Ενημερωτική ημερίδα: “Αλληλεγγύη και Αυτοβοήθεια - απαντήσεις στην κρίση και την κοινωνική οδύνη”

Η δράση “Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη” στη Σύρο

Τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής όσων έχουν βιώσει στη ζωή τους μεγάλες συναισθηματικές απειλές, όπως απώλεια ελπίδας, απαξίωση, απελπισία, έλλειψη κινήτρου και διάθεσης, άγγιξε η ημερίδα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων Ε.ΠΑ.Ψ.Υ. στη Σύρο, με θέμα “Αλληλεγγύη και Αυτοβοήθεια - απαντήσεις στην κρίση και την κοινωνική οδύνη”.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης “Μαζί”, το Κέντρο Πρόληψης “Θησέας Κυκλάδων”, το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος “Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη”.

Οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας

Η δράση αφορά στην Αυτοβοήθεια, Δικτύωση και Θεραπευτική Υποστήριξη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε αστικές και νησιωτικές περιοχές. Ειδικότερα, στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν. Βασικός σκοπός της είναι η εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα κατάθλιψης στην οργάνωση μονάδων αυτοβοήθειας.

Μέσω της συνεργασίας της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας, της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης (ΜΑΖΙ) και του Ψυχιατρικού Κέντρου Salten της Νορβηγίας θα εκπαιδευτούν βάσει ειδικά σχεδιασμένου υλικού, 100 άτομα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα καλυφθούν οι ακόλουθες ενότητες: α) η έννοια της ενδυνάμωσης και του recovery, β) ομάδες αυτοβοήθειας: τι είναι, πώς οργανώνονται, ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους και ο ρόλος του συντονιστή, γ) κατάθλιψη, δ) αυτοκτονικότητα, ε) το στίγμα και η αντιμετώπισή του.

Τον Απρίλιο στο ίδιο πλαίσιο, θα ξεκινήσουν δέκα ομάδες ψυχοεκπαίδευσης που θα συντονίσουν ειδικοί με στόχο την πρόληψη, αλλά και τη διαχείριση καταθλιπτικών καταστάσεων. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Στέλιος Στυλιανίδης.

Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και θέλουν είτε να εκπαιδευτούν στο συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας είτε να δεχθούν υποστήριξη από τις θεραπευτικές ομάδες, μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2108100901 και 2108056920 ή και στο email citizensagainstdepression@gmail.com.

Υλοποίηση του προγράμματος στις Κυκλάδες

Καλωσορίζοντας το κοινό της Σύρου, ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι φιλοδοξία της ημερίδας δεν είναι να δώσει λεπτομερείς και πλήρως τεκμηριωμένες επιστημονικές πληροφορίες για τον ορισμό της κατάθλιψης, αλλά να ευαισθητοποιήσει και να πείσει τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους φορείς που εμπλέκονται στη δημόσια υγεία ότι οι ομάδες αυτοβοήθειας είναι ένα σημαντικό “εργαλείο”. Τις ομάδες αυτές απαρτίζουν πολίτες, που έχουν βιώσει οι ίδιοι μια εμπειρία κατάθλιψης και οι οποίοι μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να γίνουν συντονιστές για να προάγουν την ψυχική υγεία των συμπολιτών τους. “Μπορεί να φαντάζει ουτοπικό για την Ελλάδα, όμως εν μέσω κρίσης είναι μια πρόκληση, το γάντι της οποίας πρέπει να σηκώσουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η αύξηση του ποσοστού της κατάθλιψης από 3,8% το 2008 σε 13,8% σήμερα αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα μείζον θέμα ψυχικής υγείας, το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει μόνο του το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινά στη Σύρο, την Πάρο, την Αντίπαρο, την Κέα, την Άνδρο, την Τήνο και σε τέσσερις συνοικίες της Αθήνας με σταθερό εταίρο την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ενάντια στην προκατάληψη και τον στιγματισμό

Τις εργασίες, εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χαιρέτισε ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, τονίζοντας ότι η θεματολογία της ημερίδας ενισχύει τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών και ρίχνει τα αυθαίρετα τείχη που στήθηκαν ανάμεσα στον κόσμο των ψυχικών υγειών και των ψυχικά ασθενών. Όπως τόνισε, η ψυχική ασθένεια αποτελούσε για αιώνες ολόκληρους ένα ζήτημα που συνδεόταν άμεσα με την προκατάληψη, τον στιγματισμό, τον αποκλεισμό των ατόμων από την κοινωνία και κατ' επέκταση τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η ψυχιατρική μεταρρύθμιση εφαρμόζεται σταδιακά σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι υπεύθυνοι ενημέρωσης για την κατανόηση των ψυχικών διαταραχών, οι σύγχρονες θεραπείες και το σύστημα παροχής υπηρεσιών της ψυχικής υγείας, η καλλιέργεια και η σύσφιξη σχέσεων αλληλεγγύης, η ενίσχυση των ψυχικών ασθενών και των οικογενειών τους, η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ψυχικά ασθενών και η οικοδόμηση της αποδοχής τους από την κοινωνία είναι τα πραγματικά ζητούμενα για όλους μας. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, επενδύει σε επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρες παρεμβάσεις και θεραπείες ψυχικών διαταραχών, περιφρουρώντας τις αξίες εκείνες που καθιστούν τον καθένα από μας άνθρωπο, όπως η αλληλεγγύη, η επιείκεια στον αδύνατο, η ανοχή στο διαφορετικό και η αυτενέργεια.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Γιάννης Πετράκης και ο π. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής και διευθυντής της φοιτητικής εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στην Αθήνα, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυετή προσπάθεια της εκκλησίας για τη στήριξη και την παροχή συμβουλευτικής σε ψυχικά ασθενείς συνανθρώπους μας.

Εξομολόγηση καρδιάς από την κ. Γιώτα Ανδρώνη

Ο κύκλος των ομιλιών άνοιξε με την κ. Αγγελική Διαμάντη, Κοινωνική Λειτουργός Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, η οποία ανέπτυξε το θέμα “Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη”. Για τον ρόλο των ομάδων αυτοβοήθειας, αλλά και τη δική της μάχη ενάντια στην κατάθλιψη, μίλησε η συντονίστρια και μέλος ομάδας αυτοβοήθειας της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης (ΜΑΖΙ), κ. Γιώτα Ανδρώνη, η οποία δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή της. Όπως επεσήμανε, “ο πρώτος και πλέον ειδικός είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει βιώσει μια τέτοια κατάσταση, όπως κατάθλιψη, άγχος και διπολική διαταραχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Απόστολος Ευκαρπίδης, υποδιευθυντής του χειρουργικού τομέα του γενικού νοσοκομείου Σύρου, αναφέρθηκε στις επιδράσεις της ανεργίας στην υγεία μας. Τέλος, η κ. Αναστασία Προποκίου, βιολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων», εξήγησε τη διαδρομή “Από το άτομο στην ομάδα και από τον ειδικό στην κοινότητα”.

Ετικέτες: