Γιορτή λήξης του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου “Στην Παλάμη του Θεού”

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας δράκος...

Με τις περιπέτειες ενός γλυκύτατου δράκου, διαφορετικού από τους άλλους, ο οποίος ξεχώριζε για την καλοσύνη του, αλλά και για τις αγνές προθέσεις του, αποχαιρέτησαν άλλη μία διδακτική χρονιά οι μαθητές και το προσωπικό της “Παλάμης του Θεού”.

Ο παιδικός Σταθμός και το Νηπιαγωγείο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου παρουσίασαν τη γιορτή τους στην κατάμεστη αίθουσα “Κ. Τουλούπης” στο Μάννα, όπου η χαρά, το νάζι, αλλά και το μήνυμα της διαφορετικότητας είχαν τον πρώτο λόγο.

Η έννοια της διαφορετικότητας

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, “μια φορά και έναν καιρό... ήταν ένας δράκος”, αποκομμένος από την ομάδα του, ο οποίος δεν ήθελε να είναι τρομακτικός. Κάποια στιγμή, το δάσος όπου εκτυλίσσεται η ιστορία παίρνει φωτιά, και εκείνος αντί να πετάει φωτιά πετά νερό, σώζοντας τα δέντρα από την πυρκαγιά. Μέσα από την πράξη του, οι υπόλοιποι δράκοι καταλαβαίνουν τη σημασία του δάσος και ανακηρύσσουν τον φίλο τους αρχηγό.

Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η διευθύντρια του σχολείου, Βίκυ Παπαϊωάννου, “στόχος μας ήταν να περάσουμε το μήνυμα της διαφορετικότητας, ότι αν και διαφορετικός και μη αποδεκτός από το σύνολο, ο δράκος κατάφερε να σώσει όλο το χωριό, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι. Και ότι καμιά φορά, τα θέλω μας δεν πρέπει να τα υποτάσσουμε στα πρέπει”.

Επίκαιρα προβλήματα

Εξήγησε μάλιστα, ότι μέσα από την ιστορία, τα παιδιά έμαθαν ότι δεν πρέπει να απομονώνουμε το διαφορετικό και οτιδήποτε μας φαίνεται περίεργο, αλλά να το αποδεχόμαστε και να το αγκαλιάζουμε. “Προσπαθούμε γενικότερα να τα ευαισθητοποιήσουμε σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο του bullying στο σχολείο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή τους να επιλέξουν το συγκεκριμένο θέμα για την τελική τους γιορτή.

“Είχαμε προβληματιστεί με την είδηση πως κάποια παιδιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα, πιο χαμηλών τόνων και λίγο διαφορετικά, πέφτουν θύματα ρατσισμού και κοινωνικής προκατάληψης και προσπαθήσαμε να κάνουμε τα δικά μας παιδιά να δουν με άλλο μάτι τους συνανθρώπους μας και τα παιδιά της ηλικίας τους”, επεσήμανε.

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', συμμετείχαν 85 παιδιά τόσο από τον παιδικό σταθμό, όσο και από το νηπιαγωγείο.

Από την πλευρά της, η κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αντάμειψε τις προσπάθειες παιδαγωγών και μαθητών, οι οποίοι συνεργάστηκαν και δούλεψαν σε μικρές ομάδες.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Δωρόθεος Β' ευχήθηκε σε όλους “καλό καλοκαίρι” ενώ οι μαθητές παρέλαβαν από τις δασκάλες τους τις τσάντες με τις σχολικές εργασίες όλης της χρονιάς.

Ετικέτες: