Μικροί και μεγάλοι δημιουργούν μαζί ένα στολίδι της Κυκλαδικής γης στη Σύρο

Ο Βοτανικός Κήπος Κυκλάδων μεταμορφώνεται

Σε εποικοδομητικές δράσεις με σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τη μητέρα γη για ένα μέλλον υγιές και ισορροπημένο, θα αφιερώσει όλες τις Κυριακές του Νοεμβρίου η "Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ." στον υπό ίδρυση Βοτανικό Κήπο Κυκλάδων, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να μεταμορφώνεται.

Από το προηγούμενο σαββατοκύριακο, στον χώρο της πρώην κατασκήνωσης στα Χρούσσα, πολίτες της Σύρου συμμετέχουν σε μια συλλογική δραστηριότητα χάραξης παρτεριών και φύτευσης των πρώτων μητρικών φυτών του Βοτανικού Κήπου.

Υποδοχή 900 μητρικών φυτών

Οι υπεύθυνοι υποδέχτηκαν 900 ταυτοποιημένα μητρικά φυτά του ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ, από 30 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της κυκλαδίτικης και ελληνικής γης για να δημιουργήσουν τους πρώτους επισκέψιμους κήπους και τις προϋποθέσεις για πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό προς δυνητικούς καλλιεργητές.

Η κ. Μαρίνα Παναγιωτίδου γεωπόνος/αρχιτέκτονας τοπίου του «ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ», συντόνισε την 1η μέρα φυτεύσεων δίνοντας οδηγίες σχετικά με την σχεδίαση και χάραξη των παρτεριών, την φύτευση και την σήμανση των φυτών, τις ανάγκες και ιδιότητές τους, της ιδιαιτερότητάς τους ως πολλαπλασιαστικό υλικό. Μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία της ομαδικότητας και της συνεργασίας με γνώση και σεβασμό στη Φύση, οι συμμετέχοντες έμαθαν τα μυστικά της σποράς, της φροντίδας και τα οφέλη των βοτάνων στην υγεία μας. Μικροί και μεγάλοι, φορώντας ζεστά ρούχα και κατάλληλα παπούτσια, πήραν στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία (τσαπάκι, σκαλιστηράκι, κλαδευτήρι, γάντια κηπουρικής, πατόφτυαρο, φτυάρι, τσουγκράνα) και βοήθησαν στη δημιουργία 3 βοτανόκηπων και ενός «θεραπευτικού κήπου».

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας φύτευσης αφορούσε στο Σχεδιασμό του "Εκπαιδευτικού Κήπου με Μητρικά Α/Φ Φυτά", στο διαχωρισμό των φυτών και στην οργάνωση ομάδων εργασίας. Αφού πραγματοποιήθηκε η απαραίτητη προετοιμασία εδάφους και η βιολογική εδαφοβελτίωση, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στις φυτεύσει, διακατεχόμενοι από το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.

Πρόγραμμα επόμενων δράσεων

Οι φυτεύσεις των βοτάνων θα συνεχιστούν σήμερα και το προσεχές σαββατοκύριακο (14-15 Νοεμβρίου). Οι υπεύθυνοι του Κήπου καλούν μικρούς και μεγάλους φίλους τους να επισκεφτούν τον χώρο και να δημιουργήσουν μαζί ένα στολίδι της Κυκλαδικής γης στη Σύρο, έχοντας πάντα στο μυαλό πως η εργασία στη φύση είναι η καλύτερη εργοθεραπεία.

Κιβωτός προστασίας του φυσικού πλούτου

Η παράδοση των 900 φυτών αποτελεί μέρος της προγραμματικής σύμβασης της «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» , με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ» για την δημιουργία Βοτανικού Κήπου των Κυκλάδων στη Σύρο.

Η ομάδα της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» (συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού) οραματίζεται να δημιουργήσει στα Χρούσσα της Σύρου μια κιβωτό προστασίας του φυτικού μας πλούτου, ένα κέντρο ευαισθητοποίησης στη γνώση και ανάδειξη των βοτάνων μας, ένα τόπο χαλάρωσης, ευεξίας και δημιουργικότητας που θα έλκει όλες τις ηλικίες, ενώ θα συμβάλλει ενεργά και πολύπλευρα στην ανάπτυξη της Σύρου με θέσεις εργασίας και προβολή της στον παγκόσμιο χάρτη Βοτανικών Κήπων.

Στόχος του Βοτανικού Κήπου η προστασία, διατήρηση, μελέτη και ανάδειξη του φυτικού μας πλούτου, η συμβολή του στην εκπαίδευση καθώς και στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Σύρου.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλ. 6940420955 – 6979174562 – 2281088524.

Ετικέτες: