Θετικός ο αντιδήμαρχος για την πλωτή εγκατάσταση επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων στο λιμάνι της Σύρου

Υπεράσπιση της εταιρείας

  • Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 12 Δεκ. 2016 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την πλωτή εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών (πετρελαιοειδών) αποβλήτων, έτυχε θετικής γνωμοδότησης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η θετική αυτή απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την πρώτη γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία ήταν αρνητική, χωρίς όμως να έχουν δοθεί τα εχέγγυα εκείνα που να συνηγορούν υπέρ της.

Σε ένα παιχνίδι διπλής ανάγνωσης, με παραπλανητική διάθεση, επιδόθηκε η Δημοτική Αρχή, προβαίνοντας σε ενέργειες τακτικισμού, όσον αφορά στο επίμαχο θέμα της πλωτής εγκατάστασης επεξεργασίας αποβλήτων, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση αυτής της μεταστροφής, αλλά βασιζόμενη σε γενικόλογες επισημάνσεις επί των τρωτών σημείων της μελέτης, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να εμφανίζεται ως ο βασικός υπερασπιστής της εταιρείας.

Η επιλογή της σταδιακής αποδοχής της πρότασης έρχεται να μειώσει τις αντιδράσεις που η συγκεκριμένη εγκατάσταση εντός του λιμανιού της Ερμούπολης, θα συναντούσε, λόγω των πολλών “κενών” που παρουσιάζει η μελέτη, αλλά και των όσων αρνητικών για τον τόπο συνοδεύουν ανάλογης πρακτικής δραστηριοποιήσεις.

Αν και πρόκειται για μια αποκλειστικά επιχειρηματική σύμβαση μεταξύ της εταιρείας North Aegean Slops και του Νεωρίου, ο Δήμος από την πλευρά του εκτελεί την υποχρέωση έκδοσης αποφάσεων γνωμοδοτικού χαρακτήρα και εν συνεχεία το θέμα οφείλει να τεθεί στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία και θα κρίνει την τελική αδειοδότηση.

Διγλωσσία για την πρόσκληση

Παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής και ο πρόεδρος της εταιρείας North Aegean Slops, Ηλίας Ορφανίδης, προκειμένου να δώσει τις σχετικές διευκρινίσεις, σε ότι αφορά στην πλήρη δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης εγκατάστασης στη Σύρο.

Η απουσία του εκπροσώπου της εταιρείας από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, αποδόθηκε από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, Μάριο Βουτσίνο, σε “παρανόηση” της μη πρόσκλησης του, όταν κατά την πρώτη συνεδρίαση είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Επ’ αυτού, ο κ. Βουτσίνος, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης που προηγήθηκε, στις 30 Νοεμβρίου 2016, είχε ζητήσει την αναβολή της συζήτησης του θέματος, αιτιολογώντας αυτή του την πρόταση με την ρητή αναφορά ότι δεν ήταν δυνατόν να δοθούν απαντήσεις λόγω της απουσίας εκπροσώπου της εταιρείας, η οποία αν και κλήθηκε με ταχυδρομική αποστολή, με e-mail, με fax και με τηλεφωνική επικοινωνία, να συμμετάσχει στην συζήτηση διαβούλευσης, δεν ανταποκρίθηκε.

Πόση “παρανόηση”, όπως την αποκαλεί ο αντιδήμαρχος, μπορεί να υπάρξει σε μία πρόσκληση όταν αυτή, όπως ο ίδιος διαβεβαίωνε, απευθύνθηκε στην εταιρεία με κάθε πρόσφορο τρόπο;

Εκβιαστική προσέγγιση για το ναυπηγείο

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση πρόκειται να γίνει σε προβλήτα του ναυπηγείου Νεώριο, με το οποίο η εταιρεία έχει συμβληθεί, παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων του ναυπηγείου για λογαριασμό του Νεωρίου, δηλαδή το Νεώριο αναλαμβάνει την διαχείριση των αποβλήτων του μέσω της North Aegean Slops, καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για μία επιχειρηματική συμφωνία δύο εταιρειών.

Η σύμβαση της εταιρείας με το Νεώριο έρχεται να προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το σχεδιαζόμενο μέλλον του ναυπηγείου, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανακατατάξεων.

Πως η περιορισμένου χρόνου αυτή σύμβαση μπορεί να “ενδύεται τον μανδύα” της επένδυσης, όχι μόνο λόγω του χρονικού περιορισμού της σύμβασης, αλλά και των μελλοντικών κινήσεων σε σχέση με το ναυπηγείο;

Εκτός εάν αποτελεί προϋπόθεση η έγκριση σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων του, για όποια μελλοντική ενέργεια σχεδιάζεται, όπως εννοήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Η ύπαρξη του πλωτού διαχωριστήρα σε σχέση με τις επενδυτικές προτάσεις που συζητά το Νεώριο επιβεβαιώθηκε, όταν ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς να έχει κανέναν λόγο γι’ αυτό, έστρεψε το ενδιαφέρον της ενημέρωσης του προς της επιτροπή στο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για το ναυπηγείο.

Είπε συγκεκριμένα ότι “Τι σημαίνει για έναν επενδυτή το να έρθει να πάρει το ναυπηγείο [...] Χωρίς άδεια το ναυπηγείο δεν υφίσταται. Χωρίς άδεια δεν θα έρθει ποτέ κανένας επενδυτής να αγοράσει το ναυπηγείο [...] Δεν έχει καμία διάθεση κανένας να έρθει να επενδύσει στο Νεώριο εάν δεν έχει λύσει όλα τα προβλήματα που μπορεί να μην του δώσουν άδεια. Όταν η ίδια η άδεια λέει ότι για να λειτουργήσει το ναυπηγείο χρειάζεται αυτό (ο διαχωριστήρας), πως θα πείσουμε τον επενδυτή να έρθει”.

Στο σημείο αυτό άσκησε ευθέως εκβιασμό προς το γνωμοδοτικό όργανο του Δήμου και όχι μόνο, λέγοντας ότι “ή θέλουμε ανοιχτό το ναυπηγείο και την εγκατάσταση αυτή ή το θέλουμε κλειστό και δεν θα έρθει ποτέ αυτό το πλοίο”.

Αυτή και μόνο η αναφορά απέδειξε πως υπήρξε αήθης χρησιμοποίηση της αγωνίας ενός ολόκληρου νησιού για το μέλλον του ναυπηγείου, ώστε με ξεκάθαρο εκβιασμό να γίνει αποδεκτή η πλωτή εγκατάσταση.

Οι απαντήσεις επί των ερωτημάτων

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και συγκεκριμένα για το “τι απόβλητα θα παραλαμβάνει το πλοίο και από που”, ο κ. Ορφανίδης απάντησε ότι θα διαχειρίζεται τα απόβλητα των πλοίων που εισέρχονται στο Νεώριο, με το οποίο έχει συναφθεί και η σχετική σύμβαση, επί της οποίας δόθηκε και η σχετική έγκριση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σε ότι αφορά στο ερώτημα για το “τι απόβλητα θα διαχειρίζεται”, η απάντηση ήταν σαφής ότι “ο συγκεκριμένος πλωτός διαχωριστήρας διαχειρίζεται μόνο πετρελαιοειδή απόβλητα και τίποτε άλλο”.

Αν και η σύμβαση είναι με το ναυπηγείο του Νεωρίου, ο εκπρόσωπος της εταιρείας συμπλήρωσε ότι η πλωτή εγκατάσταση θα επεξεργάζεται τα απόβλητα των πλοίων που έρχονται γενικώς στη Σύρο και όχι στο ναυπηγείο, χωρίς όμως για αυτό να υπάρχει σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο, όπως εκ του νόμου υποχρεούται.

Δόθηκε δε η διευκρίνιση πως δεν θα επεξεργάζεται απόβλητα από άλλα νησιά των Κυκλάδων, διότι με τους φορείς διαχείρισης κάθε νησιού, που είναι τα Λιμενικά Ταμεία, δεν υπάρχουν οι σχετικές συμβάσεις, “άρα μιλάμε καθαρά μόνο για του ναυπηγείου” σημείωσε ο κ. Ορφανίδης.

Επέμεινε δε λέγοντας ότι η αδειοδότηση της εταιρείας του “είναι συνυφασμένη με την αδειοδότηση του ναυπηγείου”.

Όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους που θα πρέπει να τηρούνται, όπως και τα μέτρα προστασίας έναντι της όποιας πιθανής ρύπανσης, η απάντηση παράπεμψε στην ανάλογη εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήδη λειτουργεί, με τη διευκρίνιση ότι για να πάρει τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις κατατέθηκε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο περιλαμβάνει και αυτού του είδους τα περιστατικά”.

Για το εάν θα απασχολήσει, η συγκεκριμένη εγκατάσταση, εργατικό δυναμικό από το νησί, ο κ. Ορφανίδης δήλωσε ρητά πως “ένας κυβερνήτης Α΄ορίζει έναν ναύτη και έναν μηχανοδηγό Β΄. Ο κυβερνήτης και ο ναύτης θα είναι Συριανοί και ο μηχανοδηγός Θεσσαλονικιός”.

Για την πιθανότητα δε έκκλησης οσμών, υπήρξε κατηγορηματική άρνηση.

Υπερασπιστής της εταιρείας ο αντιδήμαρχος

Θετική η εισήγηση του αντιδημάρχου, Μάριου Βουτσίνου και προέδρου της Επιτροπής για την εγκατάσταση του πλωτού διαχωριστήρα, με την αιτιολογία ότι το Νεώριο υποχρεούται εκ του νόμου για την συγκεκριμένη πλωτή εγκατάσταση.

Εμφανίστηκε υπέρμαχος της εταιρείας, λέγοντας ότι είναι αδειοδοτημένη, πληρεί τις προϋποθέσεις που τίθενται από τον νόμο και σημείωσε ότι αναβαθμίζει περιβαλλοντικά τόσο την λειτουργία του ναυπηγείου όσο και του λιμανιού.

Αρκέστηκε δε στη δέσμευση του εκπροσώπου της εταιρείας ότι η πλωτή εγκατάσταση στο Νεώριο δεν θα διαχειρίζεται απόβλητα από άλλα νησιά, πλην του ναυπηγείου και της Σύρου, χωρίς όμως να διευκρινίσει ότι δεν έχει υπάρξει σύμβαση της εταιρείας με τον φορέα διαχείρισης του λιμανιού της Σύρου, που είναι το Λιμενικό Ταμείο, η σχετική έκθεση του οποίου ήταν αρνητική.

Πρότεινε να γνωμοδοτήσει η επιτροπή θετικά, με τον όρο ότι θα υπάρξει τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκ μέρους της εταιρείας για την προαναφερόμενη διαχείριση, προκαταβάλλοντας όμως με την πρόταση αυτή και την μεταστροφή της απόφασης του Λιμενικού Ταμείου, για προχωρήσει τελικά σε σύναψη σύμβασης.

Με τα λεγόμενα του ο αντιδήμαρχος αντέκρουσε την ίδια του την πρόταση, καθώς δεν είναι δυνατόν να προτείνεις θετική ψήφο για μία κατάσταση που ο ίδιος κρίνεις ότι είναι ελλιπής και χρήζει σχετικής τροποποίησης.

Μέχρι να υπάρξουν οι τροποποιητικές εκείνες παρεμβάσεις που θα κατοχυρώνουν τις δεσμεύσεις της εταιρείας οι οποίες της ζητήθηκαν, η όποια θετική ψήφος δεν μπορεί να σταθεί, καθώς προσκρούει στην κοινή λογική.

Το εν λόγω σημείο έτυχε σχολιασμού και ένστασης εκ μέρους μέλους της επιτροπής από την μείζονα δημοτική μειοψηφία, έναντι του οποίου προβλήθηκε μία εριστικότατη αντίδραση από πλευράς του αντιδημάρχου, ο οποίος έδειξε να τελεί σε διατεταγμένη υπηρεσία υπεράσπισης της εταιρείας, όπως άλλωστε είχε διαφανεί και από την αρχική θετική του εισήγηση και στην επιτροπή διαβούλευσης.