Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα (13.00) από την ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

“Άμεσα μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση”

  • Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι (13.00), στο κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο καλούν τα μέλη της ΕΛΜΕ Α΄Κυκλάδων με φόντο τα κενά των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν σχετικά τους Κυκλαδίτες για τις ελλείψεις στα σχολεία του νομού, απευθύνοντας μήνυμα αγώνα και αντίστασης ενάντια στις πολιτικές που δημιουργούν το πρόβλημα.

Κενά εκπαιδευτικών

Αυτούσιο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν έχει ως εξής: “Ελάχιστες ημέρες έμειναν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά τα σχολεία των νησιών μας παρουσιάζουν πολλά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Μετά την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών, λείπουν από τις σχολικές μονάδες των Κυκλάδων 280 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα στις ειδικότητες φιλολόγων, μαθηματικών και φυσικών επιστημών απουσιάζουν 80 εκπαιδευτικοί, στην τεχνική εκπαίδευση 70 εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία. Ταυτόχρονα στα χρόνια του μνημονίου έχει καταργηθεί η διδασκαλία της μουσικής, των καλλιτεχνικών, της πληροφορικής αλλά και ξένων γλωσσών στα μικρά νησιά του νομού μας για οικονομικούς λόγους. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι καθαρά ταξική αφού αποκλείει μαθητές φτωχών οικογενειών από την πρόσβαση στη γνώση και ειδικά στα μαθήματα που προωθούν την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης εκπαιδευτικών γίνεται μόνο με ένα τρόπο. Με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών άμεσα. Τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των κενών στα σχολεία με: Σύμπτυξη – συγχώνευση τμημάτων και 30 μαθητές ανά εκπαιδευτικό. Νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων με βάση τις γνωστές προτάσεις της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ. Αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οδηγεί τελικά στη μορφωτική του απαξίωση. Ένα ελαστικό πρόγραμμα σπουδών που θα παρέχει επιλεκτικά τα διδακτικά του αντικείμενα, με βάση όχι τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αλλά το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Μετατροπή πάγιων εκπαιδευτικών υποχρεώσεων της Πολιτείας σε πιλοτικές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Με αναθέσεις δευτέρων ειδικοτήτων και υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

Η απόλυτη αποδοχή των όρων του 3ου μνημονίου και η ένθερμη υποστήριξή τους από τα κυβερνητικά επιτελεία και την “ευρωπαϊκή συμπολίτευση”, προμηνύουν ζοφερό το μέλλον της εκπαίδευσης. Η πλασματική εξαφάνιση των κενών, με όποιο τρόπο κι αν επιδιώξουν να την πραγματοποιήσουν, σημαίνει επί της ουσίας την απόλυση 6.000-7.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δουλεύουν κάθε χρόνο στην εκπαίδευση και δραματική συρρίκνωση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας. Αυτό είναι το φτηνό σχολείο της αγοράς. Το φετινό φθινοπωρινό δράμα που ζει το δημόσιο σχολείο με τον απόλυτο παραλογισμό των μαθητευόμενων “αριστερών του Μνημονίου” προετοιμάζει τη σχεδιαζόμενη λαίλαπα των αντιεκπαιδευτικών ανατροπών μετά τις εκλογές με την εφαρμογή του Μνημονίου 3 και στην εκπαίδευση. Σχεδιάζουν ένα μέλλον όπου η λέξη μορφωτικό δικαίωμα θα είναι περιττή πολυτέλεια. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε μόνο το δρόμο της αντίστασης. Ο κόσμος της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε πολιτικό σχεδιασμό που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Για τα παιδιά μας δεν θα χαριστούμε σε κανένα διαχειριστή των μνημονίων και του ευρωενωσιακού μονόδρομου”.