτέλεσμα οι γονείς να “σημάνουν συναγερμό” ζητώντας το κλείσιμο των σχολείων, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ειδικότερα, το πρώτο κρούσμα εκδηλώθηκε σε νηπιαγωγείο της Ερμούπολης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, η διεύθυνση γειτονικού παιδικού σταθμού ενημερώθηκε από μητέρα για την εμφάνιση της μεταδοτικής νόσου στο παιδί της. Ωστόσο, τόσο το προσωπικό του σταθμού όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας υπογράμμισαν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, που θα καθιστούσε επιτακτική την εκκένωση των χώρων.

Δύο περιπτώσεις στην Ερμούπολη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, την περασμένη Παρασκευή το προσωπικό του Παιδικού Σταθμού προέβη στην προβλεπόμενη απολύμανση του χώρου και στη φύλαξη όλων των παιχνιδιών σε μαύρες σακούλες, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου.

Σε επικοινωνία τους με τον ιατρό Γιώργο Ιωαννίδη από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και τη δερματολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου κ. Παπαδοπούλου, οι υπεύθυνοι έλαβαν τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης, που καλούνται να ακολουθήσουν, χωρίς όμως να κλείσουν τις πόρτες τους στους μαθητές.

Σημειώνεται επίσης ότι αντίστοιχους ψιθύρους είχε προκαλέσει στο παρελθόν η εκδήλωση κρούσματος του ιού “Κοξάκι”, ο οποίος σύμφωνα με φήμες, έκανε και πρόσφατα την εμφάνισή του σε κάποια σχολική μονάδα εκτός Ερμούπολης.

Μεταδοτική νόσος

Όπως υπογραμμίζεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, που απεστάλη στη διεύθυνση του Παιδικού Σταθμού, “η ψώρα είναι άκρως μεταδοτική νόσος και οφείλεται στο άκαρι της ψώρας. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες (μικρά κόκκινα εξογκωματάκια). Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή.

Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας. Το άκαρι της ψώρας δεν επιζεί πέραν το τεσσάρων ημερών μακράν του δέρματος.

Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων (περμεθρίνες και βενζοϊκό Βενζύλιο σε διάλυμα 10-30%).

Μέτρα ελέγχου & πρόληψης

l Έγκαιρη και ολοκληρωμένη θεραπεία των κρουσμάτων.

l Προφυλακτική θεραπεία, ταυτόχρονα με αυτή των κρουσμάτων, των ατόμων που είχαν στενή επαφή με κρούσμα (π.χ. μέλη οικογένειας, συμμαθητές που μοιράζονται ρούχα ή έχουν στενή επαφή κατά το παιχνίδι, σεξουαλικοί σύντροφοι κ.λ.π). Στενή επαφή κυρίως ορίζεται η άμεση, παρατεταμένη, δέρμα με δέρμα επαφή, κατά την περίοδο μεταδοτικότητας. Για παράδειγμα, μια σύντομη χειραψία ή ένα απλό αγκάλιασμα συνήθως δεν μεταδίδουν τη νόσο.

l Αποφυγή επαφής με ασθενή, δέρμα με δέρμα (π.χ. παραμονή του ασθενούς εκτός παιδικού σταθμού, σχολείου ή εργασίας) μέχρι και μια ημέρα μετά την εφαρμογή του παρασιτοκτόνου σκευάσματος ή μέχρι ο θεράπων ιατρός να ορίσει ότι ο ασθενής δεν είναι πλέον μεταδοτικός.

l Εγρήγορση για εντόπιση νέων κρουσμάτων. Εάν υπάρχουν παιδιά που εμφανίζουν κνησμό και έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που νοσεί να επισκεφτούν άμεσα γιατρό.

l Καλή καθαριότητα του χώρου με κοινά απορρυπαντικά και εφαρμογή, ηλεκτρικής σκούπας στους χώρους όπου διέμεινε ο ασθενής. Δε συστήνεται εφαρμογή παρασιτοκτόνου στις επιφάνειες.

l Πλύσιμο και στέγνωμα των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποίησε ο ασθενής μέχρι και 7 ημέρες πριν την έναρξη της θεραπείας του. Επίσης μεταφορά τους με πλαστικό σάκο και απευθείας απόθεση εντός του πλυντηρίου, χρησιμοποιώντας πάντα γάντια μιας χρήσης. Συνίσταται να χρησιμοποιείται ο πιο ζεστός κύκλος πλυσίματος και στεγνώματος του πλυντηρίου (π.χ. σε θερμοκρασία άνω των 50 βαθμών κελσίου για τουλάχιστον 10 λεπτά, σκοτώνονται ενήλικα παράσιτα και αυγά) ή να πλένονται σε λεκάνη με καυτό σαπουνόνερο. Το στέγνωμα μπορεί να γίνει και με άπλωμα στον ήλιο. Μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα θα πρέπει να ακολουθεί σιδέρωμα. Εναλλακτικά, τα αντικείμενα μπορούν να απομονωθούν σε κάποιο χώρο ή να κλειστούν σε αεροστεγή σακούλα για 5-7 ημέρες, επειδή το παράσιτο δεν επιβιώνει για διάστημα 2-3 ημερών εκτός του ανθρώπινου σώματος.

l Έπιπλα ή άλλα αντικείμενα θα πρέπει να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα και να καλύπτονται με κάλυμμα (π.χ. πλαστικό) για 5-7 ημέρες, αν θεωρηθεί ότι χρήζουν αποπαρασίτωσης (ιδίως στην περίπτωση ασθενούς με εκτεταμένη παρουσία εφελκίδων – υπερκερατωσικών πλακών).

Θεραπεία για την αντιμετώπιση της ψώρας

Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων (περμεθρίνες και βενζοϊκό Βενζύλιο σε διάλυμα 10-30%). Για τα μικρά παιδιά έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για spray Spregal.

Μετά από ζεστό λουτρό το βράδυ εφαρμόζονται τα σχετικά φάρμακα σε όλη την επιφάνεια του δέρματος εκτός από το πρόσωπο ακόμα και στις περιοχές που δεν παρουσιάζουν ορατό εξάνθημα (πέλματα, περιοχή μεταξύ των δακτύλων στα πόδια γεννητική περιοχή). Αν κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής πλύνει τα χέρια, θα πρέπει να τα επαλείψει εκ νέου με το αντιψωριακό διάλυμα.

Η λοσιόν αφήνεται στο δέρμα για 12-14 ώρες κατόπιν απομακρύνεται με λουτρό.

Επανεφαρμογή για άλλα δύο εικοσιτετράωρα μετά θερμό λουτρό. Σε μια εβδομάδα επανεφαρμογή πάλι για δυο ή τρεις συνεχόμενες μέρες (βραδινές ώρες).

Τις ημέρες των εφαρμογών αλλαγή εσωρούχων και κλινοσκεπασμάτων όπου πλένονται σε αυτούς 60-90 βαθμοί Κελσίου. Τα ρούχα που δεν πλένονται σε αυτούς τους βαθμούς φυλάσσονται σε σκοτεινές μαύρες σακούλες αεροστεγώς για 3 ημέρες και μετά αερίζονται στον ήλιο. Άλλωστε το άκαρι δε ζει εκτός σώματος πάνω από 3-4 ημέρες. Επιφάνειες όπου υπάρχει το άκαρι απολυμαίνονται με αντισηπτικό και αερίζονται. Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με πάσχοντα και έχουν κνησμό ακολουθούν την πλήρη θεραπεία. Όσοι δεν έχουν κνησμό την κάνουν προληπτικά για μια φορά. Εγκυμονούσες και παιδιά λαμβάνουν αγωγή σε μικρότερες δόσεις.

“Η ψώρα αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από τις ψείρες”

Όπως υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι “η ψώρα αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα από τις ψείρες”. Κατέστησαν μάλιστα γνωστό ότι ο μαθητής που είχε εκδηλώσει πρόσφατα ανάλογο πρόβλημα, μετά από δεκαήμερη θεραπεία έχει επιστρέψει και πάλι στη θέση του. Πρόθεση της διεύθυνσης είναι η ενημέρωση των γονέων από ειδικούς ιατρούς. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το κομμάτι της ψώρας συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και την ένδεια που παρατηρείται σήμερα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ασθένειες που αποτελούν απόρροια κακών συνθηκών διαβίωσης.

Γ. Μαραγκός: “Όλα είναι υπό έλεγχο”

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. “Έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες απολύμανσης στους συγκεκριμένους χώρους, με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, αλλά και της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου. Μετά τη διαδικασία απολύμανσης δόθηκε το πράσινο φως για την επαναφορά των παιδιών στις αίθουσες χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Αν για οποιοδήποτε λόγο διαπιστωθεί ότι ισχύει κάτι διαφορετικό και υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά βεβαίως και θα υπάρχει απομόνωση του χώρου. Αλλά μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, οι υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί και τα παιδιά μπορούν απρόσκοπτα να βρίσκονται στην αίθουσα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.