Τους στόχους και το όραμα της νεοσύστατης Ένωσης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Τήνου, για τον κλάδο, αλλά και το νησί γενικότερα, αναλύει ο πρόεδρός της, Ι. Δεσύπρης

«Η ΕΞΕΤ δεν ήρθε μόνο για να υπάρχει»

Μετά από περίπου μία δεκαετία, χωρίς οργανωμένο ξενοδοχειακό κλάδο, η Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Τήνου (ΕΞΕΤ), έρχεται να συντονίσει και να δώσει νέες κατευθύνσεις, μέσα από συνεργασίες και συνέργειες, τόσο με άλλους κλάδους του νησιού, όσο και με άλλες ενώσεις και από τα υπόλοιπα νησιά.

Η Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Τήνου, αποτελεί νεοσύστατο σύλλογο, του οποίου το καταστατικό εγκρίθηκε, μόλις τον Ιούνιο του 2016, με τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο, να βρίσκουν μέσα σε αυτή τη χειμερινή περίοδο τα «πατήματα» και να χαράσσουν τη στρατηγική, με την οποία θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν τον ξενοδοχειακό τομέα της Τήνου σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Για τους στόχους και τις επιδιώξεις της νέας αυτής Ένωσης της Τήνου, που έπειτα από 10 σχεδόν χρόνια, μεμονωμένων ενεργειών, συσπειρώνει τη δυναμική των ξενοδόχων του νησιού, μίλησε ο Πρόεδρος της, κ. Ιουλιανός Δεσύπρης, τονίζοντας, πως κύριος σκοπός, είναι η αποτίναξη της εσωστρέφειας και η δημιουργία ισχυρών δεσμών, με επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς ακόμη φορείς, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο τουρισμός είναι ευθύνη όλων, δεδομένου, ότι ο επισκέπτης πρέπει να αποκομίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων, από τη στιγμή που θα βγει από το πλοίο, έως και τη στιγμή που θα ξαναμπεί σε αυτό.

Στέρεες βάσεις και ρεαλιστικές προσδοκίες

Σχετικά με το αν υπήρχε και παλαιότερα η ανάγκη ενός τέτοιου φορέα στην Τήνο, ο κ. Δεσύπρης σημείωσε, πως «προσωπικά εγώ πιστεύω ότι πάντα υπήρχε τέτοια ανάγκη. Ήρθε, όμως ο καιρός, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Ευτυχώς έχουν μπει νέοι επιχειρηματίες, οπότε αποφασίστηκε, πως ήρθε πια ο καιρός, να οργανωθούμε καλύτερα και σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς, να κάνουμε το καλύτερο για το νησί μας».

Όπως τόνισε, «κύριος σκοπός μας είναι, φυσικά, η προώθηση του νησιού, αλλά όχι ένα “πυροτέχνημα”. Θέλουμε να χτίσουμε κάτι, που να έχει στέρεη βάση και θα “κοιτάζει” μακροπρόθεσμα, ως προς το πώς μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα το νησί, οι υπηρεσίες του προς τους πελάτες και επισκέπτες και ένας από τους κυριότερους τρόπους, για να το πετύχουμε αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι οι συνέργειες και με άλλους συλλόγους και φορείς, ώστε να προσπαθήσουμε, τόσο να προωθήσουμε πιο ολοκληρωμένα την Τήνο ως τουριστικό προϊόν και προορισμό και φυσικά οι υπηρεσίες που θα παρέχουμε να είναι οι καλύτερες δυνατές».

Ο κ. Δεσύπρης υποστήριξε, πως η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Τήνο είναι παρούσα και έχει τη δική της δυναμική, ωστόσο, «μέχρι τώρα, τουλάχιστον στο δικό μας τομέα, ήταν μεμονωμένες οι ενέργειες. Παρ’ όλα αυτά, η Ένωση έρχεται να καλύψει αυτό το ζήτημα, ώστε να γίνονται οργανωμένες ενέργειες και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας τέτοιας, που θα μας επιτρέψουν, όπως προείπα, να προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Τήνο».

«Η προσπάθειά μας δεν θα είναι “πυροτέχνημα”»

Κατόπιν της τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών, που γνωρίζει η Τήνος, βελτιώνοντας, μάλιστα, το προϊόν της και πέραν του στενού πλαισίου του προσκυνηματικού τουρισμού, μία διαδικασία, που έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον κ. Δεσύπρη, σκοπός των μελών της Ένωσης, είναι και η προώθηση εκ των έσω, της ποικιλομορφίας, του πολιτισμού, των χωριών και όλων εκείνων των στοιχείων, που συνθέτουν τη σύγχρονη Τήνο και αξίζει να βιώσει ο επισκέπτης. «Η Τήνος, σαν προορισμός, έχει πάρα πολλά στοιχεία, που μπορεί να αξιοποιήσει, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε και τον προσκυνηματικό τουρισμό. Έχει όμως και πολλά άλλα, δυνατά στοιχεία στην “ταυτότητά” της, που μπορούμε να αναδείξουμε», υπογράμμισε, αναφερόμενος ενδεικτικά, στον περιπατητικό τουρισμό και τα καταπληκτικά μονοπάτια, τις μεγάλες, όμορφες παραλίες, «τα περισσότερα και τα πιο όμορφα χωριά», τα οποία διαθέτει το νησί, την μακραίωνη κουλτούρα στον τομέα της μαρμαροτεχνίας, καθώς και το Μουσείο, που τη συγκεντρώνει, τους αμπελώνες κλπ.

«Το μεγάλο στοίχημα», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΕΤ, «δεν είναι να προωθήσουμε μόνο εμείς και να γίνουμε οι ίδιοι μόνο κοινωνοί, όλου αυτού του εγχειρήματος. Όπως είπα και πριν, το στοίχημα είναι να γίνουν συνέργειες, ώστε το σύνολο του τουριστικού προϊόντος να είναι το καλύτερο δυνατό, από την οπτική του επισκέπτη. Δηλαδή, αποσκοπούμε – πιστεύουμε και όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού – ο επισκέπτης να έχει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, από την ώρα που θα βγει από το πλοίο, έως και την ώρα που θα ξαναμπεί, προκειμένου να μεταφέρει τις καλύτερες εντυπώσεις στον κύκλο του», κάτι που θα επιτευχθεί μέσω των συνεργασιών με τους εκπροσώπους όλων των πτυχών του νησιού, καθώς «υπάρχουν πολλοί άλλοι επαγγελματίες και φορείς, οι οποίοι είναι και περισσότερο οργανωμένοι, αυτή τη στιγμή, από εμάς, καθώς είμαστε νεοσύστατη Ένωση», με τον κ. Δεσύπρη να υποστηρίζει, πως η συστράτευση των δυνάμεων, «είναι και ο λόγος, που η προσπάθειά μας δεν θα είναι “πυροτέχνημα”».

Βλέψεις και για «ενδοκυκλαδικές» συνεργασίες

Ωστόσο, ο κ. Δεσύπρης τονίζει, πως παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρξει και ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών, γεγονός, που θεωρεί, πως συμβαίνει ήδη, με την Ένωση να έρχεται να παίξει υποστηρικτικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες.

«Ήδη έχουν μπει νέοι άνθρωποι, με νέες, φρέσκιες ιδέες στο χώρο, που παρά τις αντίξοες και αρνητικές οικονομικές συγκυρίες στην Ελλάδα – το βιώνουμε όλοι – είναι πρόθυμοι να επενδύσουν, αλλά πάνω απ’ όλα να εμφυσήσουν νέες ιδέες στον κλάδο», υπογραμμίζει, αναφερόμενος για μία ακόμη φορά στην ανάγκη, η οποία είναι μεγαλύτερη από ποτέ, συνεργασίας, τόσο μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού, όσο και μεταξύ φορέων, ίσως ακόμη και «όχι μόνο μέσα στο στενό πλαίσιο του νησιού, υπάρχουν πολλές ιδέες, που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω συνεργασίας, για την τουριστική ανάπτυξη των Κυκλάδων γενικότερα», μιλώντας για αργά και σταθερά βήματα, με κατεύθυνση προς ενέργειες προώθησης, που θα ωφελήσουν περισσότερα νησιά.

Όσον αφορά στο ρόλο της ΕΞΕΤ, στην ανάπτυξη των υποδομών, ο κ. Δεσύπρης, σημείωσε πως η Ένωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να «φέρει» στην Τήνο, μέσα από συνεργασία με ειδικούς, την τεχνογνωσία στα μέλη της, που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις μονάδες τους.

«Ήδη είχαμε χτες και μία πρώτη συνάντηση με έναν φορέα διαπιστευμένο, ο οποίος έδωσε τεχνικές συμβουλές και υποστήριξη, για το πώς μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους ενέργειες αναβάθμισης», ενώ ενημέρωσε, πως «ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες επαφές με άλλους Συλλόγους του νησιού, ώστε να γίνουν από κοινού διοργανώσεις και δράσεις, που θα έχουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ι. Δεσύπρης, τόνισε, πως η ΕΞΕΤ ήρθε, όχι μόνο για να υπάρχει, «αλλά πραγματικά, να βάλει έστω ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια που κάνουν ήδη οι ιδιώτες, όπως και ο Δήμος Τήνου, ο οποίος ας μην ξεχνάμε, ότι μέχρι τώρα έχει κάνει πάρα πολύ καλές προσπάθειες. Είναι καιρός όμως, να βγει μπροστά η ιδιωτική πρωτοβουλία σε οργανωμένη μορφή».