Αρνητικό πρόσημο για την κίνηση στον κλάδο των ταξί

“Κάθε πέρσι και καλύτερα”

Στους χαμένους των εορτών φαίνεται να συγκαταλέγεται ο κλάδος των ταξί, με τους οδηγούς να μιλούν για πτώση της κίνησης έως και 50% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, πλήττοντας το εισόδημα τους ακόμα περισσότερο.

Διήμερο αυξημένης κίνησης

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η φθίνουσα πορεία στην κίνηση, ακόμα και όταν αφορά τα μέσα μεταφοράς, απόρροια της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας που επικρατεί στη χώρα, με τους πολίτες να είναι αρκετά φειδωλοί στα έξοδα τους, αποφεύγοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την μετακίνηση τους με ταξί. Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι τις ημέρες των εορτών τα πράγματα θα βελτιώνονταν, με την κίνηση να αυξάνεται έστω και για λίγο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των ταξί, Κάρολος Βουτσίνος, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. “Οι μόνες ημέρες που κινήθηκαν τα ταξί, ήταν την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, λόγω του ότι πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η αδράνεια των προηγούμενων ημερών” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βουτσίνος, ο οποίος εξηγεί παράλληλα ότι πλέον έχει φτάσει στο σημείο να είναι ευχαριστημένος ένας οδηγός στην περίπτωση που εισπράξει κατά τη διάρκεια της βάρδιας του 30 με 35 ευρώ, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά τους χειμερινούς μήνες δεν καταφέρνουν να καλύψουν ούτε τα έξοδα τους, που φτάνουν κατά μέσο όρο ημερησίως τα 20 ευρώ. Ο οικονομικός “ακρωτηριασμός” που έχουν υποστεί τα περισσότερα νοικοκυριά σε συνδυασμό με τα αυξημένα έξοδα, ειδικά τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε συντηρητικές κινήσεις, με τους οδηγούς να εναποθέτουν τις ελπίδες τους πλέον στους συνταξιούχους. “Κινηθήκαμε δύο μόνο ημέρες, ενώ τις υπόλοιπες επικράτησε σκέτη αδράνεια, παρά το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει το δώρο Χριστουγέννων” τονίζει ο κ. Βουτσίνος.

“Χωρίς τέλος η φθίνουσα πορεία”

Σε συνέχεια της μειωμένης κίνησης της θερινής περιόδου, με τον κλάδο των ταξί να “παίρνει” ανάσα μόνο τον μήνα Αύγουστο, ο οποίος φυσικά δεν επαρκεί, έρχεται η “νεκρή” χειμερινή περίοδος, με τις γιορτές να μην αλλάζουν το γκρίζο σκηνικό. Το γεγονός δε ότι η Σύρος, αποτελεί έναν θερινό προορισμό, που στηρίζεται κυρίως στον εγχώριο τουρισμό, δεν βοηθάει στο να υπάρξει θετικό πρόσημο τις ημέρες των εορτών. Επίσης ο αριθμός των 40 ταξί που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νησί, συγκριτικά με τον κόσμο που εξυπηρετείται από αυτά είναι σχετικά μεγάλος για την χειμερινή περίοδο, υποστηρίζει ο πρόεδρος του σωματείου, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι την κατάσταση επιβαρύνει το γεγονός ότι υπάρχουν δωρεάν αστικά λεωφορεία, με τα οποία εξυπηρετούνται τόσο οι δημότες όσο και οι τουρίστες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αύξηση στην κίνηση των ταξί. Συγκεκριμένα, ο κ. Βουτσίνις χαρακτηρίζει την ύπαρξη δωρεάν συγκοινωνίας εντός της πόλης της Ερμούπολης “πονεμένη ιστορία η οποία έχει καταστρέψει τους οδηγούς των ταξί” με τους ίδιους να έχουν ζητήσει επανειλημμένος από την προηγούμενη δημοτική αρχή να αλλάξει την κατάσταση, χωρίς όμως να εισακούονται, λόγω των σημαντικών αντιδράσεων από την πλευρά των συλλόγων αλλά και των ίδιων των δημοτών που επωφελούνται από την δωρεάν μετακίνηση, ειδικά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που βιώνουμε. Μάλιστα κάνει λόγο για πλήγμα στον κλάδο λόγω της ύπαρξης τους, καθώς ακόμα και οι τουρίστες εξυπηρετούνται κατά την παραμονή τους στο νησί, με τα ταξί να χάνουν κέρδη. Ενώ εναποθέτει τις ελπίδες του στη νέα Δημοτική Αρχή, με την οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις για να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. “Κάθε πέρσι και καλύτερα” είναι η έκφραση που χαρακτηρίζει την υφιστάμενη κατάσταση, με το νησί να μετράει συνεχείς απώλειες. Την άποψη του κ. Βουτσίνου συμμερίζονται και οι οδηγοί των ταξί, οι οποίοι όχι μόνο για να πραγματοποιήσουν μια διαδρομή αναγκάζονται πολλές φορές “να περιμένουν άπρακτοι ακόμα και για δύο ώρες, αλλά εργάζονται 12ωρο για να έχουν κέρδος 10 ευρώ μόνο” σύμφωνα με τα λεγόμενα και του προέδρου και των ίδιων των οδηγών.

Ετικέτες: