Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονέων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Σε απόγνωση οι γονείς με τη μη λειτουργία των Ολοήμερων Σχολείων

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και οι οικογένειες των μαθητών εξαιτίας της υποστελέχωσης των σχολικών μονάδων από το απαραίτητο προσωπικό, τη μη λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων, αλλά και των σοβαρών ελλείψεων στην ειδική αγωγή επεσήμαναν για μία ακόμη φορά εκπαιδευτικοί και γονείς στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου.

Μία ημέρα μετά την προγραμματισμένη συνάντησή τους για τον συντονισμό των κοινών δράσεών τους με στόχο τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και κατ’ επέκταση την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, των Διοικητικών Συμβουλίων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων κατέθεσαν τις θέσεις τους ενώπιον της Αναπληρώτριας του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Μαρκέλλας Παραμυθιώτου, Προϊσταμένης του Τμήματος Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Μεγάλη «πληγή» για την ειδική αγωγή

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Καλημερίδης σημείωσε πως και μετά τη δεύτερη φάση διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν μεγάλες. «Η τελευταία φάση κάλυψε πάλι το 50% των υφιστάμενων κενών» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως υπάρχουν ακόμα 60 κενές θέσεις δασκάλων και 25 νηπιαγωγών. Αναφέρθηκε επίσης στην ενδεχόμενη λειτουργία των Ολοήμερων τμημάτων τον Νοέμβριο, μια πιθανότητα που θα δημιουργήσει δυσκολίες τόσο στα ίδια τα σχολεία, όσο και στον προγραμματισμό της εργατικής οικογένειας, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων και την απουσία εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. «Από τις 30 παράλληλες εγκρίθηκαν οι 27. Τρία παιδιά απορρίφθηκαν χωρίς να υπάρχει σοβαρή αιτία και μάλιστα ένα παιδί είχε τέσσερα συνεχόμενα χρόνια παράλληλη στήριξη. Ταυτόχρονα ήρθαν μόνο πέντε, άρα τα υπόλοιπα παιδιά βρίσκονται επίσης στον αέρα και μάλιστα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ειδικό σχολείο ή άλλη δομή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν έκρυψε δε ότι η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική και στην προσχολική αγωγή, ενώ εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, σε πολλά σχολεία με ειδικό αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 11:30 ή στις 12:00. Ο ίδιος έκρινε ότι ο ρυθμός του Υπουργείου Παιδείας είναι ράθυμος, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. «Αν δε γίνουν μόνιμοι μαζικοί διορισμοί, η κατάσταση κάθε χρόνο θα είναι ίδια και χειρότερη» κατέληξε ο κ. Καλημερίδης.

«Αν παραιτηθεί η ηγεσία, τότε να πάρουμε τα παιδιά σπίτι»

Τη θέση τους εξέφρασαν επίσης και γονείς μαθητών, δηλώνοντας απογοητευμένοι με την υφιστάμενη κατάσταση και ειδικότερα τη μη λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων, η οποία τους αναγκάζει να ζητούν τη βοήθεια συγγενικών προσώπων τους ή να προσλαμβάνουν άτομα για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο και να τα κρατούν μέχρι το τέλος της εργασίας τους. «Πρόκειται για μία τεράστια ανάγκη, που δεν μπορούμε να την καλύψουμε πλέον οι γονείς. Και να υπήρχε η θέληση, δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να το κάνουμε» σημείωσαν, ενώ πρόσθεσαν: «Καλοκαίρι δεν υπάρχει τίποτα να κάνουν τα παιδιά μας, δεν υπάρχει μια δομή για να απασχολούνται τα πρωινά όσο λείπουμε, πάλι καταλήγουμε ή στο να πληρώνουμε κάποιον ειδικό ή στους συγγενείς μας. Με τη λειτουργία των σχολείων πάλι το ίδιο κάνουμε. Υπάρχουν πολλοί γονείς που έχουν παραιτηθεί. Αν υπάρχει η ίδια παραίτηση από την ηγεσία να το ξέρουμε να κλείσουμε τα σχολεία και να πάρουμε τα παιδιά μας σπίτι».

Ελλείψεις σε καθηγητές πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων, Παναγιώτης Παπαμιχαήλ, σημειώνοντας πως μαζί με τους γονείς έχουν παραιτηθεί και οι διευθύνσεις των ίδιων των σχολείων σε κάποιες περιοχές, οι οποίες πλέον δεν απαιτούν την τοποθέτηση εκπαιδευτικών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως μουσικής και καλλιτεχνικών. «Σαφώς και είναι η χειρότερη χρονιά. Το πρόβλημα ξεκινάει ότι από την αρχή του μνημονίου. Έχουν καταργηθεί οι μόνιμοι διορισμοί και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου που φεύγουν με μετάθεση ή με σύνταξη από τις Κυκλάδες, δε διορίζονται νέοι άνθρωποι, και παραμένουν τα κενά τα οποία είναι οργανικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχουν σχολεία τα οποία δεν έχουν καθηγητές πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων όπως φυσικοί στην Κέα και οικονομολόγος στο ΓΕΛ Σύρου.

Συνάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Από την πλευρά της, η κ. Παραμυθιώτου διαβεβαίωσε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που αφορούν στα σχολεία της περιοχής μας. Όπως τόνισε μάλιστα, ο κ. Καραγιάννης θα πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση στο υπουργείο, όπου θα παραστούν και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης των Κυκλάδων για να επισημανθούν οι ανάγκες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. «Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Διευθυντής θα ζητήσει να γίνει άμεσα η Γ’ Φάση των προσλήψεων αναπληρωτών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί κάθε ημέρα που περνάει, υπάρχει κόστος οικονομικό, κοινωνικό και μορφωτικό σε αυτά τα παιδιά, ενώ θα ζητήσει ακόμα την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ειδική αγωγή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια ενημέρωσε πως θα υπάρχει συνεχής ροή προσλήψεων, καθώς και η διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι από την επόμενη χρονιά, οι διαδικασίες για τη στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό θα ξεκινούν από τον Μάιο.