Δίπλα στους εργαζομένους του λατομείου ο Δήμος Κιμώλου

  • Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2013 - 06:00

Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους της εταιρίας «ΜΠΕΝΤΟΜΑΪΝ Επιχειρήσεις Κιμώλου Α.Ε.» η οποία πραγματοποιεί εξορύξεις μπεντονίτη και ποζολάνης στις βορειοανατολικές ακτές της Κιμώλου, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κιμώλου.

Αφορμή στάθηκε αίτημα της Εργατικής Ένωσης Κιμώλου και παράκληση των εργαζομένων της εταιρίας που ζητούν τη στήριξη της δημοτικής αρχής του νησιού για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας.

Συμφώνα με την εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου, Παναγιώτη Σάρδη, επί σειρά δεκαετιών η εταιρία αποτέλεσε και αποτελεί τον σταθερό εργοδότη δεκάδων Κιμωλιατών, οι οποίοι σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ηρεμίας απασχολήθηκαν σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως σημείωσε, η απασχόληση στην εταιρεία συνοδευόταν και συνοδεύεται από υψηλό επίπεδο ασφαλείας, τήρηση των κανόνων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, αλλά και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, τονίζεται ότι «στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής δυσπραγίας και της ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και η ιδιαίτερη πατρίδα μας Κίμωλος, με την ανεργία να καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη, μια εταιρεία και μάλιστα Ελληνική, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της Κιμώλου, κατά την άποψή μας πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, φυσικά με την τήρηση των προβλεπόμενων όρων και προϋποθέσεων και προς την προστασία του περιβάλλοντος».

Με τη σημείωση ότι το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν διεκδικεί να υποκαταστήσει ή να προκαταλάβει την Ελληνική Δικαιοσύνη, ούτε τα πορίσματα άλλων εποπτικών ή ελεγκτικών μηχανισμών, επισημάνθηκε ότι απηχεί τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κιμωλιατών και την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων στην «Μπεντομάιν» και των οικογενειών τους, για εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αύξηση αυτών και τελικά για την επιβίωσή τους.

Η ενασχόληση με την εξόρυξη αποτελεί έναν από τους κυριότερους τομείς απασχόλησης και οικονομικής ενίσχυσης για το νησί της Κιμώλου. Η εταιρία Μπεντομάιν Α.Ε. λειτουργεί στην Κίμωλο από το 1955 με κύριο αντικείμενο την εξόρυξη και εμπορία μπεντονίτη και ποζολάνης (λευκού τσιμέντου), δίνοντας εργασία σε αρκετές οικογένειες του νησιού.